Χρηματιστήριο: Κατάρρευση των μετοχών μετά το σκάνδαλο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Χρηματιστήριο: Κατάρρευση των μετοχών μετά το σκάνδαλο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος





Σε περιδίνηση και το αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια μέρα αγωνίας και απότομων πτώσεων στις διεθνείς αγορές - Μετά τους φόβους για lockdown, προστέθηκαν και οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος - Πτώση 4,3% στο ΧΑ

Οι μετοχές υποχώρησαν απότομα στη Wall Street τη Δευτέρα με όλο και πιο γρήγορο ρυθμό, καθώς οι φόβοι για την επιδείνωση του κορωνοϊού, η αβεβαιότητα για το πότε θα έρθουν τα επιπλεόν δημοσιονομικά κίνητρα στις ΗΠΑ και η αποκάλυψη για βρώμικες διαδρομές δισεκατομμυρίων από τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη δημιουργούν την τέλεια καταιγίδα για τους επενδυτές.

Στην Αθήνα ο γενικός δείκτης σημείωσε πτώση 4,29%, με τις τράπεζες να πέφτουν κατά 6,2%.

Απώλεια στήριξης

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 837 μονάδες, ή -3,03%. Ο S&P 500 υποχωρεί κατά -2,52%, ενώ ο Nasdaq Composite χάνει 2,32% της αξίας του. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες.

Μετά το άνοιγμα της Wall Street η υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων επιταχύνεται:


O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραφε διευρυμένες απώλειες που έφτασαν το -2,85% από το πρωί αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 2,62%.

Αυτή την ώρα οι απώλειες του DAX στη Φρανκφούρτη είναι στο -3,53% ενώ ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο χάνει 3,09%, ανάλογη πτώση -3,02% και για το γαλλικό δείκτη CAC.


Στο χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες -4,3% με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 6,3% (17:00)


Οι πηγές ανησυχίας

Νέα Lockdown – Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει να επιβάλει νέο οριζόντιο lockdown στη χώρα για να σταματήσει την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού. Ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε περισσότερο από 3%. Στις Η.Π.Α., οι μετοχές που θα πληγούν περισσότερο από άλλο ένα κλείδωμα βούτηξαν προσυνεδριακά. Η μετοχή της Carnival Corp. έπεσε κατά 5%. Η Southwest Airlines και η Delta Air Lines υποχώρησαν κατά 4%.

Τραπεζικό σκάνδαλο – Οι τραπεζικές μετοχές σφυροκοπούνται σήμερα μετά τις αποκαλύψεις για παράνομη διακίνηση τεράστιων κεφαλαίων. Μια νέα έρευνα της BuzzFeed και της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων διαπίστωσε ότι περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ύποπτες συναλλαγές έγιναν μεταξύ 1999 και 2017.

Οι μετοχές της Deutsche Bank βούτηξαν κατά 7%, ενώ η JPMorgan υποχώρησε κατά περισσότερο από 3%.
Πακέτο τόνωσης ΗΠΑ – Οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν πιο περίπλοκες μετά το θάνατο της Ανώτατης Δικαστού Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ και την πόλωση γύρω από την αντικατάστασή της πριν από τις εκλογές. Ο Τραμπ είπε ότι θα διορίσει κάποιον αυτήν την εβδομάδα. Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε αδιέξοδο από τον περασμένο Ιούλιο καθώς οι ευνοϊκές διατάξεις του προηγούμενου νομοσχεδίου για μέτρα τόνωσης έληξαν. Συμφωνία για νέο πακέτο θεωρείται τώρα απίθανη πριν τις εκλογές.

Τομέας τεχνολογίας – Οι μετοχές που πήραν πάνω τους την ανάκαμψη μέχρι στιγμής τα τέλη Αυγούστου έχουν πληγεί σκληρά μέχρι στιγμής τον Σεπτέμβριο – και υποχωρούν και σήμερα: Οι μετοχές Apple, Microsoft και Amazon υποχωρούν κατά 1%. Οι μετοχές της Nikola, της νεοφυούς εταιρείεας ηλεκτρικών οχημάτων, κατέρρευσαν κατά 27% στα νέα ότιο ιδρυτής Τρέβορ Μίλτον παραιτείται οικειοθελώς ως εκτελεστικός πρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Οι μετοχές της GM, της εταιρείας που πρόσφατα αγόρασε στρατηγικό μερίδιο 11% στη Nikola, υποχώρησαν σχεδόν 4% στις προσυνεδριακές διαπραγματεύσεις.

ΗΠΑ – Κίνα – Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζουν να αυξάνονται. Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας κυκλοφόρησε τις πολυαναμενόμενες διατάξεις στον λεγόμενο «κατάλογο αναξιόπιστων οντοτήτων», μια ημέρα αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απαγόρευση των WeChat και TikTok.

«Φαίνεται ότι ο μεγαλύτερος λόγος για την πτώση στις περισσότερες παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές είναι η ανησυχία ότι οι αυστηρότεροι περιορισμοί ιών στην Ευρώπη θα προκύψουν από τη νέα άνοδο των περιπτώσεων Covid τώρα που ο κρύος καιρός είναι μπροστά μας», δήλωσε ο Μάτ Μάλεϊ, ο επικεφαλής στρατηγικής της Miller Tabak σε σημείωμα toy τη Δευτέρα.

Wall Street