ΑΠΘ: Νέες χρήσεις βλαστοκυττάρων στη σύγχρονη ιατρική - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΑΠΘ: Νέες χρήσεις βλαστοκυττάρων στη σύγχρονη ιατρική

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΠΘ: Νέες χρήσεις βλαστοκυττάρων στη σύγχρονη ιατρική
Τα τελευταία χρόνια τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται για νέες χρήσεις στη σύγχρονη ιατρική λόγω της ιδιότητας τους να παράγουν διαφορετικούς τύπους κυττάρων από την επιδερμίδα μέχρι και το αίμα.
Πιο συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε έγχυση βλαστοκυττάρων για επούλωση τραύματος στο πόδι ασθενή με διαβήτη. Ωστόσο, και στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα στην ορθοπεδική.
Ο καθηγητής Βιοχημείας του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Γεώργιος Κολιάκος δήλωσε ότι “Για την επούλωση των τραυμάτων χρησιμοποιούνται τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα. Έχει γίνει μία παρόμοια παρέμβαση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που είναι μία από τις κλασσικές εφαρμογές”.
Από τη μεριά της η επίκουρη καθηγήτρια βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο τμήμα Ιατρικής, Μαρία Παπαϊωάννου είπε: “υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές στην ορθοπεδική. Γίνεται αναγέννηση του ιστού τόσο σε χόνδρο, τόσο σε τένοντα και σε μυς”.
Η αναγεννητική ιατρική και η χρήση βλαστοκυττάρων προσφέρουν εξατομικευμένες θεραπείες στους ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δύο ελληνόπουλα θεραπεύτηκαν στην ηλικία των 2,5 ετών από εγκεφαλική παράλυση όταν χρησιμοποιήθηκαν τα δικά τους βλαστοκύτταρα που παρελήφθησαν από τον ομφάλιο λώρο.
“Έχουμε δώσει και δύο μονάδες σε δύο παιδάκια και μάλιστα αυτά έχουν γίνει δεκτά με μεταμόσχευση στην αιματολογική του πανεπιστημίου του Duke στις ΗΠΑ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς και είναι πολύ σημαντικό να μπορούν οι γονείς να φυλάσσουν τα βλαστοκύτταρα γιατί αποτελεί μία εγγύηση για το μέλλον” σημείωσε η διδάκτορας Μοριακής Βιολογίας, Δανάη Φούρλα.
Ο καθηγητής Πειραματικής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλειος Καραπατάκης αναφερόμενος στη ωχρά κηλίδα και σε άλλες παθήσεις των ματιών που μπορούν να θεραπευτούν με τη χρήση βλαστοκυττάρων δήλωσε ότι “υπάρχουν πολύ θετικές ενδείξεις όσον αφορά την εφαρμογή στις παθήσεις της ωχράς κηλίδας. Μιλάμε για βλαστοκύτταρα τα οποία εμφυτεύονται στο μάτι με ειδικό τρόπο όπως και για γονίδια τα οποία εμφυτεύονται και έχουν σαν σκοπό να αναστείλουν τις εκφυλίσεις. Σε παθήσεις άλλες όπως είναι ο διαβήτης, το γλαύκωμα, διάφορες συγγενείς εκφυλίσεις όπως είναι η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια”.
Στο συνέδριο παρευρέθηκαν επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι ενημερώθηκαν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στη χρήση των βλαστοκυττάρων, που διοργάνωσε για πρώτη φορά η Ελληνική Εταιρία Μελέτης Αναγεννητικής Ιατρικής, με τίτλο “Νεότερα δεδομένα στη βιολογία και τις εφαρμογές των βλαστοκυττάρων”, στη Θεσσαλονίκη.