Περιφέρεια Κ.Μ.: Αγώνας δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Περιφέρεια Κ.Μ.: Αγώνας δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα




Σε αγώνα δρόμου για να προλάβουν τον ερχόμενο χειμώνα έχουν επιδοθεί οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιούν σημειακές παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας.


Με τις εικόνες από τις τελευταίες πλημμύρες και τις καταστροφές που αυτές προκάλεσαν σε Θέρμη και Λαγκαδά οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας ολοκληρώνουν πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιφερειακές ενότητες.

Ταυτόχρονα, οι Τεχνικές Υπηρεσίες σχεδιάζουν ανάλογες παρεμβάσεις στα λεγόμενα «κόκκινα» σημεία της περιφέρειας, δηλαδή σε περιοχές που έχουν κριθεί επικίνδυνες για εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.

«Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τον καθαρισμό των ρεμάτων σε όλη την Κεντρική Μακεδονίας. Ταυτόχρονα υπάρχουν εργολαβίες που «τρέχουν» σε διάφορες περιοχές, εκ των οποίων κάποιες ξεκίνησαν πριν από τρεις μήνες και ορισμένες αργότερα. Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε όλα τα έργα μέχρι τέλος του χρόνου», είπε στο GRTimes.gr ο προϊστάμενος του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης.

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή έργα στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, σε σημεία των περιφερειακών ενοτήτων στο Κιλκίς και στην Ημαθία.

Κομβική θεωρείται η παρέμβαση στη Θέρμη, που έγινε μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 21ης Μαΐου 2020, που έπληξαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα την περιοχή των Ταγαράδων και κινδύνευσε η ζωή και η περιουσία πολλών κατοίκων από την υπερχείλιση του χειμάρρου.



Μεγάλης κλίμακας παρέμβαση γίνεται στον Λαγκαδά, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία της 7ης Αυγούστου. Αμέσως μετά τις πλημμύρες στα όρια του δήμου ξεκίνησαν εργασίες σε συνολικά 14 σημεία, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων καθαρισμούς φρεατίων και υδατορεμάτων, καθώς επίσης διανοίξεις αγροτικής οδοποιίας.


Ο σχεδιασμός

Στον σχεδιασμό της περιφέρειας είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Θερμαϊκού, όπου επίσης σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές πριν από τέσσερα χρόνια. Όπως είπε στο GRTimes.gr ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, προκειμένου να εξεταστεί ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση των έργων, που πιθανότατα θα είναι το ΕΣΠΑ.

Η μελέτη του έργου, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 8 εκ. ευρώ, προβλέπει τη διευθέτηση επτά ρεμάτων, παράλληλα, όμως, θα γίνουν παρεμβάσεις και σε δύο ακόμη ρέματα μέχρι τη Μηχανιώνα. Οι εργασίες αφορούν στην οριοθέτηση και στη διευθέτηση των ρεμάτων, ώστε αυτά να εκβάλλουν κατευθείαν στον Θερμαϊκό Κόλπο, προστατεύοντας την περιοχή από το ενδεχόμενο πλημμυρών.

Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία κλειστών αγωγών και την εγκατάσταση κυβόλιθων, προκειμένου το έργο να είναι και πιο ανθεκτικό αλλά και πιο καθαρό, καθώς θα αποτρέπεται η δημιουργία βλάστησης στο εσωτερικό των αγωγών, εμποδίζοντας την ελεύθερη ροή του νερού.

Ανάλογη μελέτη ετοιμάζεται και για τους παραλιακούς οικισμούς της Χαλκιδικής, οι οποίοι επίσης είναι εκτεθειμένοι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς επίσης και στον Σταυρό. Παρεμβάσεις σχεδιάζονται επίσης στο Κιλκίς, στα σημεία όπου περνά ο Γαλλικός ποταμός, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη και εργασίες καθαρισμού, αλλά και στην Πιερία, κυρίως σε παράκτιες περιοχές.

Παράλληλα, με ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών συνεχίζεται το έργο της στεγάνωσης του ανατολικού αναχώματος της λίμνης Κερκίνης, ενώ στις 23-10-2020 θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός για τη γ’ φάση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 4.000.000,00 ευρώ.

Το έργο αφορά στην ταυτόχρονη ενίσχυση και στεγάνωση τμημάτων του ανατολικού αναχώματος της Λίμνης Κερκίνης για την αντιπλημμυρική προστασία των παραλίμνιων περιοχών και τη διατήρηση του πολλαπλού ρόλου της Λίμνης Κερκίνης που είναι ένα πολύτιμο οικοσύστημα μεγάλης σημασίας.

Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών χρηματοδότηση ύψους 3.600.000 ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τέσσερα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη λεκάνη απορροής των ποταμών Στρυμόνα και Αγγίτη και της τάφρου Μπέλιτσας.

«Πρόκειται για παρεμβάσεις που έχουν ιεραρχηθεί και σχεδιαστεί με βάση την επικινδυνότητα των περιοχών. Κομβικής σημασίας είναι και τα δύο μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλονίκης στον Δενδροπόταμο και στην περιφερειακή τάφρο μαζί με τα ρέματα που συμβάλλουν σε αυτήν, τις μελέτες των οποίων έχει αναλάβει το υπουργείο», ανέφερε ο κ. Μπίλλιας.
Εμπόδιο η γραφειοκρατία

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, τα έργα στις συγκεκριμένες περιοχές αλλά και σε άλλα σημεία της περιφέρειας είναι απαραίτητα, όμως η διαδικασία υλοποίησής τους είναι χρονοβόρα.

«Η διαδικασία απαιτεί αρκετό χρόνο και ωρίμανση των μελετών αλλά και των αδειοδοτήσεων, κυρίως περιβαλλοντικών. Παράλληλα, δεν υπάρχει η δυνατότητα εκπόνησης μελετών από τις υπηρεσίες της περιφέρειας που έχουν «απογυμνωθεί», καθώς δεν έχει γίνει πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ τα τελευταία 15 χρόνια», τόνισε ο κ. Μπίλλιας.