Φρυγανιές αντί για ψωμί: Πόσο έξυπνη είναι αυτή η αντικατάσταση - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Φρυγανιές αντί για ψωμί: Πόσο έξυπνη είναι αυτή η αντικατάσταση



Η σκέψη ότι το «ψωμί παχαίνει» ωθεί πολλούς στην επιλογή της φρυγανιάς με το σκεπτικό ότι έτσι θα μειώσουν τις θερμίδες που καταναλώνουν. Πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η αντικατάσταση;
Όχι και τόσο, σύμφωνα με τους διαιτολόγους. Αρκεί να αναφέρουμε ότι 100γρ σταρένιο ψωμί παρέχουν 215 θερμίδες, ενώ 100γρ φρυγανιές 345 θερμίδες. Η ισοδυναμία που κατά κανόνα χρησιμοποιούν οι διαιτολόγοι για τα συγκεκριμένα αρτοσκευάσματα είναι η ακόλουθη: δυο φρυγανιές ισοδυναμούν με μια φέτα ψωμί. 

Ισοδύναμα είναι τα τρόφιμα που δίνουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά και τις ίδιες θερμίδες στην συγκεκριμένη ποσότητα που αναφέρεται. Οι διαιτολόγοι θεωρούν ισοδύναμα ½ φλιτζάνι κορν φλέϊκς ή 2 φρυγανιές ολικής άλεσης ή 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 crispies ή 1 κριθαρένιο παξιμάδι.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι φρυγανιές, εν αντιθέσει με το ψωμί, περιέχουν ελάχιστο νερό – είναι δηλαδή «αφυδατωμένο» ψωμί. Κατά συνέπεια δεν κερδίζετε θερμίδες αντικαθιστώντας το ψωμί με φρυγανιές. Αντιθέτως κινδυνεύετε να προσλάβετε τελικά περισσότερες θερμίδες.

Επιπλέον με τις φρυγανιές είναι πιο εύκολο να χάσετε τον έλεγχο στην κατανάλωσή τους, επειδή συνήθως περιέχουν ζάχαρη κι έτσι γίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές. Κατά συνέπεια μην επιχειρήσετε να αντικαταστήσετε το ψωμί με φρυγανιές, αλλά να καταναλώνετε και τα δύο με μέτρο.

Πηγή: ygeiamou.gr