Τσαΐρια Περαίας - Οι Ρομά κάνουν λόγο για δολιοφθορά και ξαναστήνουν τα παραπήγματα ! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τσαΐρια Περαίας - Οι Ρομά κάνουν λόγο για δολιοφθορά και ξαναστήνουν τα παραπήγματα !


Ο ήχος των σφυριών αντηχεί στον οικισμό των Ρομά στα Τσαΐρια όπου τριάντα οικογένειες ξαναστήνουν τα παραπήγματα τους στον καταυλισμό. Ανάμεσα τους υψώνονται βουνά από μπάζα και τεντωμένα σκοινιά με απλωμένα ρούχα ενώ το μονότονο ρυθμό των εργασιών διακόπτει ανά διαστήματα η δυνατή μουσική κάποιου αγροτικού που θα περνάει από την περιοχή.


Ο Παναγιώτης Καραγκούνης, εκπρόσωπος των Ρομά της περιοχής και γραμματέας του συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Ρομά της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, είναι ένας από αυτούς που επέστρεψαν στον καταυλισμό το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου μετά από τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετώπισαν στο Μεσημέρι του Λαγκαδά όπου είχαν μετεγκατασθεί προσωρινά. 

Όπως αναφέρει, οι γονείς δεν έστελναν τα παιδιά τους στα ίδια σχολεία όπου φοιτούσαν οι μικροί Ρομά ενώ η βροχή πλημμύρισε το σημείο όπου βρίσκονταν.



Ο ίδιος ωστόσο δεν είναι καθόλου αισιόδοξος και για την κατάσταση που αντίκρισε επιστρέφοντας στα Τσαΐρια. Το τοπίο έχει αλλάξει πλήρως καθώς πλέον τα περισσότερα παραπήγματα έχουν καταστραφεί μετά την επιχείρηση κατεδάφισης του δήμου Θερμαϊκού και της αστυνομίας.

Τα πνεύματα στην περιοχή είναι αρκετά οξυμένα καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μηνυτήρια αναφορά κατοίκων της περιοχής για τις καύσεις πλαστικών και σπουπιδιών που ταλαιπωρούν για χρόνια τους δημότες, μια μηνυτήρια αναφορά των Ρομά για τις κατεδαφίσεις, ρατσιστικά σχόλια στον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και μια απόφαση διοικητικής αποβολής που έχει λάβει το δημοτικό συμβούλιο.

Μιλώντας στη voria.gr ο Αλέξης Γεωργιάδης, ένας εκ των συντονιστών της Κίνησης Πολιτών Δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης Ενάντια στην Περιβαλλοντική Ρύπανση, τόνισε πως οι καύσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο μέχρι και σήμερα. «Είναι σαν να μας ρίχνουν χημικά», τόνισε ο ίδιος διευκρινίζοντας πως ειδικά τον τελευταίο χρόνο οι καύσεις είχαν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Καταγγέλλουν δολιοφθορά

Ο κ. Καραγκούνης παραδέχεται πως γίνονται καύσεις διευκρινίζοντας πως συνήθως τα μέλη του καταυλισμού καίνε οικιακά σκουπίδια και κάποιες φορές καλώδια. Όπως εξηγεί, η αύξηση των καύσεων τον τελευταίο χρόνο συμπίπτει με τον ερχομό στον καταυλισμό «διερχόμενων», όπως τους αποκαλούν οι Ρομά, που σύμφωνα με τον ίδιο, έφεραν μεγάλα προβλήματα στον καταυλισμό με την παραβατική συμπεριφορά τους, όπως τις κλοπές, τα σκουπίδια αλλά και τις καύσεις.

Αυτό που υπογραμμίζει ωστόσο ο εκπρόσωπος των Ρομά είναι πως δεν προέρχονται όλες οι καύσεις από τους Ρομά, κάνοντας ευθέως λόγο για δολιοφθορά.

