Συνελήφθη, στη Μύκονο, 34 χρόνια μετά ο αεροπειρατής της TWA - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

xxx

Συνελήφθη, στη Μύκονο, 34 χρόνια μετά ο αεροπειρατής της TWA




Συνελήφθη στη Μύκονο ο 65χρονος Λιβανέζος που για 34 χρόνια κυνηγούσαν οι διεθνείς διωκτικές αρχές για συμμετοχή στη Χεσμπολάχ, αεροπειρατεία σε σκάφος της TWA και δολοφονία αξιωματικού του αμερικανικού ναυτικού τον οποίο οι τρομοκράτες πυροβόλησαν και έπειτα, πέταξαν το πτώμα στην πίστα του αεροδρομίου της Βυρηττού.
Η σύλληψη του αλλοδαπού καταζητούμενου πραγματοποιήθηκε το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Μυκόνου. Ο 65χρονος επέβαινε σε κρουαζιερόπλοιο που είχε περάσει από Ρόδο και Σαντορίνη, ενώ μετά τη Μύκονο είχε σκοπό να επιστρέψει στην Τουρκία.

Αφού πραγματοποιήθηκε έλεγχος διαβατηρίου, διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν στην κόκκινη λίστα της Interpol. Τότε οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στην Εισαγγελία Εφετών Σύρου όπου διατάχθηκε η προφυλάκισή του στον Κορυδαλλό.

Η ματωμένη πτήση 847 της TWA
Η ιστορία του 65χρονου Λιβανέζου από τη Βυρηττό ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του 80. Συγκεκριμένα, ήταν Ιούνιος του 1985 όταν στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Ρώμης σήμανε συναγερμός, καθώς στην πτήση 847 της TWA, από Αθήνα προς Ρώμη οι Αρχές λαμβάνουν σήμα για αεροπειρατεία. 

Οι δράστες που είχαν σχέση με τη Χεσμπολαχ αρχικά κατηύθυναν το αεροπλάνο στη Βυρηττό όπου άφησαν ελεύθερους κάποιους επιβάτες ως ανταλλαγή για τον εφοδιασμό με καύσιμα κι έπειτα, αφού έκαναν ένα πέρασμα από την Αλγερία, επέστρεψαν στο Λιβανο.


Εκεί, όταν ένας δύτης του Αμερικανικού Ναυτικού, ο Ρόμπερτ Στέθεμ αντιστάθηκε, οι τρομοκράτες τον πυροβόλησαν πετώντας το πτώμα του στον αεροδιάδρομο. Το αεροσκάφος παρέμεινε μέχρι τις 30 Ιουνίου στη Βυρηττο όπου μετά από διαπραγματεύσεις οι όμηροι αφέθησαν ελεύθεροι.

Μπλόκο και σύλληψη στη Φρανκφούρτη
Δύο χρόνια αργότερα, το 1987 ο Λιβανέζος συλλαμβάνεται στη Φρανκφούρτη. Ενώ οι γερμανικές αρχές ετοιμάζονται να τον εκδόσουν στις ΗΠΑ, συνεργοί του στη Βυρηττό, απαγάγουν δυο Γερμανούς υπηκόους, ζητώντας την ανταλλαγή του έτσι ώστε να μπλοκάρουν την έκδοσή του στην Αμερική.


Έκτοτε ο Λιβανέζος κατόρθωνε να «ξεγλιστρά» από τις Αρχές των ΗΠΑ για τρεις δεκαετίες.