Πώς η συχνή χρήση του κινητού επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πώς η συχνή χρήση του κινητού επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου



Ενώ μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η παθολογική χρήση του διαδικτύου έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη στους έφηβους, μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί επίσης να βλάψει τη χημεία του εγκεφάλου.

Ενώ μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η παθολογική χρήση του διαδικτύου έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη στους έφηβους, μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί επίσης να βλάψει τη χημεία του εγκεφάλου.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας στο Σικάγο. 


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μια ανισορροπία στις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο των εφήβων που είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο. Αυτή η ανισορροπία είναι παρόμοια με αυτή που έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπους που βιώνουν χρόνιο άγχος και κατάθλιψη.

Στη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους εφήβων εθισμένους στα κινητά με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας, η οποία μπορεί να αποκαλύψει εάν υπάρχουν αλλαγές στη χημική σύνθεση του εγκεφάλου.


Συγκεκριμένα διαπίστωσαν μείωση ενός νευροδιαβιβαστή που ονοομάζεται Γάμμα-Αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), ο οποίος είναι σημαντικός για τη συγκράτηση της νευρικής δραστηριότητας, αποτρέποντας τους νευρώνες από το να υπερδιεγερθούν σε άσχετα ερεθίσματα. Όταν διαταράσσεται η λειτουργία του GABA οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν άγχος, κατάθλιψη, εθισμό, απώλεια μνήμης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν δημοσιευτεί πολλαπλές μελέτες που συνδέουν τον εθισμό στο αλκοόλ και σε άλλες ουσίες με χημικές ανισορροπίες σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Όμως αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δημοσιεύεται και που αφορά τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο.

Πώς όμως καταλαβαίνουμε ότι είμαστε εθισμένοι στο κινητό; Η American Psychiatric Association ορίζει σαν εθισμό τη χρήση του κινητού η οποία μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας, τον ύπνο και τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα ποσοστά εθισμού στους νέους κυμαίνονται στο 18 τοις εκατό.