Σαν σήμερα 1η Ιουλίου 1979 - Η επανάσταση του Walkman. Όταν η μουσική έγινε… προσωπική υπόθεση - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σαν σήμερα 1η Ιουλίου 1979 - Η επανάσταση του Walkman. Όταν η μουσική έγινε… προσωπική υπόθεσηΉταν 1η Ιουλίου του 1979 και ένα νέο προϊόν ήρθε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο ακούμε μουσική. Το πρώτο προσωπικό στερεοφωνικό κασετόφωνο, γνωστό ως Walkman, έκανε την εμφάνισή του στην αγορά από τη Sony, ξεκινώντας μία επανάσταση στη φορητότητα της μουσικής.

Το τρανζίστορ ήταν το πρώτο τεχνολογικό θαύμα που έφερε τη μουσική στα χέρια των καταναλωτών, στα μέσα της δεκαετίας του 1950. 
Ήταν φθηνό, ήταν αξιόπιστο και φορητό, αλλά δεν μπορούσε να προσεγγίσει την ποιότητα ήχου ενός δίσκου βινυλίου. Ωστόσο, ήταν η μόνη τεχνολογία που ήταν διαθέσιμη στους λάτρεις της μουσικής που βρίσκονταν εν κινήσει, μέχρι την εμφάνιση του Walkman.

Στις αρχές του 1979 ο θρυλικός πρόεδρος της Sony, Μασάρου Ιμπούκα (Masaru Ibuka) ήταν λάτρης της μουσικής και ταξίδευε συχνά. Έτσι κουβαλούσε μαζί του ένα από τα ένα από τα «φορητά» στερεοφωνικά της εταιρείας του, τα οποία όμως ήταν βαριά και δύσκολα στη μεταφορά. 
Ρώτησε λοιπόν αν μπορούσε η εταιρεία να φτιάξει κάτι καλύτερο. Το αποτέλεσμα ήταν μία μικρή, φορητή στερεοφωνική συσκευή αναπαραγωγής κασέτας, που άλλαξε γρήγορα τον τρόπο που οι άνθρωποι ακούνε μουσική.Ο επικεφαλής της Sony εντυπωσιάστηκε από την ποιότητα του ήχου και τη φορητότητα της συσκευής. Μάλιστα, η απάντησή του σε επικριτές, που αναρωτιούνταν αν κάποιος θα αγόραζε ποτέ μία συσκευή που δεν ηχογραφεί αλλά μόνο αναπαράγει ήχο έχει μείνει στην ιστορία: «Δεν νομίζετε ότι ένα στερεοφωνικό κασετόφωνο που μπορείτε να ακούτε εν κινήσει είναι καλή ιδέα;».

Και ήταν. Αν και οι αρχικές πωλήσεις ήταν σχετικά χαμηλές, το Walkman αποτέλεσε για την Sony ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιστορίας της ενώ έγινε σύμβολο της ατομικής ακρόασης μουσικής, προσφέροντας φορητότητα, καθαρό ήχο και απομόνωση από το περιβάλλον.