Διαμάχη με τους δήμους έχουν τα φαρμακεία για τους φωτεινούς σταυρούς - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Διαμάχη με τους δήμους έχουν τα φαρμακεία για τους φωτεινούς σταυρούς

Διαμάχη μεταξύ Φαρμακοποιών και Δήμων έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη λειτουργία των επιγραφών των Φαρμακείων. Στο στόχαστρο των ελέγχων έχουν μπει κυρίως οι φωτεινοί σταυροί.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, μετά από καταγγελίες πολιτών ότι τα φαρμακεία δεν τηρούν τις νόμιμες προδιαγραφές στον τρόπο λειτουργίας των φωτεινών ενδείξεων και πινακίδων, π.χ. σταυροί. Με αποτέλεσμα αυτές, είτε να δημιουργούν σύγχυση στον πολίτη που ψάχνει διανυκτερεύον φαρμακείο (όταν παραμένουν ανοιχτές, ενώ το φαρμακείο είναι κλειστό), είτε να ενοχλούν με την υπερβολή τους ή την υπέρμετρη φωτεινότητά τους τους πολίτες κατοικημένων περιοχών. 

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι φαρμακοποιοί φαίνεται ότι έκαναν χρήση και άλλων διαφημιστικών πινακίδων, κάτι που αντιβαίνει τους κανονισμούς και τον νόμο.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθώντας να περιορίσει τις συνεχείς παραβιάσεις της νομοθεσίας προχώρησε σε ελέγχους, εισαγγελικές παραγγελίες και επιβολή τσουχτερών προστίμων στους φαρμακοποιούς, ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) ζητά τώρα να αλλάξει η νομοθεσία.

Θέση πήρε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).


Φωτεινοί Σταυροί στα Φαρμακεία: Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος προσδιορίζει με λεπτομέρειες τη σήμανση των φαρμακείων, ενώ η μη τήρηση του αποτελεί παράβαση της φαρμακευτικής δεοντολογίας και ως εκ τούτου συνεπάγεται ποινικές, διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με τη Νομοθεσία, οι κάθετες επιγραφές (όπως ονομάζει ο νομοθέτης τους φωτεινούς σταυρούς):

  • θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες ανώτατες διαστάσεις (0,70 Χ 0,70 Χ 0,25 m)
  • δεν μπορεί να απέχουν από την όψη του κτιρίου περισσότερο από 0,30 m.
  • η ένταση του φωτισμού τους δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κατά περισσότερα από 250 κηρία, την ανώτατη ένταση φωτός που υπάρχει στο δημόσιο χώρο στον οποίο βρίσκεται πλησιέστερα η επιγραφή.
  • ο φωτισμός δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί μέσα δημιουργίας οπτικών εντυπωσιασμών, όπως τρεμολαμπυρίσματα, χρωματικές εναλλαγές, κινούμενες προβολές κλπ
  • επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων (π.χ. σταυροί σε στύλους) σε κατοικημένες περιοχές, μόνο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου
  • σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία “επί της προσόψεως του καταστήματος των φαρμακείων τοποθετείται υποχρεωτικά, εντός φωτεινού πλαισίου, σταυρός πρασίνου χρώματος, στο κέντρο του οποίου μπορεί να υπάρχει η απεικόνιση του συμπλέγματος φαρμακευτικού σκεύους και φιδιού”.
  • ΔΕΝ επιτρέπονται άλλα χρώματα στο σταυρό πλην του πράσινου, μηνύματα, σχόλια κλπ, ή η τοποθέτησή του εκτός της προσόψεως του καταστήματος.