Ποιά είναι τα οφέλη της βρώμης ; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ποιά είναι τα οφέλη της βρώμης ;



Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από τα οφέλη της βρώμης και της διατροφικής της αξίας και γι’ αυτό τον λόγο δημιουργείται όλο και μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων με βρώμη τα οποία μπορούμε πολύ εύκολα να τα βρίσκουμε στα ράφια των supermarkets.


Η βρώμη είναι θρεπτική και έχει μια πολύ ισορροπημένη σύνθεση, αποτελούμενη από σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένης της ευεργετικής φυτικής ίνας β-γλυκάνη και πρωτεΐνες (περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης από τα περισσότερα σιτηρά).

Επιπλέον, η βρώμη περιέχει σημαντικές βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και αντιοξειδωτικές φυτικές ενώσεις.

Εκτός από την ξηρή βρώμη, όλα τα οφέλη της μπορούμε να τα αποκομίζουμε και από διάφορα αρτοσκευάσματα και μπισκότα που περιέχουν βρώμη, όπως είναι τα ΠΤΙ ΜΠΕΡ, τα οποία μάλιστα κυκλοφορούν και σε τρεις γεύσεις (με μέλι, λεμόνι ή πορτοκάλι και επικάλυψη μαύρης σοκολάτας).

Τα οφέλη της βρώμης στον ανθρώπινο οργανισμό

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Η βρώμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και ωφέλιμες φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης του οργανισμού μας και μας παρέχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Πλούσια σε Β-γλυκάνη
Η βρώμη περιέχει μεγάλες ποσότητες από μια ισχυρή διαλυτή ίνα που ονομάζεται β-γλυκάνη. Μερικά από τα οφέλη των ινών β-γλυκάνης της βρώμης στην υγεία μας είναι τα παρακάτω:
Μείωση των επιπέδων LDL (κακής χοληστερόλης) και της ολικής χοληστερόλης
Μείωση του σακχάρου στο αίμα και της αντίστασης στην ινσουλίνη
Αυξημένη αίσθηση πληρότητας
Αυξημένη ανάπτυξη καλών βακτηριδίων στο έντερο
Μείωση του κίνδυνου της καρδιακής νόσου
Βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Ένα ακόμα όφελος της βρώμης είναι ότι βοηθάει στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, ειδικά σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή έχουν διαβήτη τύπου 2, καθώς επίσης και η κατανάλωση της μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι επιδράσεις οφείλονται κυρίως στην ικανότητα της β-γλυκάνης να καθυστερεί την εκκένωση του στομάχου και την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα του σακχάρου μας στο αίμα.
Συμπέρασμα

Η βρώμη είναι ένα πολύτιμο δημητριακό το οποίο θα είναι ωφέλιμο για την υγεία μας εάν το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Μια εύκολη και θρεπτική λύση για να έχει ο οργανισμός μας την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται, είναι να καταναλώνουμε θρεπτικά σνακ όπως προϊόντα βρώμης.

Για παράδειγμα, ένας ιδανικός συνδυασμός για μια καθημερινή ισορροπημένη διατροφή είναι να καταναλώσουμε μπισκότα όπως είναι τα ΠΤΙ ΜΠΕΡ με βρώμη μαζί με μια μερίδα φρέσκιας τροφής, όπως ένα φρούτο εποχής (πχ. κεράσια, πεπόνι, καρπούζι κ.α.).