VIDEO - Επική ανατροπή, μυθική πρόκριση στο Champions League, Άγιαξ-Τότεναμ 2-3 - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

VIDEO - Επική ανατροπή, μυθική πρόκριση στο Champions League, Άγιαξ-Τότεναμ 2-3

Αποτέλεσμα εικόνας για Champions League, Άγιαξ-Τότεναμ 2-3
Σε ένα ματς πραγματική ωδή για το Champions League, την κορυφαία ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη, η Τότεναμ έγραψε ιστορία κατακτώντας μια μυθική πρόκριση κόντρα στον εκπληκτικό Άγιαξ που κρατούσε μέχρι το 90’+5′ το εισιτήριο για τον τελικό της Μαδρίτης, αλλά είχε υπολογίσει χωρίς τον Λούκας Μόουρα.



Ο Άγιαξ, που είχε κερδίσει με 1-0 στο Λονδίνο, μπήκε στην Γιόχαν Κρόιφ Αρένα με την άγνοια κινδύνου των πιτσιρικάδων του που τον έφεραν μέχρι εδώ προηγήθηκε στο 35′ με 2-0 κι όλοι πίστεψαν ότι η πρόκριση είχε κλειδώσει…
Όχι όμως ο Ποτσετίνο και οι παίκτες του, που με μπροστάρη τον χαρισματικό Βραζιλιάνο, την τελευταια μεγάλη μεταγραφή της ομάδας πριν μπει στην εξίσωση η κατασκευή του γηπέδου, ο οποίος σήμερα έκανε όχι απλά απόσβεση, αλλά έβγαλε και… τρελά κέρδη!
Ολλανδικός αιφνιδιασμός
Όπως και στο Λονδίνο, έτσι και στο Άμστερνταμ ο Άγιαξ ήταν αυτός που ξεκίνησε καλύτερα τον αγώνα και στην πρώτη του φάση άνοιξε το σκορ.
Στο 4′ ο Τάντιτς βρήκε το χώρο για να κάνει το σουτ, ο Γιορίς έδιωξε κι ο Ρόουζ παραχώρησε εύκολα το κόρνερ…
Στο επόμενο λεπτό από την εκτέλεση του Ζίγιεκ ο Ντε Λιχτ νίκησε κατά κράτος τον Ντέλε Άλι και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της Τότεναμ για το 1-0.
Πολύ νωρίς εξαλείφθηκε η πιθανότητα να δούμε παράταση με την Τότεναμ να απειλεί στο επόμενο λεπτό με την ισοφάριση, αλλά το σουτ του Σον βρήκε το δοκάρι και δεν επαναλήφθηκε το σκηνικό του Etihand. Εκεί όπου στον επαναληπτικό προημιτελικό με την Σίτι, οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με τον Στέρλινγκ στο 3′ και ο Σόν μέχρι το 10′ είχε κάνει το 1-2. 
Κι αυτό ήταν το μικρότερο κακό για την Τότεναμ, η οποία προσπάθησε από το 20′ έως το 30′ να πάρει τον έλεγχο, αλλά μόλις ισορρόπησε ο Άγιαξ ήρθε το 0-2.
Στο 35′ ο Τρίπιερ έχασε τη μπάλα στο κέντρο, ο Άγιαξ ανοίχτηκε σαν βεντάλια στην κόντρα, ο Τάντιτς σέρβιρε κι ο Ζίγιεκ με άπιαστο σουτ έκανε το 2-0. Το γήπεδο είχε πάρει φωτιά, ο Άγιαξ κυριαρχούσε πλήρως αλλά ήταν επιπόλαιος στην τελική προσπάθεια κι αυτό ήταν το σκορ του ημιχρόνου.

Η μεγάλη επιστροφή της Τότεναμ
Ο Ποτσετίνο μη έχοντας και πολλές επιλογές στον πάγκο του έβαλε στο ματς τον Γιορέντε αντί του Γουανιάμα και το στρωτό ποδόσφαιρο μετατράπηκε σε βαθιές μπαλιές προς τον Ισπανό που έκανε τους Ντε Λιχτ, Μπλιντ να βλέπουν εφιάλτες.
Ο έμπειρος φορ άρχισε να κερδίζει όλες τις κεφαλιές ή να κατεβάζει τη μπάλα και να δημιουργεί ρήγματα, αλλά το 2-1 ήρθε στο 55′ με κινηματογραφική συνεργασία Ντέλε Άλι, Μόουρα και τον Βραζιλιάνο να πλασάρει εύστοχα.
Τρία λεπτά αργότερα και πριν προλάβουν να καταλάβουν οι γηπεδούχοι τι συμβαίνει, ο Ονάνα έβγαλε εκπληκτικά το πλασέ του Γιορέντε από το ένα μέτρο, αλλά έχασε τη μπάλα με τον Μόουρα να την κερδίζει, να στριφογυρίζει μέσα σε 4 Ολλανδούς και να πλασάρει από την τρύπα της βελόνας για το 2-2!
Ο ημιτελικός πλέον είχε πάρει φωτιά, ο Τεν Χάγκ θωράκισε την άμυνα του με τον Άγιαξ από το 65′ να ξαναβρίσκει την ηρεμία του και εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι όλη η Τότεναμ είχε βγει μπροστά, έβρισκε χώρους για αντεπιθέσεις…

Το πρόβλημα ήταν ότι δεν της αξιοποιούσε και στο 79′ έχασε την ευκαιρία να τελειώσει το ματς σε μια φάση πανομοιότυπη με το δεύτερο γκολ. Ο Τάντιτς σέρβιρε στον Ζίγιεκ, ο νεαρός εξτρέμ σούταρε όμως η μπάλα βρήκε τη ρίζα της αριστερής κάθετης δοκού της Τότεναμ.

Οι Σπερς, απέκτησαν ξανά δικαίωμα στο όνειρο, ωστόσο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έχασαν τριπλή ευκαιρία για το 2-3 κι εκεί φάνηκε να χάνονται όλα…
Από το κόρνερ ο Βερτόνχεν βρέθηκε μόνος και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι, ενώ στην επαναφορά κανείς συμπαίκτης του δεν μπόρεσε να την στείλει στα δίχτυα, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Σον από τη γωνιά της μικρής περιοχής, σούταρε με τη μπάλα να γλείφει ξανά το δοκάρι του Αίαντα!
Αποτέλεσμα εικόνας για Champions League, Άγιαξ-Τότεναμ 2-3
Ολλανδοί και Άγγλοι οπαδοί είχαν φτάσει στα όρια τους και στο 94′ η Τότεναμ κέρδισε κόρνερ. Μέχρι κι ο Γιορίς προωθήθηκε, αλλά οι Ολλανδοί απομάκρυναν και πλεόν απέμεναν ελάχιστα δευτερόλεπτα για το φινάλε…
Ένα τελευταίο γέμισμα, ο Γιορέντε κέρδισε μία ακόμη μάχη και ο Ντέλε Άλι  τσίμπησε τη μπάλα για τον Λούκας Μόουρα που πρόλαβε Μπλιντ, Ταλιαφίκο και με διαγώνιο σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Άγιαξ…
Ο Μπριχ κράτησε άλλα τρία λεπτά έξτρα χρόνου, ο Άγιαξ προσπάθησε για την… ανατροπή στην ανατροπή, αλλά το τελευταίο σφύριγμα του Γερμανού βρήκε τους πάντες να κλαίνε.

Τους Ολλανδούς για την απίστευτη ευκαιρία που έχασαν να βρεθούν μετά από 23 χρόνια σε έναν τελικό και τους Άγγλους για τον πρώτο τελικό της ιστορίας τους με μια από τις επικότερες ανατροπές που έχει ζήσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Αγιαξ (Ερικ Τεν Χαγκ): Ονάνα, Μαζραουί, Ντε Λιχτ, Μπλιντ, Ταλιαφίκο, Σένε (60′ Φέλτμαν), Φαν Ντε Μπέεκ (90′ Μαγκαγιάν), Ντε Γιονγκ, Ζίγιεκ, Τάντιτς, Ντόλμπεργκ (67′ Σινκγκράβεν).
Τότεναμ (Μαουρίσιο Ποκετίνο): Γιορίς, Τρίπιερ (81′ Λαμέλα), Ρόουζ (82′ Ντέιβις), Αλτερβάιρελντ, Bερτόνχεν, Σον, Γουανιάμα (46′ Γιορέντε), Σισοκό, Aλι, Ερικσεν, Μόουρα.