Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ετησίως στα ταμεία των δήμων από τα επιπλέον δημοτικά τέλη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ετησίως στα ταμεία των δήμων από τα επιπλέον δημοτικά τέλη




H ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, της οποίας η νέα προθεσμία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να εισφέρει στα ταμεία των δήμων της χώρας άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα επιπλέον δημοτικά τέλη, τα οποία θα κληθούν να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες που δηλώνουν το πραγματικό εμβαδόν των ακινήτων τους.


Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις τα τετραγωνικά που θα αποκαλυφθούν μέσα από την πλατφόρμα της ΚΕΔΕ μέχρι το τέλος του μήνα, θα προσεγγίσουν τα 50 εκατ.


Το υπουργείο Εσωτερικών στις 29 Αυγούστου οπότε ανακοίνωσε τη νέα παράταση έκανε γνωστό ότι 1.650.000 πολίτες είχαν διορθώσει τις επιφάνειες των ακινήτων τους εμφανίζοντας συνολικά 35 εκατ. τ.μ. μέχρι τότε.

Στις επιφάνειες, που θα αποκαλυφθούν σε δήμους και ΔΕΔΔΗΕ, θα επιβληθούν αναδρομικά δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι και τέλη ακίνητης περιουσίας από την 1/1/2020. Το ετήσιο έσοδο που θα προκύψει για τους δήμους της χώρας υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά που αναλογούν στον κάθε δήμο εξαρτώνται από τον αριθμό των αποκαλυφθέντων τετραγωνικών, ο οποίος είναι πολύ υψηλός σε ορισμένες περιπτώσεις (πχ Ζάκυνθος, κεντρική Κέρκυρα, Λάρισα κά).

Το επόμενο διάστημα οι δήμοι πρέπει να προχωρήσουν στον έλεγχο και τον τελικό καταλογισμό των πρόσθετων δημοτικών τελών που θα πληρώνει ο κάθε ιδιοκτήτης μετά την υποβολή της σχετικής δήλωσης.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν σωρευτεί αναδρομικά 9 μηνών και όσο περνάει ο χρόνος μέχρι την οριστικοποίηση θα αυξάνεται η υποχρέωση των ιδιοκτητών ακινήτων. Για την επεξεργασία και τον έλεγχο των δηλώσεων, που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 2.000.000 οι δήμοι θα χρειαστούν μεγάλο διάστημα.

Είναι αμφίβολο αν η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ πρέπει να αποφασισθεί αν τα αναδρομικά θα αναζητηθούν εφάπαξ από τους ιδιοκτήτες με άμεσο καταλογισμό στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος ή αν θα υπάρξει εξόφληση σε δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση προβλέπει την απαλλαγή τελών και προστίμων της προηγούμενης πενταετίας.