«Είδαμε έναν άντρα να βάζει τη φωτιά στο ρέμα 150 μέτρα μακριά από τον καταυλισμό. Έχει γίνει αυτοψία από την Πυροσβεστική, την κάλεσα προσωπικά, και θα ξεκινήσουμε και καταγγελία. Γιατί πήγαμε να τον πιάσουμε αλλά δεν μπορούσαμε γιατί πυροβόλησε. Είχε κυνηγετικό όπλο. Το έχουμε σε βίντεο. [...] Μπήκε στο αυτοκίνητό του και εξαφανίστηκε», τονίζει ο κ. Καραγκούνης για φωτιά που εκδηλώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου. «Πλέον ελέγχουμε την περιοχή γιατί το ίδιο έγινε και στις κεραίες. Το ίδιο σκηνικό», σημειώνει προσθέτοντας πως πριν από ένα 20ήμερο είδε άτομα να έχουν δυο μπουκάλια οινόπνευμα στα χέρια και να βάζουν φωτιά.



Ο κ. Καραγκούνης υποστηρίζει επίσης ότι επίτηδες μπήκε και η φωτιά στα 20 περίπου αυτοκίνητα που βρίσκονταν στο ρέμα ώστε να πάρει έκταση το θέμα. Όπως λέει, στο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά πετούσαν εδώ και καιρό άτομα, Ρομά και μη, αυτοκίνητα εφόσον τα είχαν πρώτα απογυμνώσει από τα ανταλλακτικά. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι και για αυτή την κατάσταση είχε ενημερώσει την αστυνομία η οποία ωστόσο δεν ενήργησε. 

Κάποια από τα αυτοκίνητα αυτά, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, ήταν εκεί τόσα χρόνια που είχαν φυτρώσει χορτάρια. «Μετά άρχισαν να καίνε τα παραπήγματά μας», συνέχισε λέγοντας ότι μέρα μεσημέρι ξεκίνησαν να καίνε παραπήγματα ενώ οι οικοσκευές των κατοίκων τους ήταν ακόμα μέσα. «Ό,τι πρόλαβαν, έβγαζαν οι άνθρωποι».

Ο κ. Καραγκούνης αναφέρει πως η κοινωνία της Περαίας έχει εξαγριωθεί κατά των Ρομά στα Τσαΐρια, με αποτέλεσμα κάποια μέλη του καταυλισμού αλλά και τα ίδια τους τα παιδιά να πέφτουν θύματα ρατσισμού και bullying. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των Ρομά αναφέρθηκε σε ρατσιστικά σχόλια που αναγράφονται στη σελίδα της Κίνησης Πολιτών.



Ο κ. Γεωργιάδης, από πλευράς του, επισημαίνει πως αυτά τα σχόλια ήταν μετρημένα και έχουν πλέον σταματήσει, ενώ διευκρίνισε πως η ομάδα δεν στρέφεται κατά των Ρομά αλλά οποιουδήποτε ευθύνεται για τις καύσεις. Σε εκδήλωση ωστόσο που διοργάνωσε η Κίνηση στις 23 Οκτωβρίου, ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής αναφέρθηκε στην ομιλία του ξεκάθαρα στους Ρομά ως τους υπεύθυνους για το φαινόμενο των καύσεων.

Σε δηλώσεις του στη Voria.gr, ο κ. Τσαμασλής τόνισε ότι μετά την ψήφιση της διοικητικής αποβολής, οι Ρομά υποχρεωτικά θα φύγουν από το σημείο. «Δεν είναι δικιά τους η περιοχή, είναι προστασία της δημόσιας περιουσίας», υπογράμμισε λέγοντας πως στην περίπτωση του καταυλισμού θίγονται τρία βασικά θέματα, η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία της υγείας αλλά και η καταπάτηση δημόσιας περιουσίας. Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος είχε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα του καταυλισμού κατά την προεκλογική του εκστρατεία φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει ότι θα υψώσει τείχος.



