Η πλαστική σακούλα είναι καλύτερη για το περιβάλλον από τις χάρτινες και τις υφασμάτινες ; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η πλαστική σακούλα είναι καλύτερη για το περιβάλλον από τις χάρτινες και τις υφασμάτινες ;

Η πλαστική σακούλα εφευρέθηκε για να αντικαταστήσει τη χάρτινη σακούλα. Οι άνθρωποι τότε χρησιμοποιούσαν πολλές χάρτινες σακούλες που ήταν κακό για το περιβάλλον επειδή κόβανε πολλά δέντρα.
  
Έτσι σκέφτηκαν πως αν υπήρχε μία σακούλα που να διαρκεί πολύ καιρό και να είναι ελαφριά ο κόσμος θα σταματούσε να κόβει τόσα δέντρα. Έτσι σκέφτηκε ο εφευρέτης της πλαστικής σακούλας, Sten Gustaf Thulin το 1959. Μάλιστα, ο ίδιος είχε πάντα στη τσέπη του μία πλαστική σακούλα διπλωμένη, αυτό δηλαδή που πρέπει να κάνουμε σήμερα. Επαναχρησιμοποιούσε την ίδια σακούλα.
Όμως με την πάροδο των χρόνων γίναμε πιο τεμπέληδες. Η πλαστική σακούλα εφευρέθηκε για να επαναχρησιμοποιείται, όμως τα τελευταία χρόνια έγινε μιας χρήσης και έτσι φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Οι χάρτινες τσάντες χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και νερό για να παραχθούν και είναι πιο βαριές οπότε χρειάζονται περισσότερα καύσιμα για να μεταφερθούν από το εργοστάσιο στα μαγαζιά. Οι υφασμάτινες τσάντες είναι χειρότερες, αφού φτιάχνονται από βαμβάκι το οποίο χρειάζεται πολύ νερό για να καλλιεργηθεί και πρέπει να καλλιεργείται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Είναι το ίδιο πρόβλημα που υπάρχει και με τη “γρήγορη μόδα”.
Από την άλλη οι πλαστικές σακούλες είναι πολύ εύκολο να παραχθούν, αφού χρειάζονται πολύ λίγο πετρέλαιο και λίγη ενέργεια.
Για να καταλάβουμε τη διαφορά εάν κάποιος χρησιμοποιήσει μία πλαστική σακούλα μία φορά και την ανακυκλώσει θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μία χάρτινη σακούλα 3 φορές και μία υφασμάτινη 131 φορές για να έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στο περιβάλλον.