Τελευταία Νέα:

Η περίεργη επίδραση που έχουν τα ... κεφτεδάκια στα οφέλη της ντομάτας! Τι αναφέρει νέα έρευνα;Η ντομάτα αποτελεί ένα τρόφιμο φτωχό σε θερμίδες, αλλά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.


Αρκεί να μη συνδυάζεται με τους κεφτέδες, παρά το γεγονός ότι αποτελούν λατρεμένο συνδυασμό.

Και αυτό γιατί έρευνα βρήκε πως κάτι παράξενο συμβαίνει στα διατροφικά οφέλη της σάλτσας ντομάτας όταν αυτή συνδυαστεί με λίγα κεφτεδάκια.

Οι περιβόητες αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ντομάτας προκύπτουν από την κοκκινωπή φυτοχημική ουσία που της δίνει το χρώμα της: το λυκοπένιο. Το οποίο είναι αυτό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.

Μια νέα μελέτη, ωστόσο, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Molecular Nutrition & Food Research», βρήκε πως τα επίπεδα του λυκοπενίου φθίνουν καθοριστικά όταν αυτό συνδυαστεί με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, σαν το κρέας! 

Αυτό μας λένε οι επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο πως κατέληξε το πείραμά τους. Πως τα επίπεδα, δηλαδή, του λυκοπενίου ήταν «σημαντικά χαμηλότερα» στον οργανισμό όσων το είχαν συνδυάσει με σίδηρο.

«Σχεδόν διπλάσια» ήταν η μείωση, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια διατροφολογίας Rachel Kopec, επισημαίνοντας ότι «αυτό μπορεί να έχει πιθανές επιπτώσεις κάθε φορά που κάποιος καταναλώνει κάτι πλούσιο σε λυκοπένιο και σίδηρο, όπως η σάλτσα μπολονέζ. Τότε παίρνεις πιθανότατα το μισό λυκοπένιο από όσο θα έπαιρνες χωρίς το σίδηρο».

Το λυκοπένιο είναι το αποτελεσματικότερο από όλα τα καροτενοειδή στην εξουδετέρωση των βλαβερών ελεύθερων ριζών. Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα πως οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες προστατεύουν από εγκεφαλικά και καρδιοαγγειακά επεισόδια.


Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια