Η Χιλή εγκαθιστά τη μεγαλύτερη αστρονομική κάμερα στον κόσμο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η Χιλή εγκαθιστά τη μεγαλύτερη αστρονομική κάμερα στον κόσμο



Με ανάλυση πάνω από 3,2 gigapixel, βάρος σχεδόν τριών τόνων και το φιλόδοξο έργο της πραγματοποίησης μιας πρωτοφανούς δεκαετούς εξερεύνησης, η μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα που κατασκευάστηκε ποτέ για οπτική αστρονομία είναι έτοιμη να εγκατασταθεί κάτω από τον καθαρό ουρανό της βόρειας Χιλής.

Τα κομμάτια που απαιτούνται για τη συναρμολόγηση του αστεροσκοπείου Vera C. Rubin – το οποίο περιλαμβάνει ένα επίγειο τηλεσκόπιο και την κάμερα – ταξίδεψαν με διάφορα οχήματα στην κορυφή Cerro Pachón στην περιοχή Coquimbo, στην άκρη της ερήμου Atacama, περίπου 565 χιλιόμετρα βόρεια του Σαντιάγο.

«Όλα όσα χρειαζόμασταν για τη λειτουργία [είναι] τώρα στην κορυφή και είναι έτοιμα για έλεγχο και ελπίζουμε για εγκατάσταση λίγο αργότερα φέτος», δήλωσε ο Stuartt Corder, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της ένωσης πανεπιστημίων AURA και αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου NOIRLab, το οποίο θα λειτουργήσει το αστεροσκοπείο.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, το παρατηρητήριο Rubin είναι ένα πολύπλοκο, ολοκληρωμένο σύστημα που αποτελείται από ένα επίγειο τηλεσκόπιο οκτώ μέτρων ευρείας εμβέλειας, την κάμερα και ένα αυτοματοποιημένο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων.

Θα παράγει περίπου 20 terabytes δεδομένων ανά νύχτα και η δεκαετής εξερεύνησή του θα παράγει μια βάση δεδομένων καταλόγου 15 petabytes.

Στόχος της εξερεύνησης θα είναι η κατανόηση της φύσης της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης στο σύμπαν – της οποίας μόνο ένα μικρό μέρος είναι γνωστό – καθώς και η μελέτη της πιθανότητας σύγκρουσης της Γης με αστεροειδείς ή αστέρια και πλανήτες κοντά στον ήλιο.

«Αυτή είναι μια πραγματικά εμπνευσμένη στιγμή όπου μπορείς να πεις – ξεκινάμε. Στεκόμαστε εδώ στο χείλος του γκρεμού και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία που σε δέκα χρόνια, ελπίζουμε ότι θα απαντήσει στα ερωτήματα … πότε δημιουργήθηκε το σύμπαν και άρχισε να κινείται … και πώς θα συνεχίσει να εξελίσσεται στο μέλλον;».

Τα αποτελέσματα μπορεί να μην αποκλίνουν από αυτά που ήδη γνωρίζουμε, αλλά θα βοηθήσουν στη βελτίωση της κατανόησής μας για το σύμπαν, δήλωσε ο Corder.



Η AURA είναι μια κοινοπραξία 47 αμερικανικών ιδρυμάτων και τριών διεθνών θυγατρικών που λειτουργούν αστρονομικά παρατηρητήρια για λογαριασμό του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών και της NASA. Είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση, μεταξύ άλλων, του κέντρου NOIRLab.