Γιατί όταν ανατριχιάζουμε, σηκώνεται η τρίχα μας; Τι συμβαίνει στο σώμα μας; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί όταν ανατριχιάζουμε, σηκώνεται η τρίχα μας; Τι συμβαίνει στο σώμα μας;


Ο φθινοπωρινός καιρός είναι γεμάτος μεταβολές της θερμοκρασίας και μπορεί το πρωί ή το βράδυ να έχει πέσει αρκετά η θερμοκρασία, εξαιτίας κάποιας βροχόπτωσης ή αέρα και το μεσημέρι η θερμοκρασία να κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Φανταστείτε, λοιπόν, μια φθινοπωρινή μέρα, που ξεχάσατε την ομπρέλα σας στο σπίτι, να σας πιάσει ξαφνικά στο δρόμο βροχή και να γίνεται μούσκεμα. Αμέσως μετά, και αφού έχει σταματήσει η βροχή, να πιάσει ένα δροσερό αεράκι. Μάλλον, τότε θα νιώσετε την τρίχα σας να σηκώνεται, κυριολεκτικά.

Το ίδιο μπορεί να σας συμβεί και όταν ακούτε στο ραδιόφωνο ένα τραγούδι που λάτρευε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, που δεν είναι πια στη ζωή.

Γιατί αντιδρά, όμως, έτσι το σώμα μας;

Η ανατριχίλα είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, τα ζώα, σύμφωνα με τον ψυχολόγο George Bubenik.

Το σήκωμα της τρίχας προκαλείται από τη συστολή των μικροσκοπικών μυών που συνδέονται με κάθε τρίχα στο δέρμα μας. Η συστολή αναγκάζει τις τρίχες μας να σηκωθούν, όποτε το σώμα μας νιώσει κρύο. Οι άνθρωποι τείνουν επίσης να ανατριχιάζουν κατά τη διάρκεια έντονων συναισθηματικών καταστάσεων.

Πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια το ανθρώπινο σώμα καλυπτόταν από περισσότερες τρίχες και αυτή η διαδικασία επέτρεπε στις τρίχες να παγιδεύουν τον αέρα και να προφυλάσσουν το σώμα από το κρύο.



newsbeast.gr