Επιλόχειος κατάθλιψη: Ποιες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Επιλόχειος κατάθλιψη: Ποιες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες




Οι πολύ νεαρές γυναίκες, συγκεκριμένα όσες ανήκουν στον ηλιακό φάσμα μεταξύ 15 και 19 ετών, είναι πιο ευάλωτες στην επιλόχειο κατάθλιψη,
βάσει των ευρημάτων της πρώτης του είδους μελέτης που μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας ως προς την κατάλληλη καθοδήγηση των γυναικών και των οικογενειών τους, καθώς και τη στοχευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Η μελέτη διεξήχθη υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας και του Greater Manchester Mental Health NHS Foundation Trust.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συγκρίνει τα ποσοστά εκδήλωσης ψυχικής νόσου σε γυναίκες διαφορετικών ηλικιών την περίοδο μετά τον τοκετό.

Στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών μπήκαν δεδομένα για συνολικά 2,7 εκατομμύρια γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναλύθηκε η κατάσταση της ψυχικής υγείας τους πριν και μετά τον τοκετό με βάση την ηλικία και χρησιμοποιήθηκαν εν συνεχεία μοντέλα αναλογικού κινδύνου του Cox για τη σύγκριση των ποσοστών εμφάνισης νέας ψυχικής νόσου μεταξύ των περιόδων μετά τον τοκετό και προγενέστερα.

Από τα ευρήματα προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι η επίδραση του τοκετού στην ψυχική υγεία συναρτάται από την ηλικία, με τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης, αγχώδους διαταραχής και συναισθηματικής ψύχωσης να είναι πολύ μεγαλύτερος στις νεαρές γυναίκες.

Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 15-19 ετών διαπιστώθηκε ότι ήταν πάνω από επτά φορές πιο πιθανή η εκδήλωση κατάθλιψης την περίοδο μετά τον τοκετό συγκριτικά με το υπόλοιπο διάστημα. Η ίδια ηλικιακή ομάδα είχε επίσης 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει αγχώδη διαταραχή.

Παρατηρήθηκε ότι ο τοκετός είχε επίσης διπλάσια επίδραση στην εμφάνιση συναισθηματικής ψύχωσης σε γυναίκες ηλικίας 15-24 ετών σε σύγκριση με τις γυναίκες συνολικά.

«Η μελέτη προσθέτει νέα στοιχεία ότι η επίδραση του τοκετού στην ψυχική υγεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία της μητέρας και οι νεαρές γυναίκες επηρεάζονται στο μεγαλύτερο βαθμό όσον αφορά την κατάθλιψη και το άγχος», τονίζει η Δρ. Eleanor Swift, ψυχίατρος στο Greater Manchester Mental Health NHS Foundation Trust.

Επισημαίνει ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι ψυχικές νόσοι μετά τον τοκετό έχουν επανειλημμένα συνδεθεί με χειρότερη πρόγνωση για τη μητέρα και το παιδί, και αυτοί οι κίνδυνοι καθιστούν τον οικογενειακό προγραμματισμό πιο τρομακτικό για τις γυναίκες.

Και εκφράζει την ελπίδα ότι η καλύτερη κατανόηση του ποιες γυναίκες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ψυχική υγεία τους μετά τον τοκετό θα συμβάλει στην παροχή σαφέστερων πληροφοριών και θα οδηγήσει σε στοχευμένες θεραπείες στις σωστές ομάδες γυναικών για τη μείωση των ανισοτήτων στο επίπεδο της Υγείας.


ygeiamou.gr