Τα ροφήματα που απειλούν σοβαρά των υγεία των νεφρών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τα ροφήματα που απειλούν σοβαρά των υγεία των νεφρών









Η κατανάλωση 500 γραμμαρίων ενός εμπορικού αναψυκτικού που περιέχει γλυκαντικά από σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη αύξησε την νεφρική αγγειακή αντίσταση μέσα σε 30 λεπτά, διαπίστωσαν οι ερευνητές.





Σε μια δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στη ροή του αίματος στα νεφρά προκλήθηκαν από το σιρόπι καλαμποκιού και όχι από την καφεΐνη, στα αναψυκτικά. Οι δύο μελέτες περιελάμβαναν συνολικά 25 υγιείς άνδρες και γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας 22 έως 24 ετών.


Ο Christopher Chapman, του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη, και οι συνάδελφοί του εξήγησαν ότι η αγγειακή αντίσταση συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, μειώνοντας τη ροή του αίματος στους νεφρούς και αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, αποδυναμώνοντας έτσι τη λειτουργία των νεφρών.


Συνολικά, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη καλαμποκιού αύξησε την ένταση της αγγειοσύσπασης των νεφρών σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της ενεργοποίησης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος,

επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, την οποία συντόνισε η American Physiological Society και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology – Renal Physiology.


Ως Χρόνια Νεφρική Νόσος ή Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται η δυσλειτουργία ή ανεπάρκεια των νεφρών. Αποτελεί παγκοσµίως σοβαρό πρόβληµα υγείας του γενικού πληθυσµού, µε κακή πρόγνωση και συνεχώς αυξανόµενη επίπτωση, καθώς συσχετίζεται µε αυξηµένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήµατα και µε µεγάλο ποσοστό θνητότητας, αποτελώντας το ένατο κατά σειρά αίτιο παγκοσµίως.


Σχεδόν 37 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο και δεκάδες εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο.