ΗΡΩΝ

Το δημοτικό σχολείο Ταγαράδων δημοσίευσε τον Κανονισμό Λειτουργίας του Σχολείου


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ
Σχολικό έτος: 2019-2020 


Η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του Σχολείου σάς εύχονται καλή και δημιουργική σχολική χρονιά! Για την ομαλή λειτουργία του Σχολείου είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε κάποιους κανόνες που πρέπει να γίνουν σεβαστοί από όλους μας:

 Α. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ 

► Φροντίζουμε την εμφάνισή μας. Επιλέγουμε ρούχα κατάλληλα για τον χώρο του σχολείου και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ατομική μας υγιεινή. 

► Η συμπεριφορά μας και το λεξιλόγιό μας είναι τέτοιο ώστε να δείχνουμε ότι σεβόμαστε τον χώρο του Σχολείου, τους συμμαθητές μας, τους δασκάλους μας. 

► Προσέχουμε και φροντίζουμε για την καθαριότητα των αιθουσών και της αυλής. Μαζεύουμε τα σκουπίδια ακόμα κι αν δεν είμαστε εμείς που τα ρίξαμε. Χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο τα ρίχνουμε στον κάδο ανακύκλωσης. Υπολείμματα τροφών (χωρίς τη συσκευασία) τα ρίχνουμε στον κάδο κομποστοποίησης. Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας. 

► Δε φέρνουμε στον σχολικό χώρο είδη αξίας, κινητά, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αντικείμενα που η χρήση τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια τη δική μας και των συμμαθητών/τριών μας. 

► Στα διαλείμματα βγαίνουμε όλοι έξω, φροντίζοντας να παίρνουμε το φαγητό μας ή ό,τι άλλο μας είναι απαραίτητο. Οι αίθουσες παραμένουν κλειδωμένες στα διαλείμματα. Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών, παραμένουμε στους εσωτερικούς χώρους του Σχολείου ή στις ανοικτές αίθουσες ακολουθώντας τις οδηγίες των εκπαιδευτικών. 

► Ζητάμε από τους δασκάλους/ες υπηρεσίας να μας βοηθήσουν όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα. Δεν ασκούμε σωματική ή λεκτική βία για να λύσουμε τις διαφορές μας. 

► Οποιαδήποτε καταστροφή γίνει σε χώρο του σχολείου ασχημαίνει και υποβαθμίζει το περιβάλλον όπου περνάμε τον χρόνο μας καθημερινά. Τα χρήματα δε, που θα απαιτηθούν για την επιδιόρθωσή της, είναι χρήματα του κράτους, δηλαδή όλων μας. Ενημερώστε τους /τις δασκάλους/ες σας εάν βλέπετε κάποιο παιδί να καταστρέφει κάτι. Σε περίπτωση που κάποιος/α καταστρέφει χώρους ή αντικείμενα του σχολείου, θα κληθούν οι γονείς του να αποκαταστήσουν τη ζημιά. 

Β. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ 

Απευθυνόμενοι στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών, σας καλούμε να έχετε στενή συνεργασία με το Σχολείο. Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, με σκοπό την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του. Σας θέλουμε αρωγούς και συμπαραστάτες στο έργο μας. 

► Συνιστάται να συμμετέχετε στις κοινές παιδαγωγικές συναντήσεις γονέων και εκπαιδευτικών, ώστε να ενημερώνεστε για την επίδοση και συμπεριφορά των παιδιών σας. 

►Σας ενημερώνουμε ότι το κουδούνι χτυπά στις 08:15΄ για την πρωινή προσευχή. Οι μαθητές/τριες μπορούν να προσέρχονται στο σχολείο από τις 07:55΄, εκτός από τα παιδιά που συμμετέχουν στην πρωινή υποδοχή του Σχολείου και βρίσκονται κάτω από την επιτήρηση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού (ώρα προσέλευσης πρωινής ζώνης: 07:00΄ έως 07:10΄). Η είσοδός τους νωρίτερα εγκυμονεί κινδύνους που αφορούν στην ασφάλειά τους. 

► Αφήνετε τα παιδιά στην είσοδο της αυλής. Έτσι τα βοηθάτε να γίνουν πιο ανεξάρτητα. Ένα φιλί, μια αγκαλιά και ένα «Να περάσεις μια υπέροχη μέρα!», είναι όλα όσα χρειάζονται. Μην χρονοτριβείτε στην πόρτα. Συνοδέψτε τα μόνο στην είσοδο του κτιρίου μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος (λ.χ. ασθένεια). Μαθητές/τριες που καθυστερούν στην προσέλευση και έρχονται εφόσον οι εκπαιδευτικοί έχουν ξεκινήσει το μάθημα, πηγαίνουν στο γραφείο της Δ/ντριας και συνοδεύονται από την ίδια στις τάξεις. 

► Μετά την πρωινή προσευχή η πόρτα κλειδώνει και παραμένει κλειδωμένη μέχρι τη λήξη των μαθημάτων (16:00΄). Οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων σχολούν στις 13:15΄ και παραλαμβάνονται από την είσοδο της αυλής. Η παραλαβή των παιδιών από το Ολοήμερο Πρόγραμμα γίνεται στις 15:00΄ και στις 16:00΄, ώρες στις οποίες θα πρέπει να υπάρχει επίσης συνέπεια. Με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου η ευθύνη της αποχώρησης κάθε μαθητή/τριας βαρύνει τους γονείς ή κηδεμόνες. 

► Σε περίπτωση απουσίας μαθητή/τριας για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών λόγω ασθένειας, θα πρέπει να ενημερώνεται ο/η εκπαιδευτικός της τάξης και να διευκρινίζεται από τον γονέα η δυνατότητα του παιδιού να παρακολουθεί το μάθημα χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης νόσου. Το άρρωστο παιδί πρέπει να μένει στο σπίτι του. Στο σχολείο δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει, αφού δεν θα νιώθει καλά, ενώ ταυτόχρονα ενδέχεται να προκαλέσει επιδημία. 

► Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια χρειαστεί να απουσιάσει πριν τη λήξη των μαθημάτων, ενημερώστε εγκαίρως τη Δ/νση του Σχολείου. Επίσης, κανένα παιδί δεν αποχωρεί ασυνόδευτο κατά τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου. 

► Ελέγχετε συχνά τα παιδιά σας για ψείρες. Ενημερώστε το σχολείο για την ύπαρξή τους, ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα και από τους άλλους γονείς. 

► Με τα ωρολόγια προγράμματα των τάξεων θα ενημερωθείτε για την ημέρα και την ώρα που ο/η κάθε εκπαιδευτικός συνεργάζεται μαζί μας. Σε περίπτωση προβλήματος, επικοινωνήστε με τον/την υπεύθυνο/η εκπαιδευτικό ανεξάρτητα από ώρα και μέρα στο τηλέφωνο: 2392071211. 

► Παρακαλούμε να ενημερώσετε το σχολείο σε περίπτωση αλλαγής των τηλεφώνων επικοινωνίας. Επίσης φροντίστε να δώσετε στους εκπαιδευτικούς των τάξεων το e mail σας. 

► Αναζητάτε και ρωτάτε τους/τις μαθητές/τριες για ανακοινώσεις του σχολείου που πιθανόν έχουν στις τσάντες τους. Δώστε προσοχή στις ανακοινώσεις, που υπάρχουν στην είσοδο του σχολείου 

► Δείξτε κατανόηση και στα άλλα παιδιά όπως δείχνετε και στο δικό σας. 

► Αν το δικό σας παιδί είναι επιθετικό: Μπορεί να σας φαίνεται αδιανόητο ότι το «αγγελούδι» σας μπορεί να έχει αυτή τη συμπεριφορά, αλλά έχετε πίστη στα λόγια των εκπαιδευτικών και μην αμφισβητείτε τα συμβάντα. Πολλές φορές τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά στο σχολείο σε σχέση με το σπίτι γιατί είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες. Συνεργαστείτε! 

► Αν υπάρχει κάτι που απασχολεί εσάς ή το παιδί σας, πείτε το! Μην αποκρύπτετε σημαντικές πληροφορίες. Εμπιστευτικά μιλήστε στο Σχολείο για οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή του παιδιού π.χ. διαζύγιο, νέο μωρό, αλλά και οτιδήποτε αφορά το ιατρικό του ιστορικό, προκειμένου να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί καλύτερα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές του και να δουλέψουν πάνω σε αυτές. 

► Αν σας πει το Σχολείο ότι το παιδί σας θα είχε όφελος εάν περνούσε από μια περαιτέρω αξιολόγηση σε κάποιον τομέα των αναπτυξιακών του δεξιοτήτων, αυτό είναι κάτι που δεν λέγεται επιπόλαια. Εμπιστευτείτε το Σχολείο. 

► Ακολουθήστε τους κανόνες που το παιδί έχει μάθει στο Σχολείο, για να τους ακολουθήσει κι αυτό. Με το να αμφισβητείτε τη σημαντικότητά τους, το Σχολείο χάνει την αξιοπιστία του και το παιδί βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα που δυσκολεύεται να διαχειριστεί. 

Ο Κανονισμός που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου. 
Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από τη Διευθύντρια και τον Σύλλογο Διδασκόντων. Τέλος, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και παιδαγωγικά ωφέλιμο να διαβάσετε και να συζητήσετε με τα παιδιά σας τον κανονισμό του σχολείου. 

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ! 

Από τη Διεύθυνση και 
τον Σύλλογο Διδασκόντων 
του Δημοτικού Σχολείου Ταγαράδων 

e-mail του Σχολείου: mail@dim-tagar.thess.sch.gr 
Ιστοσελίδα του Σχολείου: http://dim-tagar.thess.sch.gr