Βιταμίνη D: Σε τι μας χρησιμεύει και σε ποιες τροφές θα την βρούμε;
Το σώμα είναι φτιαγμένο για να παίρνει βιταμίνη D μέσω του δέρματος (την παράγει με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία) και όχι μέσω της διατροφής.
Έτσι, οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι ελάχιστες.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η έκθεση στον ήλιο είναι ένας εύκολος και αξιόπιστος τρόπος για τους περισσότερους ανθρώπους για να πάρετε τη βιταμίνη D που χρειάζεστε. Η απευθείας έκθεση του δέρματος στο φως του ήλιου δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για να παράγει όση βιταμίνη D σάς είναι απαραίτητη. Ο αναγκαίος χρόνος έκθεσης στον ήλιο διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, την εποχή, την ώρα της ημέρας κ.λπ.
Επιπλέον, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής δομής των οστών.
Τρεις «σούπερ» πηγές βιταμίνης D:
- Σολομός (όχι ο σολομός ιχθυοτροφείου)
- Σκουμπρί (το άγριο)
- Μανιτάρια εκτίθενται σε υπεριώδες φως, καθώς έτσι έχουν περισσότερη βιταμίνη D
Άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνης D είναι:
- Μουρουνέλαιο (προειδοποίηση: το μουρουνέλαιο είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να είναι κακή για εσάς. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας)
- Τόνος (κονσέρβα σε νερό)
- Σαρδέλες (κονσέρβα σε λάδι)
- Γάλα ή γιαούρτι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D (ανεξάρτητα από το αν είναι άπαχα ή με μειωμένα λιπαρά)
- Συκώτι από βοδινό ή μοσχάρι
- Κρόκοι αβγών
- Τυρί
Πηγή: healthreport.gr