Περίπου 12% των νεογνών που γεννιούνται στην Ελλάδα έρχονται πρόωρα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Περίπου 12% των νεογνών που γεννιούνται στην Ελλάδα έρχονται πρόωρα


Όλες οι νεότερες εξελίξεις στην Νεογνολογία θα παρουσιαστούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο(30/11-1/12) στην επιστημονική διημερίδα που διοργανώνει η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την ίδρυσή της στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας στην Ελλάδα το 2018 γεννήθηκαν 86.440 νεογνά, το 2017 γεννήθηκαν 88.553 και το 2016 γεννήθηκαν 91.898 ενώ η νεογνική θνησιμότητα για το 2017 ήταν 2,35/1000 νεογνά. 

Περίπου 12% των νεογνών που γεννιούνται στην Ελλάδα έρχονται πρόωρα στο κόσμο και η διημερίδα της ΕΝΕ εστιάζει σε μια δέσμη επιστημονικών ζητημάτων, εξελίξεων, αναγκών και ιατρικής φροντίδας που αφορούν στις πρώτες μέρες – πρώτους μήνες της ζωής των νεογνών και των πρόωρων νεογνών.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να μιλήσουν καταξιωμένοι στο χώρο τους επιστήμονες, Νεογνολόγοι, Παιδίατροι και γιατροί άλλων ειδικοτήτων με τους οποίους οι Νεογνολόγοι συνεργάζονται. Στις εισηγήσεις τους συνολικά 35 ομιλητές από νοσοκομεία όλες της χώρας, θα παρουσιάσουν τις τελευταίες σύγχρονες εξελίξεις σε θέματα που απασχολούν τον Παιδίατρο και τον Νεογνολόγο στην «καθ ημέρα πράξη».

Κεντρικό θέμα της πρώτης ημέρας (Σάββατο) θα είναι η διατροφή του νεογνού στη διάρκεια της νοσηλείας του στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και μετά την έξοδό του ενώ την δεύτερη ημέρα (Κυριακή) θα αναπτυχθούν ποικίλα θέματα όπως το μικροβίωμα και ο ρόλος του στην υγεία, σύγχρονες απόψεις για τα νεογνά υψηλού κινδύνου από την ενδομήτρια ζωή και τη νοσηλεία τους στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, καθώς και πρακτικά θέματα στη Νεογνολογία και τη μακροχρόνια παρακολούθηση των πρόωρων νεογνών.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΝΕ, αναπλ. καθηγητής Νεογνολογίας ΑΠΘ κ. Γιώργος Μητσιάκος «η διημερίδα έχει στόχους, αφ’ ενός την ενημέρωση των συναδέλφων με τις τελευταίες εξελίξεις σε σημαντικά θέματα που αφορούν τα νεογνά και τα βρέφη, αφ’ ετέρου την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους που είναι πολύ χρήσιμη στην κλινική πράξη».

Ειδική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας –

Ένα παιδί που γεννήθηκε πρόωρα αφηγείται…
Το απόγευμα του Σαββάτου (30 Νοε) θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση(17.30-19.00), αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Προωρότητας (17 Νοε).

Στο πλαίσιο της επιστημονικής συνάντησης θα δοθεί διάλεξη με θέμα Origins of neonatal Care (Σταθμοί στην εξέλιξη της Νεογνολογίας) από την διεθνούς κύρους και πρωτοπόρο καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Δεληβοριά-Παπαδοπούλου (MD Professor of Pediatrics, Physiology, Obstetrics & Gynecology, Drexel University College of Medicine, Chief Division of Neonatal – Perinatal Medicine, The Ralph W. Brenner Endowed Chair in Pediatrics, St. Christopher’s Hospital for Children, USA).

Θα ακολουθήσει η «Αφήγηση ενός παιδιού που γεννήθηκε πρόωρα» που σήμερα γράφει για την «μεγάλη του περιπέτεια» στο ξεκίνημα της ζωής και κατόπιν ένα μουσικό αφιέρωμα στην έντεχνη ελληνική μουσική με τους Σωτήρη Μπαλλά (ερμηνευτή- δημιουργό) και την Μέλπω Αλεξανδροπούλου (ηθοποιό).