Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης: Τα ρέματα έχουν να καθαριστούν από τότε που ολοκληρώθηκαν τα έργα το 2014 [φωτο] - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης: Τα ρέματα έχουν να καθαριστούν από τότε που ολοκληρώθηκαν τα έργα το 2014 [φωτο]



Στο θέμα των ρεμάτων αναφέρεται η παράταξη "Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης" με ανακοίνωσή της σήμερα, παραθέτοντας φωτογραφίες που δείχνουν ρέματα παρατημένα στο έλεος της φύσης.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αν και ο καθαρισμός των ρεμάτων είναι αρμοδιότητα της ΠΚΜ ωστόσο η Δημοτική αρχή δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωσή της να πιέσει με αποτελεσματικό τρόπο την Περιφέρεια. Ζητείται ενημέρωση για τις ενέργειες και κλιμάκωση των πιέσεων ώστε να μη φτάσουμε σε ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Η ανακοίνωση:

Τα ρέματα!

Τα ρέματα ήταν πάντοτε και είναι στοιχεία της φυσικής τοπογραφίας με λειτουργική, περιβαλλοντική και αισθητική σημασία! 


Συχνά -ανάλογα με τη θέση και την αξιοποίησή τους- προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο αστικό τοπίο αποτελώντας μοναδικές αισθητικής ποιότητας ενότητες και ιδιαίτερο παράγοντα κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό. 

Η χρησιμότητα των ρεμάτων εκτός από το ότι αποτελούν τους φυσικούς δρόμους των νερών της βροχής προς τη θάλασσα έγκειται, πολύ φυσικά, στο γεγονός ότι εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα καθώς το νερό ενώ ρέει μέσα στο φυσικό κανάλι, φτάνει με τη διήθηση ως τον υπόγειο υδροφορέα! 

Παρέχουν αντιπλημμυρική προστασία μόνο όταν διατηρείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό η φυσική τους οντότητα, η φυσιογνωμία και η λειτουργικότητά τους, όταν παραμένει η κοίτη τους καθαρή από φερτά ή φυσικά υλικά-εμπόδια στη ροή και η λειτουργία τους ανεμπόδιστη ώστε να είναι επαρκείς διάδρομοι αποχέτευσης των όμβριων υδάτων. 

Επί πλέον, αποτελούν και φυσικούς διαδρόμους της ροής του αέρα και συμβάλλουν στη βελτίωση του μικροκλίματος.
Τα τελευταία χρόνια, λόγω της αλόγιστης συμπεριφοράς μας προς τη φύση, αναγκαστήκαμε οι άνθρωποι να εφεύρουμε τις έννοιες-αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας και έγιναν γνωστοί διεθνώς όροι όπως η αποκατάσταση ρεμάτων (stream restoration), η επαναφορά (stream rehabilitation) ή/και η αποκάλυψη ρεμάτων (daylighting) …

Στον τόπο μας, μετά το τραγικό γεγονός του πνιγμού συνδημότη μας σε εφήμερα πλημμυρισμένο ρέμα της Θέρμης, το 2010, πραγματοποιήθηκαν με βάση μελέτες του Δήμου και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στα εφήμερα ρέματα που διασχίζουν τον οικισμό της Θέρμης. 

Τα έργα ολοκληρώθηκαν το 2014. Διασφαλίστηκε ότι δεν θα στενέψουν οι κοίτες των ρεμάτων από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και συγκρατήθηκαν αφού σταθεροποιήθηκαν τα πρανή τους. Εξασφαλίστηκε η αποφυγή της διάβρωσης των οχθών και προστατεύτηκε η υδραυλική και φυσική λειτουργία τους. Από τότε όμως τα ρέματα αυτά δεν έχουν καθαριστεί. 

Όπως γίνεται αντιληπτό η κατάστασή τους εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους πλημμυρών σε περίπτωση ακραίου καιρικού φαινομένου, από αυτά που συχνά πυκνά δηλώνουν με τραγικό τρόπο τη δύναμη της φύσης τελευταία!!!

Βέβαια, η συντήρηση και ο καθαρισμός των ρεμάτων είναι αρμοδιότητα της ΠΚΜ. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει την δημοτική αρχή από την υποχρέωσή της να πιέσει με αποτελεσματικό τρόπο την Περιφέρεια να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της για τον καθαρισμό τους και μάλιστα σύντομα. 

Ζητούμε, λοιπόν, από τη δημοτική αρχή να μας ενημερώσει για τις μέχρι τώρα ενέργειές της προς αυτή την κατεύθυνση και πώς σχεδιάζει να κλιμακώσει τις πιέσεις της προκειμένου να υλοποιηθεί έγκαιρα ο απαραίτητος καθαρισμός των ρεμάτων αυτών.

Φυσικά ζητούμε και αντίστοιχη ενημέρωση για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για τα ρέματα των οποίων την αρμοδιότητα την έχει ο Δήμος μας.

Η σημερινή κατάσταση των ρεμάτων φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες και δεν μας κολακεύει…