Τι κερδίζετε και τι χάνετε αν τρώτε το μήλο με τη φλούδα; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι κερδίζετε και τι χάνετε αν τρώτε το μήλο με τη φλούδα;



Ανήκετε σε αυτούς που σας αρέσει να τρώτε το μήλο με τη φλούδα;


Αγνοείτε, μάλλον, ότι  εκτός από τις επιπλέον ίνες, τα φλαβονοειδή και τη γεύση που προσφέρει η φλούδα, προσθέτει και δέκα φορές περισσότερα βακτήρια στο φρούτο!

Πώς μπορεί να είναι καλό αυτό;

Αν κάποιος είναι σίγουρος για τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργήθηκαν τα μήλα που καταναλώνει, τότε ναι, μπορεί. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Frontiers in Microbiology» και δείχνει ότι τα βιολογικά μήλα έχουν μια πιο ποικίλη και ισορροπημένη βακτηριακή κοινότητα, η οποία θα μπορούσε να τα καταστήσει πιο υγιεινά και πιο νόστιμα από τα υπόλοιπα, αλλά και καλύτερα για το περιβάλλον.

«Τα βακτήρια, οι μύκητες και οι ιοί που βρίσκονται στο φαγητό, συνήθως αποικούν και το έντερό μας. Το μαγείρεμα σκοτώνει τους περισσότερους από αυτούς τους οργανισμούς, οπότε τα ωμά φρούτα και λαχανικά αποτελούν σημαντικές πηγές για τα μικρόβια του εντέρου», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Graz της Αυστρίας, Gabriele Berg.

Για να βοηθήσουν, λοιπόν, τους ανθρώπους να διαλέγουν σωστά τους… αποίκους του εντέρου τους, ο δρ Berg και η ομάδα του ανέλυσαν το μικροβίωμα ενός πολύ αγαπημένου φρούτου, του μήλου. Οι ερευνητές συνέκριναν τα βακτήρια που βρίσκονται στα συμβατικά μήλα που αγοράζει κανείς από τα καταστήματα τροφίμων με τα βιολογικά.

Όπως αποδείχθηκε, τα βιολογικά και τα συμβατικά μήλα περιείχαν παρόμοιο αριθμό βακτηρίων. «Υπολογίζουμε ότι ένα κλασικό μήλο βάρους 240 γραμμαρίων περιέχει περίπου 100 εκατομμύρια βακτήρια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Berg.

Η πλειονότητα των βακτηρίων αυτών βρίσκεται στον καρπό, με τη σάρκα του φρούτου να περιέχει τα περισσότερα από τα υπόλοιπα. Επομένως, αν πετάτε τον πυρήνα του μήλου, η πρόσληψη βακτηρίων μειώνεται περίπου στα 10 εκατομμύρια. Το ερώτημα, όμως, παραμένει: Είναι καλά για τον άνθρωπο αυτά τα βακτήρια;

Όταν μιλάμε για την εντερική υγεία, η ποικιλία είναι σημαντική. «Τα φρέσκα, βιολογικά μήλα φιλοξενούν μια πολύ πιο ποικίλη, πιο ισορροπημένη και διακριτή βακτηριακή κοινότητα σε σχέση με τα άλλα. Επίσης, στα βιολογικά μήλα βρέθηκαν και συγκεκριμένα είδη βακτηρίων που είναι γνωστά για τη θετική επίδρασή τους στην υγεία, ενώ παρατηρήθηκε, τέλος, ότι σε πολλές περιπτώσεις ήταν νοστιμότερα από τα συμβατικά» λένε οι επιστήμονες.



Πηγή: ygeiamou.gr