Τι πρέπει να κάνεις για να μην ιδρώνεις πολύ το καλοκαίρι - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι πρέπει να κάνεις για να μην ιδρώνεις πολύ το καλοκαίριΤο καλοκαίρι είναι εδώ, η ζέστη έχει αρχίσει να γίνεται ανυπόφορη και τα ποτάμια ιδρώτα που χύνεις σε κάνουν να λησμονείς τον χειμώνα.

Όσο ανεπιθύμητος και αν είναι ο ιδρώτας είναι ένας από τους μηχανισμούς που έχει το ανθρώπινο σώμα: πρώτον, για να αποβάλει τις τοξίνες και δεύτερον, για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Έτσι, εξηγείται γιατί το καλοκαίρι ιδρώνεις με μεγαλύτερη ένταση συγκριτικά με τον χειμώνα που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.

Το να ιδρώνεις λοιπόν είναι μία απαραίτητη και φυσιολογική διαδικασία, που δε συμβαίνει μόνο στις μασχάλες, αλλά σε όλο το σώμα χάρη στους ιδρωτοποιούς αδένες – για να καταλάβεις στις μασχάλες βρίσκεται μόνο το 2% των συγκεκριμένων αδένων.

Επίσης, με την εφίδρωση συμβαίνει και το εξής: δεν ιδρώνουμε όλοι το ίδιο. Υπάρχουν εκείνοι που ιδρώνουν πολύ και με το παραμικρό και αυτοί που τα 35άρια περνούν και δεν τους αγγίζουν.


Τι να κάνεις για να μην ιδρώνεις τόσο πολύ

Με αφορμή τον πρώτο μίνι καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, που προμηνύεται εξίσου καυτό με το περσινό, πάμε να δούμε πώς θα περιορίσεις τον ιδρώτα.


Βάλε αποσμητικό, αλλά τη σωστή στιγμή

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνεις είναι να αγοράσεις ένα αποσμητικό ή αντιιδρωτικό (το πρώτο εξαλείφει τις οσμές και το δεύτερο συμβάλλει στη μείωση της έκκρισης μεγάλης ποσότητας ιδρώτα), που να καλύπτει τις ανάγκες σου.

Η δεύτερη κίνηση είναι να το φορέσεις σωστά. Τι εννοούμε; Οι περισσότεροι κάνουμε το λάθος να βάζουμε αποσμητικό λίγο πριν ντυθούμε το πρωί. Κι όμως, η σωστή στιγμή είναι το βράδυ -ιδανικά μετά το ντους-, πριν κοιμηθείς, ώστε να αποδώσει την επόμενη ημέρα τα μέγιστα.


Μην πίνεις μεγάλες ποσότητες καφέ

Η καφεΐνη, όπως γνωρίζεις προκαλεί υπερδιέγερση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, απελευθερώνοντας την αδρεναλίνη στο σώμα, γεγονός που αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.


Πιες φασκόμηλο

Αντί λοιπόν για μία δεύτερη κούπα καφέ, προτίμησε να πιεις φασκόμηλο (κρύο ή ζεστό δεν έχει καμία σημασία). Τι καθιστά το συγκεκριμένο αφέψημα ιδανικό για να βάλεις φρένο στην εφίδρωση; Το ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β και μαγνήσιο, τα οποία «κοιμίζουν» τους ιδρωτοποιούς αδένες.


Περιόρισε/κόψε το κάπνισμα

Αντιθέτως, με τη βιταμίνη Β και το μαγνήσιο, η νικοτίνη απελευθερώνει στο σώμα την ακετυλοχολίνη, χημική ουσία που διεγείρει τους ιδρωτοποιούς αδένες.


Απόφυγε το αλκοόλ, το junk food και τα πικάντικα φαγητά

Και τα τρία αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και συνεπώς, τον ρυθμό με τον οποίο ιδρώνεις. Ειδικά, το junk food και οι πικάντικες τροφές, επιδεινώνουν την κακοσμία και κάνουν τον ιδρώτα να μυρίζει ακόμα πιο άσχημα.


Ντύσου ελαφριά με τα σωστά ρούχα και υφάσματα

Στις μεγάλες ζέστες πρέπει να έχεις και το κατάλληλο ντύσιμο ώστε να είσαι άνετος, δροσερός και φυσικά στεγνός. Το πιο σημαντικό είναι η επιλογή των σωστών υφασμάτων: να επενδύεις σε φυσικά υφάσματα, όπως είναι το βαμβάκι και το λινάρι και να αποφεύγεις οτιδήποτε συνθετικό.Προτίμησε επίσης ρούχα που έχουν loose γραμμή και αγκαλιάζουν αρμονικά το σώμα, χωρίς να εφαρμόζουν, αφήνοντας το δέρμα να αναπνέει, καθώς και φωτεινά χρώματα, που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία.