Πανελλαδικές: H πρεμιέρα, το πρόγραμμα & οι προβλέψεις για τις φετινές βάσεις - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πανελλαδικές: H πρεμιέρα, το πρόγραμμα & οι προβλέψεις για τις φετινές βάσεις




Στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων ρίχνονται αύριο 100.000 υποψήφιοι για να διεκδικήσουν 77.970 θέσεις στα ελληνικά αμφιθέατρα.

Η αυλαία ανοίγει με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 26 Ιουνίου με την πανελλαδική εξέταση των μαθημάτων της Χημείας και των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Διπλό σύστημα, μειωμένη ύλη, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των μορίων, αύξηση των εξεταστικών κέντρων και αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των θρανίων χαρακτηρίζουν τις φετινές εξετάσεις, στις οποίες οι υποψήφιοι προσέρχονται ύστερα από δύο μήνες καραντίνας.

Εκπαιδευτικοί αναλυτές και καθηγητές αναμένουν με αγωνία την ανταπόκριση των υποψηφίων στις Πανελλαδικές, καθώς, όπως έχουν σημειώσει, ο ψυχολογικός παράγοντας φέτος θα «παίξει»

σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις τους. Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας κράτησε τους μαθητές μακριά από το «σκληρό» πρόγραμμα που ακολουθούν κάθε χρόνο οι υποψήφιοι και τους προσγείωσε σε μια πρωτόγνωρη καθημερινότητα, που σε αρκετές περιπτώσεις επηρέασε την εντατική μελέτη τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η παρατεταμένη καραντίνα ωφέλησε τους καλούς μαθητές, όχι όμως και τους μέτριους, οι οποίοι αποσυντονίστηκαν. Το περσινό τοπίο των βάσεων δεν μπορεί να αποτελέσει «πυξίδα» για τους υποψηφίους, καθώς τα δεδομένα φέτος είναι τελείως διαφορετικά. Οι βάσεις φαίνεται ότι, ασχέτως επιδόσεων των υποψηφίων, θα παρουσιάσουν φέτος μικρή άνοδο, η οποία όμως είναι πλασματική και οριζόντια και οφείλεται στην κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας.

Εκτιμήσεις

Η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων από το υπουργείο Παιδείας δεν κατάφερε να ξεδιαλύνει το φετινό τοπίο των βάσεων. Παρά τις δεσμεύσεις για μείωση των εισακτέων, οι έκτακτες συνθήκες του κορονοϊού οδήγησαν την πολιτική ηγεσία στην απόφαση να παραμείνει ο ίδιος αριθμός εισακτέων με την περσινή χρονιά. Στα Γενικά Λύκεια περίπου 82.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μια θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια. 


Σε αυτούς προστίθενται οι περίπου 12.000 από τα ΕΠΑΛ, καθώς και όσοι διεκδικούν την εισαγωγή τους με την κατηγορία του 10%, χωρίς νέα εξέταση. Σχεδόν 8 στους 10 θα πετύχουν την εισαγωγή τους, όμως η μάχη θα δοθεί για τις δημοφιλείς σχολές και τμήματα των κεντρικών Ιδρυμάτων. 

Το κάθε επιστημονικό πεδίο παρουσιάζει τα δικά του χαρακτηριστικά και ο αγώνας για το εισιτήριο που θα τους ανοίξει την πόρτα των ελληνικών πανεπιστημίων δεν είναι για όλους ο ίδιος.

› 1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών


Ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο πεδίο κάθε χρόνο είναι ιδιαίτερα μεγάλος, καθώς η συμμετοχή των υποψηφίων είναι πολύ υψηλότερη από τις διαθέσιμες θέσεις, όχι μόνο στις υψηλόβαθμες σχολές αλλά και στις μεσαίες. 


Ενα μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων που «μένουν εκτός» των ελληνικών αμφιθεάτρων προέρχεται από το 1ο επιστημονικό πεδίο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές σχολές και τμήματα στα οποία η εισαγωγή γίνεται με πολύ χαμηλούς βαθμούς, ακόμα και σε κεντρικά Ιδρύματα, όπως οι ξένες Φιλολογίες. Για παράδειγμα, η βάση εισαγωγής στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας ήταν 4.016 μόρια. ›

 2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης επικρατούν στο 2ο επιστημονικό πεδίο, με τις διαθέσιμες θέσεις να αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων. Ο ανταγωνισμός θα είναι υψηλός στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όμως και φέτος αναμένεται η εισαγωγή με βαθμούς που δεν θα ξεπερνούν τα 4.000 και 5.000 μόρια, κυρίως σε περιφερειακά τμήματα, που αποτελούν μετεξέλιξη των ΤΕΙ.

