Μαγνήσιο: Οι τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μαγνήσιο: Οι τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα



Αποτελεί ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο, απαραίτητο στον οργανισμό που εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό και κτίζει γερά κόκκαλα.


Το μαγνήσιο εμπλέκεται σε πάνω από 300 βιοχημικές διεργασίες στο σώμα. Η ανεπάρκεια σε μαγνήσιο μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς σπασμούς, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαταραχές άγχους, ημικρανίες, οστεοπόρωση και εγκεφαλικό επεισόδιο. 
Από την άλλη, η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων μαγνησίου προκαλεί διάρροια.

Παρακάτω παραθέτουμε λίστα των 10 τροφών με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο:
  • Σκουροπράσινα Φυλλώδη Λαχανικά (σπανάκι, σέσκουλο, διάφορα λαχανοειδή, γογγύλια)
  • Καρύδια και Σπόροι (σπόροι κολοκύθας και κολοκυθιού, σουσάμι, αμύγδαλα, κάσιους, κουκουνάρια, φιστίκια)
  • Ψάρια (σκουμπρί, γάδος, καλκάνι, τόνος)
  • Όσπρια (άσπρα φασόλια, κόκκινα φασόλια, μαυρομάτικα, ρεβίθια, φακές)
  • Δημητριακά Ολικής Αλέσεως (καστανό ρύζι, κινόα, κεχρί, πλιγούρι, σίκαλη, άγριο ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, κριθάρι, βρώμη)
  • Αβοκάντο
  • Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών
  • Μπανάνες
  • Αποξηραμένα φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες, σταφίδες)
  • Μαύρη σοκολάτα


Πηγές: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, itrofi.gr