ΕΚΕΚ ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκης: Μαθητές της σχολής κατασκεύασαν τραπέζι του Πινγκ Πονγκ για τυφλούς - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

xxx

ΕΚΕΚ ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκης: Μαθητές της σχολής κατασκεύασαν τραπέζι του Πινγκ Πονγκ για τυφλούς


Ένα πρωτοποριακό project υλοποίησε το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ανθρώπων με Αναπηρίες (ΕΚΕΚ ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκης), κατασκευάζοντας ένα πρωτότυπο τραπέζι του Πινγκ Πονγκ για χρήση από άτομα που πάσχουν από τύφλωση.


Πρόκειται για μία ιδέα που ήρθε από την Τσεχία, αλλά υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα από σπουδαστές με αναπηρία που φοιτούν στο τμήμα Ξυλουργικής Τέχνης του ΕΚΕΚ ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκης, τεχνική σχολή μοναδική σε όλη την Ελλάδα, που έχει έδρα στη κοινότητα Λακκιά του δήμου Θέρμης.

Οι ιδιαιτερότητες του τραπεζιού είναι ότι για το παιχνίδι του πινγκ πονγκ, χρησιμοποιείται η ακοή, με τη χρήση μπάλας που έχει ενσωματωμένο ένα ειδικό κουδουνάκι

Αντί για δίχτυ, χρησιμοποιείται ένα διαχωριστικό από plexiglass και οι παίχτες χρησιμοποιούν ειδικές ρακέτες. Στο «κανονικό» παιχνίδι, η μπάλα πρέπει να περνάει πάνω από το διχτάκι ενώ στο συγκεκριμένο πρέπει να περνάει κάτω από το διαχωριστικό. Η «δυσκολία» του δηλαδή είναι ότι παίζεται οριζόντια και η μπάλα πρέπει να περάσει σε "τέρμα" που υπερασπίζεται κάθε παίχτης.

Η δημιουργία του τραπεζιού πινγκ πονγκ για τυφλούς, δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία στην όραση να ασχοληθούν με ένα άθλημα με το οποίο μέχρι σήμερα τα άτομα με τύφλωση στην Ελλάδα δεν έχουν καμία επαφή.

Όπως αναφέρει στην Parallaxi ο διευθυντής της σχολής Βασίλης Γρηγορίου, «για πρώτη φορά κατασκευάζεται ένα τέτοιο αθλητικό όργανο στη Ελλάδα και με χαρά και υπερηφάνεια είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε το τραπέζι προς χρήση στους αθλητές».

Τονίζει δε πως το εξωτερικό υπάρχουν αθλητικοί σύλλογοι ΑΜΕΑ που συμπεριλαμβάνουν στα αθλήματα τους το πινγκ πονγκ για τυφλούς, κάτι που μπορεί πλέον να γίνει και στην Ελλάδα και να βοηθήσει συνανθρώπους μας με τυφλότητα να αθληθούν στο συγκεκριμένο άθλημα.

Μάλιστα αναφέρει πως «το ΕΚΕΚ ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκης αν δεχτεί παραγγελίες από συλλόγους τυφλών από όλη τη χώρα μπορεί να το κατασκευάσει, βάσει του νομικού πλαισίου για την παραγωγή προϊόντων από τα Κέντρα Προστατευόμενης εργασίας (ΚΕΠΕ)». 

Όπως διευκρινίζει «τα όποια έσοδα προέρχονται από τέτοιες δράσεις, διατίθενται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της σχολής, κυρίως όμως αυτές οι κατασκευές δίνουν την δυνατότητα οι σπουδαστές μας να εκπαιδεύονται σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής, ακολουθώντας όλα τα προβλεπόμενα στάδια παραγωγής.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το αίτημα στο ξυλουργικό τμήμα του ΕΚΕΚ ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκης, για να κατασκευάσει το ξύλινο τραπέζι ping pong, στο οποίο θα αθλούνται αθλητές με τυφλότητα, υποβλήθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), της Αθήνας, και την κατασκευή ανέλαβε να υλοποιήσει η 2η ομάδα του Κέντρου Προστατευόμενης Εργασίας (ΚΕΠΕ) του Ξυλουργικού με επικεφαλής τους εκπαιδευτικούς ξυλουργούς Γιώργο Κανάκη και Φώτη Παρλαπάνη. 


Στην υλοποίηση του έργου έλαβαν μέρος οι σπουδαστές του τμήματος : 
Γιώργος, Παναγιώτης, Μανώλης, Θωμάς, Γιάννης, Αντώνης και Νεκτάριος.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό Γιώργο Κανάκη, «αρχικά σχεδιάστηκε το τραπέζι και στη συνέχεια προγραμματίστηκαν τα στάδια κατασκευής του. Η υλοποίηση του αποτέλεσε πρόκληση για το τμήμα, μιας και δεν είχε ξανά- κατασκευασθεί στην Ελλάδα αντίστοιχο τραπέζι ping pong για τυφλούς. Όμως με την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων σπουδαστών το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό».


Λίγα λόγια για το ΕΚΕΚ ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκης

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ανθρώπων με Αναπηρίες (ΕΚΕΚ ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκης), είναι μία σχολή ενταγμένη στο δίκτυο των τεχνικών σχολών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), πρώην ΟΑΕΔ.

Η σχολή βρίσκεται στη Λακιά Θέρμης και καταρτίζει νέους και νέες με αναπηρία σε διάφορες τεχνικές ειδικότητες. Μία από αυτές είναι και η ειδικότητα του Ξυλουργικού.

Είναι μοναδική σχολή στην Ελλάδα και εκπαιδεύει κυρίως νέους και νέες που αντιμετωπίζουν προβλήματα νοητικής στέρησης ή βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. 

Οι μαθητές είναι από 15 μέχρι 26 ετών και διδάσκονται μία σειρά δεξιότητες προκειμένου να αποκτήσουν επαγγελματικά εφόδια και αυτονομία στην διαβίωση τους. 

Οι μαθητές μπορούν να εκπαιδευτούν σε ειδικότητες όπως, γεωτεχνικού, κοπτικής ραπτικής, ξυλοτεχνίας, πληροφορικής, ταπητουργίας και υφαντικής. 

Η φοίτηση ανάλογα τη σχολή διαρκή 4 η 5 έτη.

Σήμερα στην σχολή φοιτούν 172 μαθητές.