› 3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστημών Υγείας
Μεγάλος ανταγωνισμός και υψηλές βαθμολογίες καταγράφονται σε αυτό το επιστημονικό πεδίο. Οπως και στην περίπτωση του 1ου πεδίου, υπάρχουν πληθώρα υποψηφίων και λίγες θέσεις, γεγονός που το αναδεικνύει στο πεδίο με τις πιο υψηλές βάσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα, με ελάχιστα τμήματα να βρίσκονται κάτω από τη βάση του «10». 


Αξιοσημείωτο στο εν λόγω πεδίο είναι το γεγονός ότι, αν και ο αριθμός εισακτέων είναι ο ίδιος με πέρσι, εμφανίστηκαν αλλαγές στην περίπτωση των τμημάτων Νοσηλευτικής, με τον συνολικό αριθμό όμως να παραμένει ο ίδιος. Ειδικότερα, δραστική μείωση καταγράφεται στη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου, που από 255 εισακτέους πέρσι, πέφτει στους 128, και αύξηση από 184 σε 221 εισακτέους στη Νοσηλευτική του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Αιγάλεω). Παρά τις προσθαφαιρέσεις δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές στην πορεία των βάσεων στις εν λόγω σχολές.

› 4ο επιστημονικό πεδίο – Οικονομίας και Πληροφορικής


Η πληθώρα θέσεων και σε αυτό το επιστημονικό πεδίο δεν θα αφήσει πολλούς υποψηφίους εκτός αμφιθεάτρου. Το εν λόγω επιστημονικό πεδίο καταγράφει τις χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής σε σχέση με τα υπόλοιπα πεδία και έναν μεγάλο αριθμό τμημάτων στα οποία η εισαγωγή γίνεται με βαθμούς πολύ χαμηλότερους από τη βάση του «10». Ειδικότερα, σε ορισμένα τμήματα της επαρχίας, η εισαγωγή αναμένεται και φέτος να γίνει με βαθμολογίες που κινούνται στα 4.000 με 5.000 μόρια.


ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Με αλλαγές από την προηγούμενη ηγεσία και με καινούργιες που ορίστηκαν λόγω κορονοϊού διενεργούνται φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις.

› Μειωμένη ύλη: 


Το «γερό ψαλίδι» στην εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών ήταν μονόδρομος για την πολιτική ηγεσία, καθώς παρατεινόταν εβδομάδα με την εβδομάδα η αναστολή λειτουργίας των σχολείων. Για αρκετούς μαθητές ήταν μια θετική εξέλιξη, καθώς μειώθηκε ο όγκος διαβάσματος και επαναλήψεων, όμως οι εκπαιδευτικοί κρούουν τον κώδωνα ότι ακόμα και με μειωμένη ύλη ο πήχης δυσκολίας μπορεί να παραμείνει υψηλός. 

Η μειωμένη ύλη δεν άλλαξε μόνο τη ροή της μελέτης, αλλά θα αλλάξει και τη φιλοσοφία πολλών μαθημάτων στα διαγωνίσματα, καθώς σημαντικά κεφάλαια που αποτελούσαν μέρος των διαγωνισμάτων των προηγούμενων χρόνων απουσιάζουν φέτος.

› Κατάργηση συντελεστών βαρύτητας: 


Μια μικρή αλλαγή που φέρνει ανατροπή στον υπολογισμό μορίων, καθώς θα ανεβάσει πλασματικά τις βάσεις και θα οδηγήσει σε αρκετές ισοβαθμίες. Μέχρι πέρσι, δύο μαθήματα από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα είχαν συντελεστή βαρύτητας, ενώ πλέον ο μέσος όρος θα προκύπτει από τις επιδόσεις και των τεσσάρων μαθημάτων. 

Φυσικά, πρόκειται για μια τεχνική αλλαγή, που δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία των εξετάσεων, αλλά και στη μάχη των υποψηφίων για μια θέση στην πρώτη τους επιλογή.

