Σκύλοι: Γιατί θέλουν να είναι συνέχεια με ανθρώπους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σκύλοι: Γιατί θέλουν να είναι συνέχεια με ανθρώπουςΞεκίνησε να μελετά τη συμπεριφορά των σκύλων στις αρχές του 2000. Τότε πίστευε το ίδιο με άλλους συναδέλφους του - ότι δηλαδή με το να άλλαξε γνώμη επηρεασμένος από μια σειρά αποδείξεων που αυξάνονταν σε τέτοιον βαθμό ώστε να μη μπορεί να τις αγνοήσει.

Ο 59χρονος Βρετανός Κλάιβ Γουάιν, ψυχολόγος ζώων και ιδρυτής του εργαστηρίου κυνολογίας (ανήκει στο τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου των ΗΠΑ Arizona State) μιλά στο βιβλίο του με τίτλο «Ο Σκύλος Είναι Αγάπη: Γιατί και Πώς ο Σκύλος σας Σας Αγαπάει» για όλα αυτά που του δίδαξαν οι τετράποδοι.

«Πιστεύω ότι έρχεται κάποια στιγμή που αξίζει να αμφισβητείς την αμφιβολία σου», δήλωσε χαρακτηριστικά στο AFP.

Η επιστήμη της κυνολογίας έχει γνωρίσει νέα άνθιση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Στο βιβλίο "Η Ευφυία των Σκύλων" του Μπράιαν Χέιρ (που κυκλοφορεί μόνο στα αγγλικά), ο συγγραφέας έχει εξελίξει την ιδέα ότι οι σκύλοι διαθέτουν μια έμφυτη και εξαιρετική ευφυία.

Ο Κλάιβ Γουάιν, ωστόσο, διαφωνεί με αυτή τη διαπίστωση υποστηρίζοντας ότι οι σκύλοι δεν είναι τελικά και τόσο έξυπνοι. Τα περιστέρια, για παράδειγμα, μπορούν να αναγνωρίσουν διαφορετικά είδη αντικειμένων που παρουσιάζονται σε δύο διαστάσεις. Τα δελφίνια καταλαβαίνουν τους κανόνες της γραμματικής, οι μέλισσες χορεύουν για να δείξουν η μια στην άλλη που βρίσκεται η τροφή τους…όλα αυτά δεν μπορούν να τα κάνουν οι σκύλοι.

Ακόμη και οι λύκοι -πρόγονοι των σκύλων- γνωστοί για την αγριότητά τους και για την έλλειψη ενδιαφέροντός τους για τον άνθρωπο έχουν δείξει την ικανότητά τους να ακολουθούν το σύνθημα που τους δίνει ο άνθρωπος, όπως προέκυψε από πρόσφατη σουηδική μελέτη.

Είναι η «υπερβολική κοινωνικότητα» που κάνει τους σκύλους να ξεχωρίζουν, εξηγεί.

Το κλειδί η ωκυτοκίνη
Έρευνες που αφορούν την ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που παράγεται στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης, στη βάση του εγκεφάλου, φαίνεται πως είναι το κλειδί. Αυτή ευθύνεται -σύμφωνα με έρευνες- για τη σύναψη συναισθηματικών δεσμών μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και μεταξύ των ειδών -εν προκειμένω μεταξύ σκύλων και ανθρώπων.

Πρόσφατη έρευνα υπό τον Τακεφούμι Κικουσούι του πανεπιστημίου Azabu της Ιαπωνίας μάλιστα έδειξε ότι τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης εκτοξεύονται όταν ο άνθρωπος και ο σκύλος του κοιτάζονται κατάματα, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει ανάμεσα στις μαμάδες και στα μωρά τους.