Τελευταία Νέα:

Πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος λαμβάνει σύνθετες αποφάσεις;Ένα κύκλωμα του εγκεφάλου βοηθά τους ανθρώπους, κατά τη λήψη σύνθετων και δύσκολων αποφάσεων, ώστε να «σπάσουν» μία απόφαση σε μικρότερα κομμάτια.


Κατά την έρευνα των νευροεπιστημόνων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Μασαχουσέτη που ταυτοποίησαν αυτό το κύκλωμα του εγκεφάλου, διερευνήθηκε και ο τρόπος με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος ταυτοποιεί τις πιθανές αιτίες μιας αποτυχίας.

Ο εγκέφαλος κάνει υπολογισμούς

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος εκτελεί δύο υπολογισμούς χρησιμοποιώντας ένα κατανεμημένο δίκτυο περιοχών στο μετωπιαίο φλοιό. Αρχικά, ο εγκέφαλος υπολογίζει την αποτελεσματικότητα κάθε απόφασης, προκειμένου να αποκλείσει την πιθανότερη αιτία αποτυχίας, και όταν είναι δύσκολο να διακρίνει την αιτία, ο εγκέφαλος κάνει επιπρόσθετες προσπάθειες.

«Εν ολίγοις γίνεται λόγος για τη δημιουργία μιας ιεραρχίας αποφάσεων στο μυαλό και για τη μετέπειτα πλοήγηση σε αυτές, με την ταυτόχρονη αξιολόγηση της συλλογιστικής πορείας των αποφάσεων» αναφέρει ο διευθύνων της έρευνας, Mehrdad Jazayeri.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν πειραματικό σχεδιασμό για να διερευνήσουν τις υπολογιστικές αρχές και τους νευρικούς μηχανισμούς που υποστηρίζουν την ιεραρχική συλλογιστική.

Νιώθουμε το λάθος

Οι θεωρίες και τα πειράματα συμπεριφοράς σε ανθρώπους απέδειξαν ότι η συλλογιστική σχετικά με τις πιθανές αιτίες σφαλμάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του εγκεφάλου να υπολογίζει τα ποσοστά «επιτυχίας» σε κάθε βήμα της διαδικασίας.

«Οι άνθρωποι ξέρουν πότε δεν νιώθουν σίγουροι και ξέρουν ότι όταν νιώθουν έτσι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ευθύνεται κάποιος εξωτερικός παράγοντας, αλλά ότι κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε λάθος της κρίσης τους» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Καταγράφοντας τη νευρική δραστηριότητα στο μετωπιαίο φλοιό αμέσως μετά την ολοκλήρωση κάθε δοκιμής, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν δύο περιοχές που είναι καθοριστικές για την ιεραρχική λήψη αποφάσεων.

Ιεραρχία σε αποφάσεις και συστήματα

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι «υπάρχει ένα κατανεμημένο κύκλωμα στο μετωπιαίο φλοιό που περιλαμβάνει αυτούς τους δύο τομείς και φαίνεται να είναι ιεραρχικά οργανωμένο, εξυπηρετώντας πλήρως την ιεραρχική συλλογιστική των αποφάσεων».Πηγή: in.grΔεν υπάρχουν σχόλια