› Μηχανογραφικό: 


Ο νόμος του υπουργείου Παιδείας, που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη, αλλάζει τα κριτήρια και για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Η αυστηροποίηση του πλαισίου των μετεγγραφών ορίζει διαφορετικές επιλογές, καθώς πλέον τίθεται βάση μετεγγραφής. Ειδικότερα, ένας επιτυχών φοιτητής δεν θα μπορεί να λάβει χωρίς ακαδημαϊκούς περιορισμούς μετεγγραφή σε άλλη πόλη. Η βάση εισαγωγής ορίζεται στα 2.750 μόρια και αποτελεί τη μεγαλύτερη διαφορά από τη βάση εισαγωγής της σχολής όπου επιθυμεί να εισαχθεί ο μαθητής. 

Στη φετινή συμπλήρωση του μηχανογραφικού, ο μαθητής θα πρέπει να ξέρει ότι ακόμα και αν πληροί τα οικονομικά κριτήρια, δεν μπορεί να δηλώσει μια χαμηλόβαθμη σχολή της επαρχίας και να επιτύχει τη μετεγγραφή του σε άλλη υψηλόβαθμη σχολή κεντρικού Ιδρύματος. Το εν λόγω μέτρο ελήφθη με στόχο να αποφευχθούν φαινόμενα όπου φοιτητές με βαθμό επίδοσης κάτω του «10» έπαιρναν μετεγγραφή σε υψηλόβαθμες σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων.

Αντισηπτικά και (προαιρετικά) μάσκες δίπλα από τα… στιλό
Οι Πανελλαδικές «αντιγράφουν» τη διαδικασία της διδασκαλίας όπως αυτή γίνεται τον τελευταίο ένα μήνα. Αντισηπτικά σε όλες τις σχολικές αίθουσες, ανοιχτά παράθυρα, προαιρετική χρήση μάσκας και τουλάχιστον 1,5 μέτρο απόσταση θα τηρηθεί μεταξύ των υποψηφίων. Τα τμήματα θα διαιρεθούν σε μικρότερα και τα εξεταστικά κέντρα αυξάνονται για να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες.

Τα παραπάνω προβλέπει απόφαση του υπουργείου Παιδείας, στην οποία δίνονται σαφείς οδηγίες προς τους προέδρους και τα μέλη της Λυκειακής Επιτροπής Εξετάσεων για τους μαθητές που θα εξεταστούν γραπτά αλλά και προφορικά. Υπενθυμίζεται ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 15 Ιουνίου. 


Τι προβλέπει η απόφαση:
Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για τους υποψήφιους μαθητές. Προαιρετική είναι και για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι βρίσκονται εντός του σχολικού χώρου, αλλά όχι εντός της αίθουσας όπου διενεργούνται οι εξετάσεις, και διαχειρίζονται τον υπολογιστή στην αίθουσα καθηγητών και την τήρηση αποστάσεων στους εξωτερικούς χώρους όπου περιμένουν οι γονείς.
Υποχρεωτική είναι η μάσκα για τους επιτηρητές εντός της αίθουσας, καθώς αυτοί δεν μπορούν να διατηρήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, καθώς θα περνούν μεταξύ των θρανίων και θα ελέγχουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
Η σχολική αίθουσα προτείνεται να αερίζεται φυσικά, ενώ σε περίπτωση όπου δεν υπάρχουν παράθυρα είναι δυνατή η χρήση κλιματιστικών, σύμφωνα όμως με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.
Η χρήση ανεμιστήρων δεν προτείνεται.
Στην περίπτωση των προφορικών εξετάσεων, οι υποψήφιοι που περιμένουν στην αίθουσα προετοιμασίας θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση 1,5 μέτρου. Επίσης, σε περίπτωση που ένας υποψήφιος με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιον εκπαιδευτικό που προσφέρει παράλληλη στήριξη, ο δεύτερος θα πρέπει υποχρεωτικά να φοράει μάσκα.
    Η λειτουργία των κυλικείων απαγορεύεται κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ενώ στους σχολικούς χώρους επιβάλλεται η τήρηση της καλής υγιεινής των χεριών με χρήση αντισηπτικού ή σαπουνιού με νερό.
     
    ΔΕΥΤΕΡΑ – ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
    15-6-2020


    ΤΕΤΑΡΤΗ – ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ  – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
    17-6-2020

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  – ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ
    19-6-2020

    ΔΕΥΤΕΡΑ – ΦΥΣΙΚΗ
    22-6-2020

    ΤΕΤΑΡΤΗ  – ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
    24-6-2020

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  – ΧΗΜΕΙΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    26-6-2020