Θεσσαλονίκη: Το Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων για τα θύματα της γενοκτονίας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θεσσαλονίκη: Το Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων για τα θύματα της γενοκτονίας


Το πρόγραμμα εκδηλώσεων τιμής και μνήμης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Σάββατο 11 Μαΐου
Η πρώτη κατά σειρά εκδήλωση της ΠΟΠΣ πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μία παράσταση-συναυλία ιστορικής μνήμης σε συνεργασία  με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.
Μια “κραυγή” για τη ματωμένη γη του πόντου και της Αρμενίας  με τη συμμετοχή σωματείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών σωματείων, διακοσίων χορευτών και νέων μουσικών οι οποίοι εξέπεμψαν το μήνυμα  “αν τα χέρια μας σμίξουν μπορούμε να χτίσουμε το αύριο  στον ουρανό”.  
Κείμενα διάβασε η ηθοποιός Μελίνα Μποτέλη, ενώ τραγούδια  ερμήνευσαν οι Haig Yazdjian, Σοφία Παπάζογλου, Μπάμπης Ιορδανίδης, Δέσποινα Φιλίππου και ο μικρός Αρσένης Ορφανίδης, πλαισιωμένοι από μία πλειάδα καταξιωμένων μουσικών.


Σάββατο 18 Μαΐου - ώρα 11:00πμ. 
Έναρξη έκθεσης μνήμης “Αέναος Πόντος” στην αγορά Μοδιάνο. 
Η έκθεση πολιτιστικών τεκμηρίων του παρελθόντος από τον αλησμόνητο Πόντο στην εμπορική αγορά Μοδιάνο ανοίγει έναν διάλογο με το κοινό. Φωτογραφίες ιστορικών πόλεων του Πόντου, φωτογραφίες με οικογενειακές και κοινωνικές στιγμές, ιστορικά κειμήλια, οικιακά αντικείμενα, γεωργικά εργαλεία και άλλα αντικείμενα.
Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 18 Μαΐου έως και τις 25 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας από τις 11:00πμ έως τις 6:00μμ.


Κυριακή 19 Μαΐου - ώρα 11:00π.μ.
Ανήμερα της μαύρης επετείου, στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Αγίας Σοφίας, θα πραγματοποιηθεί 
Τελετή Μνημοσύνης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Π.Ο.Π.Σ.. 

Στις 12:00π.μ. στην Πλατεία Αριστοτέλους θα πραγματοποιηθεί τουρνουά σκάκι σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής και τον Σκακιστικό Όμιλο Πολίχνης στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Συμμετέχουν 200 σκακιστές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών η πρωταθλήτρια Ελλάδος Στεφανίδη Μαρία Άννα και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Αβραμίδου Αναστασία καθώς και πλήθος κορυφαίων σκακιστών.

Σάββατο 25 Μαΐου - ώρα 12:00π.μ. 
Μουσική εκδήλωση  “Τραγουδώντας και χορεύοντας τον Πόντο“ στην Αγορά Μοδιάνο. 
Ζωντανή μουσική, χοροί του Πόντου και επίδειξη παρασκευής ποντιακών εδεσμάτων από το κατάστημα “Πιροσκί”.
Νωρίτερα στις 11:00π.μ., νέοι χορευτές και μουσικοί θα αποδώσουν φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στη πλατεία Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια τραγουδώντας και χορεύοντας θα πορευτούν στην αγορά Μοδιάνο. 

________________________________________


Η συμμετοχή όλων στις τελετές Μνημοσύνης των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι φωνή για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, φωνή για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Συμμετέχουμε-Τιμούμε-Διεκδικούμε

         Με εκτίμηση,
             Εκ μέρους του Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ.

                Η Πρόεδρος                              Η Ειδική Γραμματέας
      Χριστίνα Σαχινίδου                            Βιβή Κουρτίδου