Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή χορηγούνται από σήμερα τα αντιβιοτικά - Τι λέει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσ/νίκης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή χορηγούνται από σήμερα τα αντιβιοτικά - Τι λέει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσ/νίκης


Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή χορηγούνται από σήμερα τα αντιβιοτικά από τα φαρμακεία όλης της χώρας. 
 
Όπως προβλέπεται στο άρθρο 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Αυγούστου (ΦΕΚ Α 157), στη συνταγή θα αναγράφεται η νόσος για την οποία χορηγείται το συγκεκριμένο φάρμακο, καθώς και η συνιστώμενη δοσολογία.

Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, θα επιτρέπεται η χειρόγραφη συνταγή, στην οποία πρέπει να αναγράφονται όλα τα στοιχεία που έχει και μία ηλεκτρονική.

Όπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αποτελεί κατάκτηση των επιστημόνων υγείας και η εφαρμογή της μπορεί να βάλει φρένο στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας, η οποία θεωρείται πρωταθλήτρια μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στην υπερκατανάλωσή τους.

Οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή και ζητούν από τους πολίτες να είναι τυπικοί στην προσκόμιση συνταγής όταν πηγαίνουν στο φαρμακείο και να βοηθήσουν και αυτοί από τη μεριά τους στον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες κρίνεται απαραίτητο.