Νομική βοήθεια σε ανήλικους πρόσφυγες από την ΑΡΣΙΣ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Νομική βοήθεια σε ανήλικους πρόσφυγες από την ΑΡΣΙΣ



Μία νέα υπηρεσία προστίθεται στο Δίκτυο της Παιδικής Προστασίας που λειτουργεί η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ, πρόκειται για την υπηρεσία Νομικής Βοήθειας που άρχισε να λειτουργεί την 1η Αυγούστου, εντάσσεται στο πρόγραμμα "Children's Rights Helpdesk in Greece" και εδρεύει στις εγκαταστάσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ (Μοναστηρίου 12).

Η Νομική Βοήθεια απευθύνεται σε αιτούντες άσυλο που είναι είτε ανήλικοι, ασυνόδευτοι πρόσφυγες, είτε χωρισμένοι από την οικογένειά τους. Ήδη έχουν κατατεθεί περισσότερα από 300 αιτήματα για Νομική Βοήθεια από ανήλικους αιτούντες άσυλο που υποστηρίζονται από δομές και υπηρεσίες της ΑΡΣΙΣ.

Η ομάδα του προγράμματος αποτελείται από δύο δικηγόρους, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη ανηλίκων αιτούντων άσυλο, μέσω νομικών υπηρεσιών, όπως:

• Νομική συνδρομή στη διαδικασία του αιτήματος ασύλου ανηλίκων προσφύγων (αιτούντων άσυλο και παιδιών που έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους).

• Ενημέρωση των ωφελούμενων για τη νομική τους κατάσταση (δικαιώματα, υποχρεώσεις, διαδικασίες).

• Συνοδεία των ανηλίκων στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου, τα αστυνομικά τμήματα ή συναφείς υπηρεσίες.

• Συντονισμός των νομικών διαδικασιών και επικοινωνιών που απαιτεί η διαδικασία συνέντευξης στην Υπηρεσία Ασύλου.

• Παροχή νομικής συνδρομής στη διαδικασία δήλωσης απώλειας κάρτας ασύλου και αίτησης θεραπείας.

• Παροχή νομικών συμβουλών σε ανήλικους και καθοδήγηση τους, συγγραφή και νομική τεκμηρίωση των κειμένων που απαιτούνται για την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος και των αιτημάτων των ανηλίκων.

• Επικοινωνία με τις δημόσιες αρχές και εκπροσώπηση των ανήλικων σε αυτές.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την DCI NL International Nederland – ECPAT Nederland) και διαρκεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους δικηγόρους Κώστα Κυρμανίδη και Δημήτρη Στρεβίνα. Τηλέφωνο: 6981719848

• Οι ενδιαφερόμενοι, ιδιώτες, ωφελούμενους, οργανισμούς και υπηρεσίες που χρειάζονται βοήθεια για παραπομπές και υποθέσεις, να απευθύνονται στα κάτωθι: e-mail: helpdesk.arsis@gmail.com , καθώς και στο τηλέφωνο: 6981719848 (και μέσω της εφαρμογής Viber)