Καφέ μέδουσες στον Θερμαϊκό Κόλπο- Πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Καφέ μέδουσες στον Θερμαϊκό Κόλπο- Πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά


Οι καφέ μέδουσες συνήθως εμφανίζονται τον Ιούνιο.


Την εμφάνισή τους στο Θερμαϊκό Κόλπο έκαναν οι καφέ μέδουσες. Η παρουσία τους γίνεται αισθητή όταν τα ρεύματα τις μεταφέρουν προς τον Κόλπο, με το φαινόμενο αυτό να διαρκεί δύο μέρες.

Ωστόσο φέτος οι καφέ μέδουσες εντοπίστηκαν στην περιοχή νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, καθώς συνήθως εμφανίζονται τον Ιούνιο.

Η καφέ μέδουσα, ευρέως γνωστή ως σαλούφα, (επιστημονική ονομασία: Cotylorhiza tuberculata) είναι ένα είδος μέδουσας του φύλου Cnidaria. Συναντάται συχνά στη Μεσόγειο Θάλασσα, το Αιγαίο Πέλαγος και την Αδριατική Θάλασσα.

Μπορεί να φτάσει τα 40 εκατοστά σε διάμετρο, αλλά το πλάτος του είναι συνήθως μικρότερο από 17 εκατοστά. Φαίνεται ότι το τσίμπημα αυτής της μέδουσας έχει πολύ μικρή ή καθόλου επίδραση στον άνθρωπο. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες στους πιο ευαίσθητους ανθρώπους, οι οποίες συνήθως συνεπάγονται κνησμό και ξύσιμο στην περιοχή του τσιμπήματος.

Ο λείος, υπερυψωμένος κεντρικός θόλος του κνιδάριου περιβάλλεται από έναν δακτύλιο που μοιάζει με υδρορροή. Τα περιθωριακά του πτερύγια είναι επιμήκη και υποορθογώνια. Κάθε στόμιο διχάζεται κοντά στη βάση του και διακλαδίζεται αρκετές φορές. Εκτός από ορισμένα μεγαλύτερα εξαρτήματα, υπάρχουν πολλά μικρά, σε σχήμα ρόπαλου, που φέρουν άκρα που μοιάζουν με δίσκου.