95 χρόνια ζωής γιορτάζουν οι λαϊκές αγορές, στις 23 ΜαΪου - Εκδήλωση με χορούς και εκπλήξεις στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

95 χρόνια ζωής γιορτάζουν οι λαϊκές αγορές, στις 23 ΜαΪου - Εκδήλωση με χορούς και εκπλήξεις στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη



Τα 95 χρόνια ζωής τους γιορτάζουν οι λαϊκές αγορές. 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το πρωί και το βράδυ στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Αριστοτέλους την Πέμπτη 23 Μαΐου.

Μικροί και μεγάλοι μέσα από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν θα μάθουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής και την προάσπιση της υγείας. Η πιο «φρέσκια» γιορτή διοργανώνεται φέτος για δεύτερη χρονιά. 
Είναι μία πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου ανάπτυξης, της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, της αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του δήμου Θεσσαλονίκης και του φορέα λειτουργίας λαϊκών αγορών περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΪΝΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

. Η πρωινή εκδήλωση θα διαρκέσει τέσσερις ώρες 09.30 - 13.30.

Οι ψυχαγωγικές-εκπαιδευτικές δραστηριότητες (Διάρκεια δράσεων περίπου 15΄- 25΄λεπτά), τις οποίες θα παρακολουθήσουν ή θα συμμετέχουν οι μαθητές είναι :

1. Εξερευνούμε την αξία της σωστής διατροφής μέσω της τεχνολογίας. Τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους θα εξερευνήσουν ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, πως απειλείται η παραγωγή φρούτων και λαχανικών.

2. Ο Μάγος της πλατείας:
Ταχυδακτυλουργικά τρικ, ζογκλερικά κόλπα, ευφάνταστοι διαγωνισμοί, θεατρικά σκετσάκια, μουσικοκινητικά παιχνίδια, πρωτότυπες μπαλονοκατασκευές, ξυλοπόδαροι και τρελό κέφι.

3. Stand με chef
που μας μαθαίνει να αξιοποιούμε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τον πάγκο της λαϊκής, με μοναδικές συνταγές από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Αναδεικνύουμε την αξία των τροφών και επιλέγουμε 10 ανθυγιεινά και 10 ωφέλιμα τρόφιμα για την υγεία μας με μια δράση έκπληξη.

4. Εργαστήρι ζωγραφικής προσώπου – ζωγραφίζουμε τα πρόσωπά μας με υποαλλεργικά υλικά.

5. Παιχνίδι και υγιεινή διατροφή. Μέσα από παιχνίδια ρόλων, διαδραστικά παιχνίδια και χειροτεχνίες, τα παιδιά αποκτούν νέες γνώσεις πάνω στο θέμα της διατροφής και τελικά στην καθιέρωση σωστών διατροφικών συνηθειών.

6. Αθλούμαστε και φροντίζουμε το σώμα μας. Παίζουμε, χορεύουμε, ακολουθούμε αθλητικές οδηγίες, διασκεδάζουμε.

7. Ανακυκλώνουμε/κατασκευάζουμε με χαρτοπολτό.
Ο στόχος του εργαστηρίου είναι η επαφή και η εξοικείωση με την διαδικασία της ανακύκλωσης και της επανάχρησης, καθώς και η εκμάθηση της τεχνικής του χειροποίητου χαρτιού.

8. Α΄ Βοήθειες για παιδιά. Τα παιδιά μαθαίνουν πρώτες βοήθειες με την καθοδήγηση των Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, για να βοηθήσουν τον εαυτό τους, τους φίλους τους και την οικογένειά τους.

9. Μικροί τροχονόμοι εν δράσει. Μέσα από το παιχνίδι με την συνδρομή της Τροχαίας Θεσσαλονίκης τα παιδιά μαθαίνουν οδική συμπεριφορά και όχι μόνο.

10. Πληροφόρηση για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων. Θα γίνει μέσω της καμπάνιας « ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», του συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

11. Stand από το οποίο κάθε παιδί θα παραλαμβάνει δέμα/σακούλα με φρέσκα φρούτα και λαχανικά λίγο πριν αναχωρήσει από την εκδήλωση.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 19.30 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 23.30.

Η δεύτερη εκδήλωση αφορά στην ενημέρωση - ευαισθητοποίηση ενηλίκων μέσω ομιλιών και την παρουσίαση ενός μουσικοχορευτικού προγράμματος με θέμα «ένα ταξίδι όλη η Ελλάδα».

Ταξιδεύουμε χορεύοντας
, στην Θράκη στην Μακεδονία στην Ήπειρο στην Θεσσαλία στα νησιά στην Κρήτη στον Πόντο, με συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας, αποτελούμενη από 8 μουσικούς και τραγουδιστές.

Θα ακολουθήσει λαϊκό πρόγραμμα με παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια.

Το πρόγραμμα επιμελείται ο κ. Κωνσταντίνος Κατσαρός καθηγητής Φυσικής Αγωγής και χοροδιδάσκαλος.

Να σημειωθεί ακόμη πως η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα μεριμνήσει για την υγειονομική κάλυψη των μαθητών που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση.