Δασαρχείο Θεσσαλονίκης: Αντιπυρικές ζώνες κοντά σε κατοικημένες περιοχές - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Δασαρχείο Θεσσαλονίκης: Αντιπυρικές ζώνες κοντά σε κατοικημένες περιοχές


Προετοιμάζεται και θωρακίζει την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έναντι δασικών πυρκαγιών και πλημμυρών το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης


Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης προετοιμάζεται και θωρακίζει την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έναντι δασικών πυρκαγιών και πλημμυρών για το δύσκολο καλοκαίρι που προβλέπεται. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, συντηρούνται δασικοί δρόμοι, δεξαμενές και πυροσβεστικοί κρουνοί είναι λειτουργικοί και έτοιμη για χρήση αν χρειαστεί. 

Παράλληλα, συτηρούνται και τα πυροφυλάκια, ενώ τις επόμενες ημέρες ξεκινά για το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης ένας δεύτερος γύρος συντήρησης και ανάπτυξης αντιπυρικών ζωνών σε επιλεγμένες θέσεις κοντά σε κατοικημένες περιοχές.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δασαρχείου:

Δύσκολο καλοκαίρι φέτος, αλλά το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης προετοιμάζεται και θωρακίζει την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έναντι δασικών πυρκαγιών και πλημμυρών.

Από τον Απρίλιο, όλοι οι δασικοί δρόμοι της περιοχής ευθύνης μας συντηρούνται, από το Λιβάδι Θέρμης έως τα αναχώματα του Ποταμού Αλιάκμονα. 

Παράλληλα, ξεκίνησαν οι καθαρισμοί και η ανάπτυξη νέων τεχνικών έργων στους δασικούς μας δρόμους, με στόχο να είναι προσβάσιμοι όλο τον χρόνο από όλους. 

Οι δεξαμενές και το δίκτυο των πυροσβεστικών κρουνών του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, είναι όλα λειτουργικά και έτοιμα για χρήση σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς. 

Τα πυροφυλάκια συντηρούνται μαζί με συγκεκριμένους χώρους θέας, ώστε να μπορούν να φιλοξενούν με ασφάλεια τη Δασική Υπηρεσία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και στελέχη και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας.

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά για το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης ένας δεύτερος γύρος συντήρησης και ανάπτυξης αντιπυρικών ζωνών σε επιλεγμένες θέσεις κοντά σε κατοικημένες περιοχές. 

Στην πρώτη φάση (2022-2023) αναπτύχθηκαν ζώνες στη μικτή ζώνη δάσους-οικιστικών περιοχών του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης, ενώ στη δεύτερη φάση θα γίνουν επεμβάσεις σε δασικές εκτάσεις στα Κουφάλια, στη Λητή, εντός Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης (περιοχές Γανιώτη, Καμμένο, κεντρικός δασικός ασφάλτοστρωμένος δρόμος, Περραιβού, Ελαιώνες, Ελαιόρεμα, καθώς και σε άλλες θέσεις), όπως και στο Φράγμα Θέρμης κ.α. 

Οι επεμβάσεις αφορούν τον περιορισμό της βιομάζας στο δάσος, όπως και την απομάκρυνση των ξερών δέντρων (στεγασμένες ζώνες), ενώ θα ακολουθήσουν και φυτεύσεις πλατύφυλλων δέντρων σε θέσεις που φέρουν σήμερα κωνοφόρα δέντρα.

Τα δυο αυτά έργα (συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών) είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα Προστασίας Δασών AntiNero του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGenerationEU. Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης εξασφάλισε για την περιοχή ευθύνης του περισσότερα από 8εκ €.

Τέλος, υπογράφθηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο για το μεγάλο και σημαντικό έργο με τίτλο «Διευθέτηση Ρέματος στο Δ.Δ. Θέρμης από Οικισμό Θέρμης ως Γήπεδο Τριαδίου», που έχει ως στόχο να θωρακίσει τους οικισμούς και τις παρακείμενες οικίες και επιχειρήσεις έναντι καταστροφών εξαιτίας πλημμυρών, αλλά και να αποτρέψει θανάτους, όπως αυτόν του Οκτωβρίου του 2010 σε παρακείμενο κλάδο του ρέματος. 

Το έργο είναι ενταγμένο στο Μέτρο 8 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι το μοναδικό έργο με τόσο μεγάλο προϋπολογισμό σε αυτό το Μέτρο (ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 10εκ.€).


φωτογραφίες: Δασαρχείο Θεσσαλονίκης/ Δρ. Π. Κουράκλη