Ο δήμος έχει πλέον κλείσει με χωμάτινα φράγματα τις οδούς που οδηγούσαν στον καταυλισμό αφήνοντας μόνο μία ανοιχτή. Αναφορικά με τη μετεγκατάσταση, επισημαίνει ότι ο δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να φροντίσει για τη μετεγκατάσταση των Ρομά. Οι Ρομά ωστόσο διεκδικούν από τον δήμο μετεγκατάσταση σε ένα μέρος όπου θα υπάρχουν κάποιες βασικές δομές, καθώς ο σημερινός καταυλισμός δεν έχει πρόσβαση ούτε στο δίκτυο ύδρευσης αλλά ούτε στο δίκτυο ρεύματος. 

Μάλιστα, ο κ. Καραγκούνης υποστηρίζει πως ο ίδιος ο δήμαρχος είχε υποσχεθεί μετεγκατάσταση για τις οικογένειες που έμειναν. «Όσοι έχουν σπίτια έχουν φύγει, εμείς δεν έχουμε σπίτια», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας για τις περίπου 30 οικογένειες που έχουν επιστρέψει στον καταυλισμό.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος των οικογενειών των Ρομά που έχουν καταθέσει επίσης μηνυτήρια αναφορά, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διακηρύξεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η έξωση ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτή του καταυλισμού που μετράει περίπου 30 χρόνια στην περιοχή είναι παράνομη αν δεν συνοδεύεται από μέτρα προσωρινής μετεγκατάστασης. 


Ο ίδιος σημειώνει πως στην αναφορά τίθενται ερωτήματα για τη νομιμότητα της κατεδάφισης των παραπηγμάτων ενώ προσθέτει πως αν είναι μόνο οι Ρομά που βάζουν φωτιά αυτό πρέπει να το αποδείξει η δικαιοσύνη. «Όταν ακόμα δεν έχει καταδικαστεί ή διωχθεί κάποιος Ρομά για τη συγκεκριμένη πράξη, καλό είναι να μην γίνονται λογικά άλματα και να μην συγχεόνται τα πράγματα», υπογραμμίζει. 

Υπενθυμίζεται ότι σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου, ελέγχθηκαν 66 άτομα από τα οποία προσήχθησαν δέκα και τελικώς συνελήφθη μόνο ένας, καθώς εκκρεμούσε εις βάρος του καταδικαστική απόφαση για κλοπή. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν 14 έρευνες σε σπίτια και έγιναν έλεγχοι σε 34 οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν έξι τροχονομικές παραβάσεις

Τσαμασλής: Κανένας δολοφόνος, δεν δέχεται ότι δολοφόνησε


Σε ερώτηση της Voria.gr προς τον κ. Τσαμασλή για το γεγονός το ότι οι Ρομά υποστηρίζουν ότι δεν έχουν βάλει οι ίδιοι κάποιες φωτιές, η απάντηση του δημάρχου ήταν: «Κανένας δολοφόνος, δεν δέχεται ότι δολοφόνησε».

Οι κάτοικοι ισχυρίζονται πως οι καύσεις συνεχίζονται μέχρι και σήμερα αλλά με μειωμένη ένταση. Αντίστοιχα, οι κάτοικοι του καταυλισμού από πλευράς τους δηλώνουν ότι τυχόν καπνός προέρχεται από κομμάτια παραπηγμάτων τα οποία είχαν πάρει φωτιά και συνεχίζουν να καίνε παρά την κατεδάφισή τους και υποστηρίζουν ότι πλέον οι μόνες φωτιές που ανάβουν είναι για λόγους θέρμανσης ενώ οι ίδιοι πετούν πια τα σκουπίδια τους στους κάδους απορριμμάτων στην Περαία.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη υπό την Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης με αρμοδιότητα σε θέματα περιβάλλοντος, ότι πρέπει να βρεθεί αμέσως χώρος προκειμένου να μετακινηθούν και να εγκατασταθούν οι Ρομά, όπως επίσης ότι υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία οι δήμοι και η Περιφέρεια μπορούν να αξιοποιήσουν για να δρομολογηθεί η μετεγκατάστασή τους. 


Σύμφωνα δε με ανακοίνωση του δήμου Θερμαϊκού, η μετακίνηση των Ρομά αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.