Αυτόματη υποβολή φορολογικών δηλώσεων για 1,3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους στις 2 Ιουλίου - Ποιους αφορά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αυτόματη υποβολή φορολογικών δηλώσεων για 1,3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους στις 2 Ιουλίου - Ποιους αφοράΓια πρώτη φορά αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων -και όχι απλά «προσυμπλήρωση» όπως πάντα γίνεται- θα γίνει σε μία εβδομάδα (στις 2 Ιουλίου) για τα 1,3 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους.


Αν και όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι θα δουν προσυμπληρωμένη τη δήλωσή τους (όπως κάθε χρόνο ίσχυε και γινόταν), αυτόματη υποβολή θα ισχύσει μόνο για τους συγκεκριμένους 1,3 εκατ. που έλαβαν την ειδική ειδοποίηση και τους οποίους έχει επιλέξει η ΑΑΔΕ επειδή διαπιστώνει από τα στοιχεία που συλλέγει, ότι δεν έχουν άλλα εισοδήματα πέραν αυτών που έχουν προσυμπληρωθεί.

Αλλά ενώ για όλους τους φορολογούμενους το «κοντέρ» της αντίστροφης μέτρησης της ΑΑΔΕ που «τρέχει» για τις υποβολές Ε1 δείχνει ότι απομένουν ακόμα 32 μέρες, όμως για τους 1,3 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν επιλεγεί και ειδοποιηθεί, απομένουν μόλις επτά, για να υποβάλουν αρχική δήλωση Ε1.


Τι θα συμβεί στην πράξη;

• Όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι που μπαίνουν στο myAADE βλέπουν προσυμπληρωμένη τη δήλωσή τους.

• Για 7,2 από τα 8,5 εκατομμύρια ΑΦΜ, που δεν έχουν επιλεγεί για αυτόματη υποβολή, πρέπει να μπουν να στείλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους. Αλλιώς θα βγουν εκπρόθεσμοι και θα υποστούν πρόστιμο, με βάση της οδηγίες της ΑΑΔΕ.

• Ωστόσο για 1,3 εκατομμύριο ΑΦΜ μισθωτούς και συνταξιούχους, η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει να υποβάλει η ίδια τη δήλωση. Είναι προαιρετικό και, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, θα γινόταν αυτόματα την τελευταία μέρα της διορίας υποβολής των δηλώσεων, ώστε να μη βγουν εκπρόθεσμοι και δεχθούν πρόστιμο, εάν δεν είχαν ήδη οι ίδιοι υποβάλει ρύθμιση. Θα γινόταν στις 2 Ιουλίου 2024, γιατί η υποβολές Ε1 θα έληγαν 1 Ιουλίου. Τελικά η διορία υποβολής αρχικής δήλωσης Ε1 πήρε για όλους παράταση έως 26 Ιουλίου, αλλά δεν δόθηκε παράταση για τις αυτόματες υποβολές για τα 1,3 εκατ. ΑΦΜ που παρέμεινε ίδια (2 Ιουλίου).

• Ως εκ τούτου, όποιος από τους 1,3 εκατ. ΑΦΜ δεν έχει υποβάλει ακόμα ή δεν υποβάλει έως 1 Ιουλίου την αρχική δήλωση, θα το κάνει η ΑΑΔΕ από μόνη της. Και σύμφωνα με τις οδηγίες της, αν θέλει ο φορολογούμενους, μπορεί να μπει και να υποβάλει δήλωση Ε1 έως 26 Ιουλίου όπως και οι άλλοι, αλλά σαν «τροποποιητική» και όχι ως αρχική -αφού αυτή θα έχει ήδη σταλεί στην περίπτωσή τους.

• Προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν όλοι οι φορολογομούμενοι, αν έχει δηλωθεί αριθμός ΙΒΑΝ στο myAADE (το πρώην Taxisnet δηλαδή). Και αυτό γιατί αν τελευταία μέρα υποβολής ανακαλύψουν ότι λείπει, θα είναι τεχνικά αδύνατον να υποβληθεί η δήλωση (εκτός αν είναι άνω των 70 ετών) και τότε ίσως βγουν εκπρόθεσμοι. Ελλείψει ΙΒΑΝ μπορεί τελικώς να μη μπορέσουν να υποβληθούν αυτόματα, ούτε οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις των 1,3 εκατ. ΑΦΜ που έχουν προεπιλεγεί έως 2 Ιουλίου. Αν έχει συμβεί αυτό, θα πρέπει να φροντίσουν οι ιδιοι για την υποβολή της αρχικής τους δήλωσης.

Το email της ΑΑΔΕ με τις σχετικές οδηγίες που έχουν λάβει εξατομικευμένα όσοι έχουν επιλεγεί για αυτόματη υποβολή εφέτος, επιγράφεται ως «Κοινοποίηση/Ενημέρωση προσυμπληρωμένης δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, φορ. έτους 2023 και προεκκαθάρισης φόρου».


Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ (ΑΑΔΕ)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε,

Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε προβεί σε προσυμπλήρωση της Δήλωσής σας με βάση το σύνολο των στοιχείων, που μέχρι στιγμής είναι στη διάθεσή μας, και υπολογίσαμε τη φορολογική σας υποχρέωση.

Εφόσον τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής σας, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την υπηρεσία μας, με εσωτερική διαδικασία, την Τρίτη 2/7/2024, μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση, εάν επιθυμείτε, μπορείτε να υποβάλετε νωρίτερα τη δήλωσή σας.

Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή ελλείπουν στοιχεία, υποχρεούστε να τροποποιήσετε ή/και να συμπληρώσετε τα ορθά στοιχεία και να υποβάλετε εσείς τη δήλωσή σας, μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της. Ειδικότερα:

α) μέχρι την Δευτέρα 1/7/2024 μπορείτε να υποβάλετε αρχική δήλωση

β) από την Τρίτη 2/7 μέχρι την Παρασκευή 26/7/2024 μπορείτε να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Εφόσον μεταβληθούν τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για εσάς, θα ειδοποιηθείτε προκειμένου να επισκεφθείτε εκ νέου την εφαρμογή, να δείτε τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τη φορολογική σας υποχρέωση και, ανάλογα με το χρόνο στον οποίο επήλθε η μεταβολή, να προβείτε στις κατά περίπτωση αναγκαίες ενέργειες.

Ειδικότερα:

α) εάν η μεταβολή επέλθει πριν η δήλωσή σας υποβληθεί είτε από εσάς είτε από την υπηρεσία μας, με την παραπάνω εσωτερική διαδικασία, εφόσον συμφωνείτε με τη μεταβολή, δεν θα χρειαστεί να προβείτε σε κάποια ενέργεια. Εμείς θα λάβουμε υπόψη μας τα νεότερα δεδομένα και θα υπολογίζουμε τη φορολογική σας υποχρέωση με βάση αυτά.

β) εάν η μεταβολή επέλθει μετά την υποβολή της δήλωσής σας, εφόσον συμφωνείτε με τη μεταβολή, υποχρεούστε να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση.

Εφόσον δεν συμφωνείτε με τη μεταβολή, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον φορολογικό σας σύμβουλο για τις ενέργειες, στις οποίες θα χρειαστεί να προβείτε.

Μπορείτε να δείτε και να ελέγξετε την ορθότητα και πληρότητα των στοιχείων της δήλωσής σας, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή «Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3) > Είσοδος στην εφαρμογή», επιλέγοντας « Έτος 2024», με τη χρήση των προσωπικών κωδικών σας.

Στην ίδια διαδρομή μπορείτε να δείτε τη φορολογική υποχρέωση που θα προσδιορισθεί με βάση τα στοιχεία αυτά, επιλέγοντας «Ενημέρωση Εισοδημάτων-Δαπανών-προεκκαθάρισης φόρου Υπόχρεου» ή «Ενημέρωση Εισοδημάτων-Δαπανών-προεκκαθάρισης φόρου Συζύγου/ΜΣΣ» κατά περίπτωση.

Για περισσότερες διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, στο τηλέφωνο (+30) 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 - 17:00.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο και τη συνεργασία σας.
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων"

Πηγή: protothema.gr