Βασιλικά: Εκδηλώσεις εορτασμού των Αγίων Κωνσταντίου και Ελένης - Φωτογραφίες και η ιστορία της εκκλησίας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Βασιλικά: Εκδηλώσεις εορτασμού των Αγίων Κωνσταντίου και Ελένης - Φωτογραφίες και η ιστορία της εκκλησίας




Την Κυριακή 2 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Πανηγυρικού Εορτασμού της εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βασιλικών, πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή του Β' Προπαιδικού και του Παιδικού τμήματος του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Βασιλικών (ΛΑΧΟΣΥΒΑ) καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Ραιδεστού.

Προηγήθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός με περιφορά της Ιερής Εικόνας των Αγίων στους δρόμους της Κοινότητας.

Η THERMISnews.gr ήταν εκεί και σας παραθέτει φωτογραφίες και την ιστορία της εκκλησίας:












 


Η εκκλησία των Αγιων Κωνσταντίνου και Ελένης



Ο Ιερός Ναός των Αγιου Κωνσταντίνου και Ελένης λειτουργεί με το Ιουλιανό ημερολόγιο - "Με το παλιό" όπως ακούγεται στην καθημερινότητα των βασιλικιώτων. Μετά το ρήγμα της Ελλαδικής Εκκλησιάς το 1924, παρέμειναν να υποστηρίζουν Θρησκευτικά πολλοί πιστοί Βασιλικιώτες το «παλιό ημερολόγιο»

Στα πρώτα χρόνια από το 1924 μέχρι το 1932 η ανάγκη της σύναξης για κοινή προσευχή και η επιθυμία για την τέλεση της Θείας Λειτουργιάς, η όποια γινόταν από Αγιορείτες Μονάχους, οδήγησε τους  πιστούς των Βασιλικών να εξυπηρετούνται λατρευτικά κάνοντας χρήση διαφόρων οικιών και κατά  καιρούς σε ένα μικρό κτίσμα το οποίο βρισκόταν πίσω από τον σημερινό ναό. 

Από προφορικές μαρτυρίες των πιστών, το 1932 μετά από συνένωση τεσσάρων οικοπέδων η οποία έγινε με δωρεά από τις οικογένειες κατοίκων του χωριού,  μπήκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του σημερινού Ναού. 
Οι Βασιλικιώτες πιστοί με κόπους, θυσίες δωρεές και προσωπική εργασία ξεκίνησαν την οικοδόμησή του, ο οποίος λειτούργησε ολοκληρωμένα το 1942. Αυτοί που συνέβαλαν σ' αυτό το εγχείρημα είναι και οι κτήτορες του Ναού. 

Το 1950, όταν η ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πρώτη απογραφή αριθμούσε 604 μέλη, δημιουργήθηκε η Θρησκευτική Κοινότητα ΓΟΧ Άγιου Κωνσταντίνου και Ελένης Βασιλικών. Σήμερα αριθμεί περίπου 200 ενεργά μέλη. 

Στα Βασιλικά ανέκαθεν, υπήρχε άρτια Θρησκευτική συνεργασία μεταξύ των δυο ενοριών και των πιστών. Ζωντανό παράδειγμα ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Χαραλάμπους -προστάτη των Βασιλικών- ο οποίος τιμάται και από τις δυο ενορίες όπου συμμετέχουν πολλοί κάτοικοι χωρίς την ύπαρξη διαχωρισμού παλιού και νέου ημερολογίου. 

Η συνύπαρξη των δυο ενοριών, μέχρι και σήμερα δείχνει θετική εικόνα στην καθημερινότητα των κατοίκων. 
Επικρατεί ο σεβασμός η αποδοχή, αλλά και η στήριξη απέναντι στην ενορία του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίου και Ελένης από όλους.

Οι ιστορικές πληροφορίες προκύπτουν από προφορικές αναφορές των πιστών της ενορίας. 
Εκ μέρους της επιτροπής του Ναού ο κ.Γεωργιος Νικολουδης τις παραχώρησε στον σύλλογο "ΕΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟΙΣ" και αυτός στη THERMISnews.gr για να τις μοιραστούμε με τους αναγνώστες μας.

Και του χρόνου με υγεία !