13/11/1992: H δολοφονία του διακοσμητή του “Hilton” - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

13/11/1992: H δολοφονία του διακοσμητή του “Hilton”


Είναι κάποια εγκλήματα που αποδίδουν τα εύσημα στο τμήμα ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, μιας υπηρεσίας με αξιοθαύμαστο ποσοστό στις εξιχνιάσεις των υποθέσεων που αναλαμβάνει. 


Οι αστυνομικοί δουλεύουν μεθοδικά, «χρεώνονται» κατά ομάδες τα εγκλήματα και δεν τα εγκαταλείπουν, ακόμη και εάν πέσουν σε «τοίχο» κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Ένα από αυτά τα εγκλήματα είχε θύμα τον 74χρονο Αμερικανό Μόρις Μπέιλι, διάσημο διακοσμητή του ξενοδοχείου “Hilton” στην Αθήνα και δεκάδων εσωτερικών χώρων. 

Ο Μπέιλι ζούσε μόνος του σε ένα ρετιρέ στην οδό Δαμάρεως 2 στο Παγκράτι και όλοι είχαν να λένε για την πραότητα του χαρακτήρα του και την ποιότητα της δουλειάς του. Εκτός από τις διακοσμήσεις, που τον είχαν αναδείξει ως έναν από τους καλύτερους στον κόσμο, διατηρούσε και μια επιχείρηση κατασκευής ειδών τέχνης.

Οι συνεργάτες του «πάγωσαν» όταν στις 13 Νοεμβρίου 1992 τον βρήκαν νεκρό στο σπίτι του, μέσα σε λίμνη αίματος. Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν ειδοποιήσει την Αστυνομία και έναν κλειδαρά, καθώς είχαν μέρες να τον δουν κι έτσι αποκαλύφθηκε το άγριο έγκλημα. 

Ο Μπέιλι ήταν πεσμένος μπρούμυτα πάνω στο κρεβάτι, σκεπασμένος με ένα σεντόνι και δεμένος με χειροπέδες. 

Ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσαύτης διαπίστωσε ότι τον είχαν σκοτώσει περίπου 36 ώρες νωρίτερα, με 40 μαχαιριές! Στην έκθεσή του έγραψε ότι ο θάνατός του ήταν μαρτυρικός, αφού προηγήθηκε άγριος ξυλοδαρμός από τους δράστες, που τον έδεσαν και τον μαχαίρωσαν με μίσος.
Το σκηνικό στο διαμέρισμα του 74χρονου διακοσμητή παρέπεμπε σε ληστεία. Όλοι οι χώροι ήταν ψαγμένοι και αναστατωμένοι. Η είσοδος δεν είχε ίχνη διάρρηξης, κάτι που σήμαινε ότι είχε ανοίξει ο ίδιος την πόρτα στους δολοφόνους του. 

Οι αστυνομικοί του τμήματος ανθρωποκτονιών που ανέλαβαν την υπόθεση δεν κατάφεραν να βρουν κάποια σημαντική μαρτυρία για τις τελευταίες στιγμές του θύματος. Εξέτασαν αρκετά άτομα από το φιλικό και επαγγελματικό του περιβάλλον και έμαθαν ότι σύχναζε σε διάφορα μπαρ στο κέντρο της Αθήνας, αναζητώντας την εφήμερη παρέα νεαρών, κυρίως αλλοδαπών, με τους οποίους κατέληγαν στο σπίτι του. Κρατούσε μάλιστα τις ιδιωτικές στιγμές του σε φιλμ και βιντεοκασέτες.

Ωστόσο οι έρευνες των αστυνομικών δεν είχαν αποτέλεσμα, καθώς οι δολοφόνοι δεν άφησαν ίχνη πίσω τους. Τα δακτυλικά αποτυπώματα που εντόπισε η Σήμανση στο διαμέρισμα δεν στάθηκε δυνατόν να ταυτοποιηθούν, καθώς οι δράστες δεν ήταν σεσημασμένοι.
Ο φάκελος της δολοφονίας του Μόρις Μπέιλι παρέμενε ανοιχτός. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής δεν εγκατέλειψαν την υπόθεση και πέντε χρόνια αργότερα κατάφεραν να συλλάβουν έναν από τους δύο δράστες και να τον παραδώσουν στη δικαιοσύνη. 

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1997 ο 24χρονος Αλβανός Τζόρτζο Κατζίμα, ο οποίος καταγόταν από το Τεπελένι, προσήχθη κατά τη διάρκεια ευρείας αστυνομικής επιχείρησης που έγινε στη Νέα Σμύρνη και προδόθηκε από τα δακτυλικά του αποτυπώματα, τα οποία ταυτοποιήθηκαν με τα «ορφανά» που είχαν βρεθεί στο διαμέρισμα του Παγκρατίου. Η Ασφάλεια μόλις είχε ρίξει φως σε ένα έγκλημα που παρέμενε μυστήριο επί πέντε χρόνια!
Ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία του 74χρονου διακοσμητή και την απέδωσε στον συμπατριώτη του, Νίνο Γκίκα από το Φιέρι, με τον οποίο είχαν πάει μαζί στο διαμέρισμά του Μόρις Μπέιλι για να διασκεδάσουν. Ισχυρίστηκε ότι ο Γκίκα διατηρούσε ομοφυλοφιλική σχέση με το θύμα και τον σκότωσε για να τον ληστέψουν.
Άρπαξαν από το διαμέρισμα ένα βίντεο, μια φωτογραφική μηχανή, 25.000 δραχμές, ρούχα και παπούτσια του θύματος και εξαφανίστηκαν στο σκοτάδι. «Προσπάθησα να τον εμποδίσω να τον σκοτώσει, αλλά δεν τα κατάφερα», είπε στους αστυνομικούς. «Ήμουν μόνο 19 χρόνων. Από τον φόβο μου δεν μπορούσα ούτε να φωνάξω. Αν το έκανα, δίπλα στο πτώμα του θύματος θα βρίσκατε και το δικό μου…».
Τα ίδια είπε και κατά την απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, όπου παραπέμφθηκε τον Ιανουάριο του 1999. Όμως ο υπερασπιστικός του ισχυρισμός δεν έπεισε την εισαγγελέα, η οποία ζήτησε την ενοχή του κατά το κατηγορητήριο, χωρίς ελαφρυντικά, καθώς, όπως είπε στην αγόρευσή της, «ο κατηγορούμενος αφαίρεσε τη ζωή ενός αθώου, ανύποπτου και ανυπεράσπιστου συνανθρώπου του». 

Tο δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στο νεαρό Αλβανό, ο οποίος γλίτωσε έτσι τα ισόβια και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 20 ετών για τη δολοφονία του Μόρις Μπέιλι και 6 ετών για τη ληστεία.