Τελευταία Νέα:

Αβγό: Τι δείχνει το χρώμα και το μέγεθός του;Αποτελεί μία τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α, το ασβέστιο και το κάλιο, ενώ είναι γνωστή η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη.

Είναι ουσιαστικά μια υπερτροφή και πολλοί είναι εκείνοι που το έχουν εντάξει στο καθημερινό τους διαιτολόγιο. Υπάρχουν, μάλιστα, διάφορα είδη αβγών, καφέ ή λευκά, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Ποια είναι, όμως, η διαφορά τους και τι ρόλο παίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά;
Το χρώμα
Όσον αφορά το χρώμα του κελύφους του αβγού, αυτό καθορίζεται από τα γονίδια της κότας, όπως καθορίζεται το χρώμα των μαλλιών μας από τα γονίδια των γονέων μας. Δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά ως προς τη γεύση ή τη θρεπτική αξία του αβγού ανάλογα με το χρώμα του.
Το μέγεθος
Όσον αφορά, τώρα, το μέγεθος του αβγού καθορίζεται από την ηλικία της κότας, με τις κότες μεγαλύτερης ηλικίας να γεννούν συνήθως μεγαλύτερου μεγέθους αβγά. Ως προς τη θρεπτική τους αξία, τα αβγά διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με το μέγεθός τους. 

Ένα μικρό αβγό έχει συνήθως λιγότερο ασπράδι και περισσότερο κρόκο, ενώ ένα πολύ μεγάλο αβγό παρέχει περίπου 27 παραπάνω θερμίδες και δύο επιπλέον γραμμάρια πρωτεΐνης από ένα μέτριο αβγό. Η γεύση δεν διαφέρει ουσιαστικά ανάμεσα στα μικρότερα και τα μεγαλύτερα αβγά.


Πηγή: baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια