Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από την καραντίνα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από την καραντίνα



Από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκαν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη την Ευρώπη, αλλά και το περίφημο lockdown στις αγορές η ζωή εκατομμυρίων επαγγελματιών άλλαξε ριζικά.

Πολλοί από αυτούς δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με τα αυστηρά μέτρα περιορισμού, ενώ κάποιοι άλλοι έφτασαν σε σημείο να υιοθετήσουν μέχρι και ακραία σενάρια συνομωσιολογίας γύρω από την πανδημία του COVID-19 με σκοπό τη χειραγώγηση της αγοράς και την καθιέρωση νέων δεδομένων.

Το βαθύ νόημα του Σόιμπλε
Η βάση των επαγγελματιών σε όλες τις χώρες πιέζει για πιο επιλεκτικά μέτρα και για άνοιγμα των αγορών γνωρίζοντας πως παίζουν με τη φωτιά. Όπως υποστηρίζουν όμως οι Σουηδοί, αλλά και οι σκληροπυρηνικοί Γερμανοί που εκφράστηκαν πρόσφατα και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «τι νόημα έχουν τα μέτρα προστασίας σε μία κοινωνία που θα είναι οικονομικά νεκρή και θα ζει με τα επιδόματα;».

Οι ειδικοί ωστόσο αναφέρουν πως ο πατέρας της λιτότητας δεν στέλνει μόνο μήνυμα στον Ευρωπαϊκό νότο αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση της χώρας του που έχει υιοθετήσει σκληρή στάση απομόνωσης της αγοράς αφήνοντας να εννοηθεί πως δε μπορείς να κηρύξεις πόλεμο χωρίς υπολογίσεις πως θα έχεις νεκρούς. 


Η ψυχρή διατύπωση των δηλώσεων του έδωσε πάλι τροφή για σχόλια, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που τον αποθεώνουν και δεν είναι άλλοι από αυτούς που υποστηρίζουν πως η μάχη με τον κορωνοϊό θα πρέπει να δοθεί μέσα στις αγορές και όχι στα σπίτια με παντόφλες.

Η μάχη της επιβεβαίωσης
Η άποψη αυτή επικρίνεται από την ιατρική κοινότητα αλλά και όλους όσους έχουν πεισθεί πως ο κορωνοϊός θα νικηθεί μόνο με ένα δραστικό φάρμακο ή με ένα εμβόλιο και μέχρι τότε θα πρέπει να συνεχιστούν οι αυστηροί περιορισμοί. Από την άλλη βρίσκονται επιχειρηματίες, μικροβιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες και χιλιάδες άλλες ειδικότητες που προτιμούν να πάρουν ένα ρίσκο για τη ζωή τους παρά η ζωής τους να μην έχει πλέον καμία αξία καθώς θα έχουν καταστραφεί επαγγελματικά ή θα έχουν βρεθεί με δυσβάσταχτα χρέη.

Παίζουν με τη φωτιά για δεύτερο κύμα επιδημίας
Οι κυβερνήσεις τούτες τις ώρες προσπαθούν να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σχοινί. Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών γνωρίζουν πως παίζουν με τη φωτιά στη περίπτωση που υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας. Ανάλογα με την περίπτωση προσπαθούν να αφήσουν ορισμένα παράθυρα για να πάρει αέρα η αγορά. 


Η Σουηδία ήταν η μόνη που κράτησε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική της ανοσίας της αγέλης έχοντας μέχρι στιγμής καταγράψει επισήμως 2.274 θανάτους από τις 11 Μαρτίου οπότε καταγράφηκε και το πρώτο κρούσμα, δηλαδή, 48 νεκρούς κάθε ημέρα. Η Σουηδία έχει πληθυσμό 10.088.000 κατοίκους αλλά υπερηφανεύεται για το σύστημα υγείας της που μπορεί να ανταποκριθεί σε πολλαπλάσια κρούσματα από αυτά που δηλώνονται καθημερινά.

Γερμανία: Επιφυλάξεις παρά την άρση των απαγορεύσεων
Η αλήθεια είναι πως στη Γερμανία για 5 συνεχόμενες ημέρες είχαμε μείωση των κρουσμάτων ανά 24ωρο. Από τους 2.481 το 24ωρο που είχαμε στις 23 Απριλίου χθες φτάσαμε στους 988 ασθενείς το 24ωρο. Για πρώτη φορά από τις 13 Μαρτίου έπεσαν τα κρούσματα κάτω από 1000 ημερησίως. Επίσης σήμερα Τρίτη 28/4 μέχρι στιγμής (21.00) έχουν καταγραφεί 500 κρούσματα συνεχίζοντας την πτωτική τάση και τις αισιόδοξες προβλέψεις. Αντίθετα μετά από δύο συνεχόμενες ημέρες μείωσης στον αριθμό των νεκρών την Δευτέρα 27 Απριλίου ανέβηκαν πάλι στους 150 ημερησίως σε όλη τη Γερμανία. Σήμερα Τρίτη μέχρι 21.00 έχουν δηλωθεί 51 θάνατοι.

Kαμπανάκι από το «Ρόμπερτ Κοχ»
Οι Γερμανοί άνοιξαν σταδιακά πολλές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής αλλά ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ χτυπάει καμπανάκι επισημαίνονται πως ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου είναι ακόμα σε οριακά επίπεδα. 


Ο πραγματικός αριθμός του δείκτη RD ο οποίος υποδεικνύει τον ρυθμό μετάδοσης της νόσου, δηλαδή σε πόσα άτομα μεταδίδει κάθε ασθενής τον ιό, είναι σήμερα 0,96 αλλά στρογγυλοποιείται προς τα πάνω. Όπως ανέφερε ο κ. Βίλερ, ο δείκτης ήταν 1,3 στις 8 Απριλίου και 0,9 τις προηγούμενες ημέρες και πρέπει να παραμείνει σταθερά κάτω από το 1 προκειμένου να τεθεί αξιόπιστα υπό έλεγχο η πανδημία.

Δανία: Μένουν σπίτι παρά την… ελευθερία τους
Η Δανία από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και κυρίως από την Δευτέρα 26 Απριλίου χαλάρωσε τα μέτρα περιορισμού αλλά όπως γράφει η εφημερίδα thelocal.dk «Ο αριθμός που νοσηλεύονται στη Δανία αρχίζει να αυξάνεται ξανά. Μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε τα πλάνα μας;». 


Η Δανία με πληθυσμό 5,8 εκατομμύρια κατοίκους έχει καταγράψει 8.851 κρούσματα και συνολικά 427 νεκρούς από τις 14 Μαρτίου που είχαμε το πρώτο θύμα. Το τελευταίο διήμερο είχαμε 9 νεκρούς και 123 ημερήσια κρούσματα που είναι τα λιγότερα από τις 23 Μαρτίου. Ωστόσο τα αποτελέσματα της χαλάρωσης θα φανούν τις επόμενες 10 ημέρες ή το αργότερο μετά από δύο εβδομάδες και ο Τύπος της χώρας καταγράφει την διστακτικότητα των Δανών να αξιοποιήσουν τη μεγαλύτερη ευκαιρία κινήσεων προτιμώντας να μείνουν στο σπίτι.

Αυστρία: «Οξυγόνο θέλει και η οικονομία»
Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην Αυστρία των 9 εκ. κατοίκων. Εδώ και δέκα ημέρες έχει γίνει συγκράτηση των αριθμών σε ημερήσια νέα κρούσματα αλλά και νεκρούς και έτσι η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε χαλάρωση των μέτρων ενώ την Δευτέρα 27 Απριλίου καταγράφηκαν 49 νέα κρούσματα που είναι τα λιγότερα από τις 9 Μαρτίου. 


Επίσης την Κυριακή είχαμε 6 νεκρούς και την Δευτέρα 27 Απριλίου 7 νεκρούς που είναι η καλύτερη επίδοση από τις 25 Μαρτίου. Το αρνητικό ρεκόρ ήταν οι 30 νεκροί σε μία ημέρα που σημειώθηκε στις 8 Απριλίου. Και στην Αυστρία η κυβέρνηση παραδέχεται πως πρέπει να δοθεί οξυγόνο στην αγορά και πως τα όποια μέτρα στήριξης υπάρξουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορέσουν ποτέ να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξαν.

Νορβηγία: «Τα παιδιά νίκησαν πάλι τον κορωνοϊό;»
Χαλάρωση των μέτρων και άνοιγμα των σχολείων από την Δευτέρα είχαμε και στη Νορβηγία η οποία και λόγω γειτνίασης αλλά και παραδοσιακού ανταγωνισμού μοιραία συγκρίνεται καθημερινά με την Σουηδία. Η Νορβηγία έχει 5,4 εκατομμύρια κατοίκους. 


Επισήμως η χώρα έχει καταγράψει 7.599 κρούσματα κορωνοϊού και 205 νεκρούς, δηλαδή, μόλις το 10% από τα θύματα που είχαμε στη Σουηδία. Για αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση της χώρας αισθάνεται δικαιωμένη με την πολιτική του lock down αλλά μπροστά στο κίνδυνο να μην αντέξει η αγορά που βρίσκεται επίσης στη… ΜΕΘ χαλάρωσε τα μέτρα.

«Τα σχολεία άνοιξαν. Μας δίνουν ελπίδα. Θα νικήσουν και πάλι τον κορωνοϊό;», αναρωτιέται με νόημα ο Τύπος της χώρας αποτυπώνοντας με εύστοχο τρόπο την αγωνία της κοινωνίας να βγει από την καραντίνα και να επιστρέψει στην κανονικότητα. Το σαββατοκύριακο στη χώρα καταγράφηκαν δύο θάνατοι και 4 χθες Δευτέρα 27/4. 


Το αρνητικό ρεκόρ ήταν οι 16 νεκροί στις 14 Απριλίου. Η μείωση των θυμάτων αλλά και των κρουσμάτων που χθες έπεσαν στους 72 ημερησίως έχει δημιουργήσει αισιοδοξία, ωστόσο όλοι στην κυβέρνηση της χώρας περιμένουν με αγωνία τα νούμερα που θα καταγραφούν το επόμενο δεκαήμερο και θα είναι καθοριστικά για το εάν οι αγορές μπορούν να επιβιώσουν έστω και με μεγάλες ζημιές ή θα πρέπει να μείνουν επ΄αόριστον στην εντατική.


Πηγή: ethnos.gr