Έρευνα: Ο καλοκαιρινός ήλιος σκοτώνει τον κορωνοϊό σε 34 λεπτά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Έρευνα: Ο καλοκαιρινός ήλιος σκοτώνει τον κορωνοϊό σε 34 λεπτά



Μια νέα μελέτη επισημαίνει ότι ο δυνατός καλοκαιρινός ήλιος μπορεί να εξαφανίσει τον κορωνοϊό από τις επιφάνειες κατά 90% ή περισσότερο μέσα σε 34 λεπτά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο μεσημεριανός καλοκαιρινός ήλιος στις περισσότερες αμερικανικές πόλεις ή σε ολόκληρο τον κόσμο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην εξουδετέρωση του ιού που προκαλεί COVID-19 όταν κάποιος έχει βήξει ή φτερνιστεί σε μια επιφάνεια, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. 

Διαπιστώθηκε ότι ο ιός είναι πιο μολυσματικός από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, όταν μπορεί να ζει στις επιφάνειες έως και μία μέρα ή και περισσότερο με κίνδυνο επανεμφάνισης και μετάδοσης στις περισσότερες πόλεις.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Photochemistry and Photobiology", έχει συνταχθεί από τους Jose-Luis Sagripanti και David Lytle, επιστήμονες που συνταξιοδοτήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό και από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, αντίστοιχα. 

Οι δυο τους εξέτασαν πόσο καλά η UVB καταστρέφει τον ιό σε πολλές πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο στη διάρκεια διαφορετικών εποχών το έτος. Χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο το οποίο προηγουμένως είχε εκτιμήσει την ηλιακή απενεργοποίηση ιών όπως ο Έμπολα και ο Λάσα. 

Η έρευνα επίσης εκτιμά ότι είναι πιο επιβλαβείς παρά καλές οι εντολές για παραμονή στο σπίτι προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. "Αντιθέτως, υγείες που άνθρωποι λαμβάνουν το φως του ήλιου σε εξωτερικούς χώρους θα μπορούσαν να είχαν εκτεθεί σε χαμηλότερη δόση ιού με περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν την αποτελεσματική ανοσοαπόκριση", σημειώνεται στη μελέτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη New York Post, παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι στη διάρκεια της ισπανικής γρίπης το 198-1919, οι ασθενείς που εξετίθεντο σε φρέσκο αέρα και ήλιο στα νοσοκομείο είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

New York Post