Πέππα το γουρουνάκι: Γιατί την αγαπούν τα παιδιά και τη μισούν οι γονείς - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πέππα το γουρουνάκι: Γιατί την αγαπούν τα παιδιά και τη μισούν οι γονείς


Μια από τις σειρές κινουμένων σχεδίων που έχει φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο καθώς προβάλλεται σε περισσότερες από 180 χώρες, ακόμη και στην χώρα μας, είναι η «Πέππα το γουρουνάκι».

Η Peppa pig, είναι μια σειρά κινουμένων σχεδίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας, που ξεκίνησε στις 31 Μαΐου του 2004 από τη Βρετανία, ενώ κάθε επεισόδιο έχει διάρκεια πέντε λεπτών.

Η Πέππα είναι τεσσάρων ετών και ζει με την οικογένεια της, την μαμά γουρουνίτσα, τον μπαμπά γουρουνάκι που είναι αρχιτέκτονας, καθώς και τον Τζορτζ γουρουνάκι που είναι ο αδερφός της, ενώ η καλύτερη της φίλη είναι η Σούζυ η προβατίνα.

Μέσα από τη σειρά, βλέπουμε τις καθημερινές δραστηριότητες και περιπέτειες της Πέππας, η οποία έχει ανθρώπινα χαρακτηριστικά: ζει σε σπίτι, φορά ρούχα, πηγαίνει σχολείο, παίζει με την φίλη της, ενώ, παράλληλα, διατηρεί και τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων ζώων (π.χ. τα γουρουνάκια λατρεύουν να παίζουν στα λασπόλουτρα).

Εκτός από την τηλεόραση, η «Πέππα το Γουρουνάκι» έχει επεκτείνει την δραστηριότητα της και σε άλλους τομείς, όπως ο κινηματογράφος, το θέατρο, την συγγραφή βιβλίων καθώς και την δημιουργία παιχνιδιών, με αποτέλεσμα τα έσοδα, να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κέρδη για την εταιρεία παραγωγής ξεπέρασαν το 1 εκατ. δολάρια για το 2017. Την ίδια ώρα, η Χάρλεϊ Μπερντ που είχε «δανείσει» την φωνή της στην Πέππα από το 2007 έως το 2020, κέρδιζε πάνω από 1.000 ευρώ την ώρα για τον ρόλο της. Επίσης, εδώ και 13 χρόνια λειτουργεί ένα θεματικό πάρκο στο Εθνικό Πάρκο New Forest που βρίσκεται στο Hampshire της Βρετανίας. Το πάρκο είναι υπαίθριο, έχει λασπόλουτρα και νεροτσουλήθρες, θεματικά κτήρια, καθώς επίσης διάφορους χώρους για να παίζουν τα παιδιά.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος σχετικά με την Πέππα, καθώς αρκετοί γονείς από διαφορετικές χώρες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα αρνητικό πρότυπο για τα παιδιά τους. Η Peppa μπορεί να είναι αυθόρμητη, ωστόσο, ορισμένοι θεωρούν ότι γίνεται αρκετές φορές αντιπαθητική, αγενής, καθώς και ότι συμπεριφέρεται υποτιμητικά και περιφρονητικά προς τον πατέρα της, λόγω της μεγάλης κοιλιάς του, καθώς και εναντίον του μικρότερου αδερφού της.

Η σειρά έχει λογοκριθεί στην Κίνα, αφού η χώρα αποφάσισε την απαγόρευση της, με το επιχείρημα ότι το γουρουνάκι εμφανίζει και προωθεί κακοποιητική συμπεριφορά. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει την προβολή της σειράς (Astley Baker Davies) δέχθηκε σφοδρή κριτική, όταν η Πέππα πήγαινε μαζί με την οικογένεια της βόλτα με το αυτοκίνητο, χωρίς να φοράνε ζώνες ασφαλείας, ή όταν η Πέππα έκανε ποδήλατο, χωρίς να φορά κράνος.

Επιπλέον, η τηλεόραση της Αυστραλίας απαγόρευσε ως μέτρο προστασίας ένα συγκεκριμένο επεισόδιο που δίδασκε στα παιδιά να μην φοβούνται τις αράχνες, ιδιαίτερα σε μια χώρα, στην οποία υπάρχουν αρκετές δηλητηριώδεις αράχνες. Επίσης, αρκετοί γονείς από τις ΗΠΑ αντιδρούν κυρίως για την αγένεια της.

Μπορεί η Πέππα, λοιπόν, να είναι ένας αμφιλεγόμενος χαρακτήρας, ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως το γουρουνάκι συμπεριφέρεται όπως ακριβώς τα μικρά παιδιά, που άλλοτε είναι ήσυχα, και άλλοτε άτακτα, ενώ εν γένει η σειρά αποτελεί μια «χρυσή» ευκαιρία, ώστε οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται.