Σήμερα το απόγευμα η όμορφη Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική εκδήλωση από τον Σύλλογο Σερραίων στην πλατεία Παραμάνα στη Θέρμη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σήμερα το απόγευμα η όμορφη Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική εκδήλωση από τον Σύλλογο Σερραίων στην πλατεία Παραμάνα στη Θέρμη



Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύλλογος Σερραίων κατοίκων Δήμου Θέρμης, πραγματοποιεί την καθιερωμένη Φιλανθρωπική εκδήλωση γιορτάζοντας το έθιμο της Γουρουνοχαράς που θα συνοδευτεί με άφθονα ΣερραΪκά εδέσματα. 


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 στην Κεντρική Πλατεία Θέρμης και ώρα 19.00 το απόγευμα . Τα μέλη του Συλλόγου έχουν φροντίσει να ετοιμάσουν για όλο τον κόσμο πολλά κεράσματα και ζεστό κρασί.

Άρωμα Χριστουγέννων, παραδοσιακά κάλαντα και πολύ κέφι και χορό θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Παραμάνα. Παράλληλα ο Άγιος Βασίλης θα μοιράσει πολλά δώρα στα παιδιά ενώ τα έσοδα από τη σημερινή εκδήλωση θα διατεθούν σε συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη.



Λίγα λόγια για το έθιμο της γουρουνοχαράς:

Γουρουνοχαρά ονομαζόταν η προετοιμασία για το σφάξιμο του γουρουνιού. Η προετοιμασία αυτή, γινόταν με εξαιρετική φροντίδα. Τρείς – τέσσερις συγγενικές οικογένειες καθόριζαν με τη σειρά ποιά ημέρα θα έσφαζε το γουρούνι της. Για κάθε σφαγή μεγάλου γουρουνιού απαιτούνταν πέντε με έξι άνδρες. Μετά το γδάρσιμο, άρχιζε το κόψιμο του λίπους (παστού), για να γίνει έπειτα το κόψιμο του κρέατος σε μικρά τεμάχια. 

Το λίπος αυτό, αφού το έλιωναν πρώτα, το έβαζαν σε δοχεία λαδιού ή πετρελαίου και αφού πάγωνε, διατηρούνταν σχεδόν όλο το χρόνο.Οι κάτοικοι το χρησιμοποιούσαν όλο το χρόνο και σε όλα σχεδόν τα φαγητά. Υπήρχαν μάλιστα περιπτώσεις που πολλοί δεν το αντικαθιστούσαν με τίποτα. 

Ακόμα και το καλοκαίρι στα φαγητά τους χρησιμοποιούσαν λίπος, γιατί το θεωρούσαν δική τους παραγωγή και επομένως φθηνό, σε αντίθεση με το λάδι που το αγόραζαν μισή ή μία οκά για να περάσουν ένα και δύο μήνες.
Μετά το σφάξιμο του γουρουνιού, σειρά έπαιρναν οι νοικοκυρές, οι οποίες άναβαν φωτιά και έβαζαν το καζάνι. Τοποθετούσαν μέσα, το λίπος του γουρουνιού, τη «λίπα», όπως την έλεγαν, σε μικρά κομματάκια και την έλιωναν. Αφού έλιωνε ένα τμήμα από το λίπος έμεναν στο καζάνι μικρά κομματάκια από λίπος και κρέας. 

Προσθέταν και τσιγαρισμένα πράσα και έφτιαχναν τις γνωστές τσιγαρίδες. Αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Στη συνέχεια ακολουθούσε γιορτή με κρασί ή τσίπουρο.

Σήμερα το απόγευμα, μπορούμε όλοι μαζί, συμμετέχοντας στην εκδήλωση του Συλλόγου Σερραίων κατοίκων Θέρμης να μετατρέψουμε για μία ακόμη φορά την πλατεία Παραμάνα σε χώρο αλληλεγγύης, προσφοράς , αλληλοβοήθειας και ανθρωπιάς.