Στη Βουλή το θέμα του Σέιχ Σου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Στη Βουλή το θέμα του Σέιχ Σου


Ερώτηση από τον Χάρη Καστανίδη

Το ζήτημα της καταστροφής του Σέιχ Σου από το φλοιφάγο έντονο και τις συνέπειες που έχουν προκληθεί φέρνει στη βουλή με επίκαιρη ερώτηση που ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης.


Η ερώτηση του προς Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ

Από το 2016 ξεκίνησε μια οδυνηρή φυσική καταστροφή, η αποξήρανση δέντρων στo περιαστικό πευκοδάσος της Θεσσαλονίκης (Σεϊχ Σου), λόγω της εξάπλωσης του βλαστοφάγου εντόμου Tomicus Piniperda, το οποίο κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες πεύκων (3.500 περίπου στρέμματα), χωρίς οι αρμόδιες Υπηρεσίες και οι φορείς της Πολιτείας να παρέμβουν άμεσα, με αποτέλεσμα η καταστροφή να επεκταθεί σταδιακά σε μεγάλη έκταση.

Μετά τις διαμαρτυρίες και τις παρεμβάσεις φορέων και κατοίκων, μόλις το καλοκαίρι του 2019, ξεκίνησε η υλοτόμηση με αργούς ρυθμούς, καθόσον είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης, αφού η ασθένεια επεκτείνεται ταχύτατα από τα προσβεβλημένα στα υγιή δέντρα. 

Δυστυχώς οι δυνάμεις των υλοτόμων που δρουν στο δάσος για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι εντελώς ανεπαρκείς, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες διεκόπησαν πλήρως οι εργασίες υλοτόμησης.

Με δεδομένο ότι το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, παρά την επιχορήγηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης με 500.000 ευρώ, είναι απαραίτητο: 
 
α) να ενισχυθεί και να πολλαπλασιαστεί η δύναμη των συνεργείων των υλοτόμων για την άμεση και ταχύτατη ολοκλήρωση των εργασιών για την κοπή και απομάκρυνση όλων των ξηρών και προσβεβλημένων δέντρων και να γίνει άμεση απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων των κλαδιών και των πευκοβελόνων που αποτελεί επικίνδυνη εύφλεκτη ύλη, 

β) να εκπονηθεί άμεσα μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία των κατοικημένων περιοχών πλησίον του δάσους και 

γ) να εκπονηθεί άμεσα μελέτη για αναδάσωση και αναγέννηση της κατεστραμμένης περιοχής του δάσους σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους δήμους.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε σχετικά με την ταχεία ολοκλήρωση της υλοτόμησης, την παράλληλη απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης, τη μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και τη μελέτη για την αναδάσωση της κατεστραμμένης περιοχής;».