Βασιλικά: Φωτογραφίζοντας αθέατους ρόλους γυναικών - Πέμπτη 23 Μαϊου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Βασιλικά: Φωτογραφίζοντας αθέατους ρόλους γυναικών - Πέμπτη 23 ΜαϊουΈνα πρόγραμμα για την άυλη πολιτισμική κληρονομιά του Δήμου Θέρμης

Πρόγραμμα του Συμβουλίου Νέων του Δήμου Θέρμης με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Παιδείας, Νεολαίας & Δια βίου μάθησης

Concept, Επιμέλεια: Χρύση Κληματσούδα (Πολιτικός Επιστήμονας, Msc Τοπική Αυτοδιοίκηση & Περιφερειακή Ανάπτυξη-Κοινωνικές Πολιτικές), Νάγια Τσελεπή (Δρ. Ανθρωπογεωγραφίας, Μεταδιδάκτωρ Ερευνήτρια & Εκπαιδεύτρια, Πιστοποιημένη Σύμβουλος στη Σοσιοκρατική Κυκλική Μέθοδο), Σοφία Κυπριανίδου (Εκπαιδεύτρια Σοσιοκρατίας, Σκηνοθέτιδα)

Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπατατόλης

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Greek Instagramers Events, Γιώργος Βέργαδος, Έλλη Αγιαννίδη

Υλοποίηση: Συμβούλιο Νέων του Δήμου Θέρμης, Διεύθυνση Παιδείας, Νεολαίας & Δια βίου μάθησης.

Η Αντιδημαρχία Παιδείας, Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης & το Συμβούλιο Νέων του Δήμου Θέρμης, τιμούν τους αγώνες του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών και ανακοινώνουν την έναρξη ενός νέου προγράμματος με τίτλο: ‘Φωτογραφίζοντας αθέατους ρόλους γυναικών. 

Ένα πρόγραμμα για την άυλη πολιτισμική κληρονομιά του τόπου’.

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μας ενδιαφέρει η καλλιτεχνική αποτύπωση των ιστοριών, βιωμάτων, μνημών και αισθήσεων των γυναικών του Δήμου Θέρμης, των ‘αθέατων’ ρόλων τους καθώς και η σύνδεση διαφορετικών γενεών γυναικών μεταξύ τους. 

Κατά τη διάρκεια αυτού, θα ‘ζωντανέψουν’ και θα αποτυπωθούν φωτογραφικά εκφράσεις και παραδόσεις των δεκατεσσάρων (14) κοινοτήτων του Δήμου, με τα διαφορετικά ανθρωπογεωγραφικά χαρακτηριστικά τους. 

Ήθη, έθιμα, μουσικές, χοροί και στιγμιότυπα της καθημερινότητας, που τις περισσότερες φορές μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, στόμα με στόμα, και δεν καταγράφονται, θα αποτυπωθούν στο παρόν πρόγραμμα. 

Στόχος του είναι να φέρει στην επιφάνεια την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου Θέρμης, έτσι όπως έχει βιωθεί από μεγαλύτερες γυναίκες του τόπου και όπως γίνεται αντιληπτή σήμερα από τις νεότερες γυναίκες αυτού. Στόχος επίσης, μέσα από τα εργαστήρια της δια βίου μάθησης, είναι η αρμονική συνύπαρξη των διαφορετικών γενεών και η κοινή εμπλοκή σε έναν κοινό σκοπό που αναδεικνύει τις γυναικείες ιστορίες.


Μετά από επικοινωνίες με Συλλόγους Γυναικών, Πολιτιστικούς Συλλόγους αλλά και φορείς των Κοινοτήτων του Δήμου, το Συμβούλιο και η Διεύθυνση οργανώνουν μία σειρά συναντήσεων και εργαστηρίων στις κοινότητες, στις οποίες καλούνται γυναίκες, όλων των ηλικιών, που έχουν να αφηγηθούν μία ιστορία ή/και ένα βίωμα σχετικά με τον τόπο και την ιστορία του. Οι συναντήσεις είναι ανοιχτές και σε υπόλοιπους κατοίκους των κοινοτήτων που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν. 

Μέσα από τεχνικές ατομικής και συλλογικής ενδυνάμωσης και έκφρασης, που θα πραγματοποιήσουν οι πιστοποιημένες εκπαιδεύτριες και εμψυχώτριες, συνεργάτιδες του Δήμου, θα αναδιπλωθούν και θα συνδεθούν οι μαρτυρίες και αφηγήσεις των γυναικών του τόπου. Σε επόμενη στάδιο, θα αποτυπωθούν πορτρέτα και στιγμές καθημερινής ζωής στο φακό νέων επαγγελματιών και ερασιτεχνών φωτογράφων του Δήμου Θέρμης. 

Τα βλέμματα, η φωνή, η μυρωδιά, ο ήχος, το άγγιγμα ενός μοναδικού και αγαπημένου αντικειμένου και ένα στιγμιότυπο καθημερινότητας της οικογένειας, του σπιτιού ή/και της κοινότητας θα επιχειρηθεί να αποτυπωθούν σε αυτές τις φωτογραφίες-ντοκουμέντα.

Στο τέλος του προγράμματος θα παραχθεί ένα φωτογραφικό λεύκωμα, στις σελίδες του οποίου θα αγκαλιάζονται καλλιτεχνικές φωτογραφίες και κείμενα για τους αθέατους ρόλους των γυναικών του Δήμου, ως μία προσπάθεια να παραμείνουν ακέραια και σταθερά στο χρόνο. 

Ένας γύρος εκδηλώσεων εορτασμού στις κοινότητες μαζί με κατά τόπους εκθέσεις φωτογραφιών και μία εκδήλωση στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης θα είναι τα τελικά events που θα δυναμώσουν τις φωνές των γυναικών και θα τις φέρουν κοντά με ανθρώπους εντός και εκτός του Δήμου, μέσα σε ένα άρωμα γυναικείο του τόπου αυτού.

Διεύθυνσης Παιδείας , Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης