Οι ξενοδόχοι ζητάνε προσωρινή αναστολή του Airbnb - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Οι ξενοδόχοι ζητάνε προσωρινή αναστολή του Airbnb



Πλέγμα προτάσεων για τη στήριξη των ξενοδοχείων κατέθεσαν το προηγούμενο διάστημα από κοινού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Στον μακρύ κατάλογο των αιτημάτων ξεχωρίζει μεταξύ άλλων το αίτημα των ξενοδόχων για προσωρινή αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb) σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας και περιορισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε αδειοδοτημένα από το υπουργείο ακίνητα. 
Τα ακίνητα ιδιωτών που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, όπως τονίζεται, πρέπει για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να πληρούν τους όρους και τις προδιαγραφές του άρθρου 46 του Ν.4179/2013, ήτοι μονοκατοικίες τουλάχιστον 80 τμ με ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση που αδειοδοτούνται και ελέγχονται από το Υπουργείο Τουρισμού.

Οι ξενοδόχοι ζητάνε παράλληλα κατάρτιση σε συνεργασία με το ΞΕΕ και το Υπουργείο Υγείας των ειδικών κανόνων λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων για την προστασία της υγείας εργαζομένων και πελατών έναντι του κορωνοϊού. Κατάρτιση σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και με τους επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού των όρων επισκεψιμότητας των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων κα των λοιπών μνημείων της χώρας.

Πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού
Σε ό,τι αφορά το σκέλος της τόνωσης της τουριστικής ζήτησης, οι ξενοδόχοι ζητάνε πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού 12μηνης διάρκειας με διεύρυνση των κριτηρίων συμμετοχής των δικαιούχων και κάλυψη μέρους του κόστους διαμονής από το κράτος υπό τη μορφή voucher. Επίσης, κατάστρωση νέου marketing plan εκ μέρους του ΕΟΤ σε συνεργασία με την Marketing Greece και τις περιφέρειες για στοχευμένες καμπάνιες στις χώρες-πηγές τουριστών με παράλληλη αύξηση του προϋπολογισμού προβολής και διαφήμισης του ελληνικού τουρισμού, συνέργειες με tour operators και αεροπορικές εταιρείες για προγράμματα συνδιαφήμισης με ανταποδοτικότητα και συνεργασία με τον Απόδημο Ελληνισμό για την προβολή της χώρας και την ανάδειξη της ως ένα ασφαλή προορισμό.

Από το υπουργείο Οικονομικών οι ξενοδόχοι ζητάνε, μείωση άμεσα – από την επανέναρξη της σαιζόν – του συντελεστή ΦΠΑ σε 6% στη διαμονή και σε 13% σε ολόκληρη την εστίαση και στις μεταφορές (εξίσωση δηλαδή των φορολογικών συντελεστών που ισχύουν και προ-κρίσης στις ανταγωνίστριες χώρες, όπως Ισπανία και Τουρκία, Ιταλία). Κατάργηση του φόρου διαμονής. Κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Για τις επιχειρήσεις που μισθώνουν ακίνητα του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και Ιδρυμάτων μείωση του ενοικίου κατά 40% για ολόκληρο το έτος 2020. Ταυτόχρονα ζητάνε να παρασχεθεί και στις εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες βάσει σχετικής ΥΑ έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, η δυνατότητα ένταξης στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τέλος, αναφορικά με τα ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση του αιγιαλού θα πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί η σχετική ΚΥΑ που προβλέπει τη διαδικασία παραχώρησης της απλής χρήσης του αιγιαλού, ώστε να προσαρμοστούν οι ειδικότερες ρυθμίσεις της (επιφάνεια παραχωρούμενου χώρου κλπ) στις ανάγκες που προκύπτουν από τα νέα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα να προβλεφθεί οριζόντια μείωση κατά 40% του μισθώματος ανά τετραγωνικό μέτρο λόγω μειωμένης σαιζόν και ελάχιστων εσόδων.

Πηγή: cnn.gr