Σωματικό βάρος: Βρήκαν για ποιον λόγο παχαίνουμε καθώς μεγαλώνουμε - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σωματικό βάρος: Βρήκαν για ποιον λόγο παχαίνουμε καθώς μεγαλώνουμε



Το σωματικό βάρος εκ φύσεως αυξάνεται στη μέση ηλικία και η αιτία γι' αυτό δεν είναι ορμονική ούτε σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.


Το κλειδί κρύβεται στα λιπώδη κύτταρα του σώματος και στη λειτουργία τους, λένε οι ερευνητές από τη Σουηδία και τη Γαλλία. Και εξηγεί γιατί αυξάνεται το σωματικό βάρος ακόμα και σε ανθρώπους που δεν τρώνε περισσότερο ούτε γυμνάζονται λιγότερο.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 13 χρόνια ομάδα 54 εθελοντών, αναλύοντας το σωματικό λίπος τους. Έτσι ανακάλυψαν πως, καθώς μεγάλωναν, επιβραδυνόταν ο ρυθμός απομάκρυνσης του αποθηκευμένου λίπους. Αυτό είχε ως επακόλουθο να αυξηθεί σε πολλούς από αυτούς το σωματικό βάρος κατά 20%, παρότι διατήρησαν σταθερή την άσκηση και την πρόσληψη τροφής.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο οργανισμός αποθηκεύει στα λιπώδη κύτταρα με τη μορφή λίπους τις θερμίδες που δεν χρησιμοποιεί. Το σωματικό λίπος διασπάται σταδιακά σε λιπαρά οξέα και γλυκερόλη, που απελευθερώνονται στο αίμα. Εκεί διασπώνται ακόμα περισσότερο και τελικά αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω των ούρων ή της αναπνοής.

Η διαδικασία αυτή όμως επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε. Έτσι αυξάνεται η ποσότητα του λίπους που «λιμνάζει» στα λιπώδη κύτταρα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εύρημά τους μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την απώλεια βάρους.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες των πανεπιστημίων Καρολίνσκα και Uppsala στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο της Λυόν στη Γαλλία.

Λιγότερες καύσεις ακόμα κι όταν μειώνεται το σωματικό βάρος

Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine, το σωματικό βάρος των εθελοντών της μελέτης:

Αυξήθηκε στους 15 από αυτούς

Παρέμεινε σχεδόν σταθερό στους 19 από αυτούς

Μειώθηκε κατά περισσότερο από 7% στους 20 από αυτούς

Ακόμα, όμως, και στην τελευταία ομάδα παρατηρήθηκε μείωση στην ικανότητα των λιπωδών κυττάρων να καίνε το αποθηκευμένο λίπος.


«Η παχυσαρκία και οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα», δήλωσε η νευροεπιστήμονας Dr Kirsty Spalding, από το Τμήμα Κυτταρικής & Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Καρολίνσκα. 

«Η κατανόηση της δυναμικής των λιπιδίων και της ρύθμισης της λιπώδους μάζας στους ανθρώπους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπισή τους»