Ένας σημαντικός λόγος για να παραγγείλετε εκείνο το ψαράκι στην ταβέρνα! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ένας σημαντικός λόγος για να παραγγείλετε εκείνο το ψαράκι στην ταβέρνα!


Τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου φαίνεται ότι μειώνει η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων ψαριού την εβδομάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Independent.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Clinical Gastroenterology and Hepatology» και χρηματοδοτήθηκε από το World Cancer Research Fund (WCRF) στο πλαίσιο της προσπάθειας πρόληψης του καρκίνου του εντέρου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Διεθνές Γραφείο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 476.160 ατόμων. Από αυτούς, 6.291 παρουσίασαν καρκίνο του εντέρου μέσα στα επόμενα 15 χρόνια από τότε που διεξήχθη η έρευνα.

Βρέθηκε ότι εκείνοι που έτρωγαν 359,1 γραμμάρια ψάρι την εβδομάδα είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του εντέρου, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα από 63,49 γραμμάρια. Παράλληλα, εκείνοι που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 123,9 γραμμάρια λιπαρού ψαριού κάθε εβδομάδα, όπως σολομό ή σαρδέλες, μείωναν κατά 10% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Οι μελετητές διερεύνησαν τα αίτια των ευεργετικών επιδράσεων του ψαριού καταλήγοντας ότι τα ψάρια περιλαμβάνουν ορισμένα λιπαρά οξέα (n-3 LC-PUFA), τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό και προλαμβάνουν τις φλεγμονές. Αυτή ίσως είναι και η εξήγηση για τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του εντέρου.

Η δρ Άννα Ντίαζ Φοντ, επικεφαλής έρευνας στο WCRF, εξήγησε ότι «ορισμένα λιπαρά οξέα, όπως το ωμέγα-3, που υπάρχουν αποκλειστικά στα ψάρια, είναι υπεύθυνα για την προστατευτική δράση της κατανάλωσης ψαριού μέσω των αντιφλεγμονωδών τους ιδιοτήτων». Ο Μαρκ Γκάντερ, επικεφαλής έρευνας στο IARC, τόνισε, πάντως, την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω ερευνών προκειμένου να καθοριστεί εάν είναι το ψάρι καθαυτό ή το ιχθυέλαιο που έχει προστατευτικές ιδιότητες.


Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, capital.gr – Πηγή φωτό: Veniamakis Stefanos