Τελευταία Νέα:

Πώς μεταδίδεται ο επιχείλιος έρπης; Πώς θα τον αντιμετωπίσετε;Αποτελεί μια λοίμωξη των χειλιών, του στόματος ή των ούλων, που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1.


Εκδηλώνεται με μικρές, επώδυνες φλύκταινες που ομοιάζουν με πεπλατυσμένα σπυράκια και μικρά έλκη στην επιδερμίδα.

Αιτίες

Μετά την πρώτη φορά που θα εκδηλωθεί μόλυνση, ο ιός γίνεται αδρανής, αλλά παραμένει στους ιστούς των νεύρων στο πρόσωπο. Μερικές φορές, ο ιός αργότερα επανενεργοποιείται, προκαλώντας τα χαρακτηριστικά σημάδια στα χείλη.

Μπορείτε να κολλήσετε τον ιό, εάν:
  1. Έχετε στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί
  2. Αγγίξετε μια ανοικτή πληγή του έρπητα ή κάτι που έχει έρθει σε επαφή με τον ιό του έρπητα, όπως μολυσμένα ξυραφάκια, πετσέτες, πιάτα και άλλα κοινόχρηστα αντικείμενα.


Σε κάποιες, όμως, καταστάσεις, όπως σε σωματικό και ψυχικό στρες, στην έκθεση στον ήλιο ή το κρύο, στην έμμηνο ρύση ή στη λήψη ανοσοκατασταλτικών, ο ιός βρίσκει την ευκαιρία και πολλαπλασιάζεται εμφανίζοντας βλάβες στο δέρμα και τους βλεννογόνους.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά. Πιο συχνά εμφανίζονται μέσα σε 1-3 εβδομάδες αφότου έρθετε σε επαφή με τον ιό και διαρκούν μέχρι και 3 εβδομάδες.

Τα προειδοποιητικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
  1. Κνησμό των χειλιών ή του δέρματος γύρω από το στόμα
  2. Αίσθημα «καψίματος» κοντά στα χείλη ή στην περιοχή του στόματος
  3. Μούδιασμα κοντά στα χείλη ή στην περιοχή του στόματος


Θεραπεία

Τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν από μόνα τους, χωρίς θεραπεία, σε 1-2 εβδομάδες. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποια φάρμακα για την καταπολέμηση του ιού (αντιιικά φάρμακα).

Άλλα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν:
  • Εφαρμόστε πάγο ή μια ζεστή πετσέτα στις πληγές για να μειώσετε τον πόνο.
  • Εφαρμόστε αντισηπτικό σαπούνι πολύ ελαφρά επάνω στις φουσκάλες και ξεβγάλτε με νερό. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού σε άλλες περιοχές του σώματος.
  • Αποφύγετε τα ζεστά ροφήματα, τις πικάντικες και αλμυρές τροφές και τα εσπεριδοειδή.
  • Κάντε γαργάρες με δροσερό νερό.
  • Κάντε πλύσεις με θαλασσινό νερό, αν είναι εφικτό.
Πηγή: healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια