Σχολική βία: Αύριο ο Μητσοτάκης παρουσιάζει την εθνική καμπάνια - 5ημερη αποβολή για bullying, τι προβλέπεται για τα κινητά στο σχολείο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σχολική βία: Αύριο ο Μητσοτάκης παρουσιάζει την εθνική καμπάνια - 5ημερη αποβολή για bullying, τι προβλέπεται για τα κινητά στο σχολείο




Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παρουσιάσει αύριο, 9 Απριλίου, την εθνική καμπάνια για τη σχολική βία στο πλαίσιο της εκδήλωσης «STOP Bullying. Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς», στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης.


Συντονίστρια θα είναι η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της εθνικής καμπάνιας, μεταξύ άλλων, θα προβάλλονται βίντεο, η υλοποίηση των οποίων έγινε σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση.

Ακολούθως, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης πρόκειται να παρουσιάσει και να θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα γίνονται οι επώνυμες καταγγελίες περιστατικών σχολικής βίας από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες.

Προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της βίας ανηλίκων, αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση, στην οποία θα ορίζονται οι ποινές για τους μαθητές.


Αποβολή ως πέντε ημέρες σε μαθητές

Στην επιβολή των ποινών, θα υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με τον βαθμό του «παραπτώματος».

Συγκεκριμένα, επανέρχεται η δυνατότητα για αποβολή του μαθητή έως πέντε ημέρες από τον σύλλογο διδασκόντων. Για αποβολή έως 3 ημέρες, την απόφαση μπορεί να πάρει μόνο ο Διευθυντής του σχολείου. 

Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι προβαίνουν σε κατάληψη του σχολείου, θα προβλέπεται ποινική ευθύνη και των γονέων, όπως επίσης και οικονομική επιβάρυνση αυτών, εφόσον τα παιδιά τους προκαλέσουν υλικές ζημιές στη σχολική μονάδα.

Βαρύτερη των ποινών θα είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, η οποία θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις κακόβουλης χρήσης του κινητού τηλεφώνου. Σε περίπτωση επιβολής της, ο μαθητής δεν θα μπορεί να επανέλθει στο ίδιο σχολείο.

Σχετικά με τις απουσίες, το ανώτατο όριο για τις δικαιολογημένες θα είναι οι 74 ενώ για τις αδικαιολόγητες θα είναι οι 40.


Τι θα προβλέπει το υπουργείο Παιδείας για τα κινητά τηλέφωνα στο σχολείο

Η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία εξακολουθεί να ισχύει, αν και σήμερα βρίσκεται σε αδράνεια. 

Δεδομένων της εκρηκτικής αύξησης των περιστατικών βίας ανηλίκων και του σχολικού εκφοβισμού, η απαγόρευση επιστρέφει ενώ οι ποινές για την κατοχή ή/και τη χρήση τους, θα κλιμακώνονται αναλόγως, με την έσχατη αυτών, να είναι η οριστική αποβολή από το σχολείο, ή αλλιώς, «αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται, θα απαγορεύονται εντελώς τα κινητά στο σχολείο. Η απαγόρευση θα ισχύει όχι μόνο για τα κινητά αλλά και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή ακόμη και παιχνίδι, εάν διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.

Σε περίπτωση παραβίασης της απαγόρευσης, ο εκπαιδευτικός θα ξεκινά με σύσταση προς το μαθητή εάν εντοπίσει πως έχει στην κατοχή του κινητό ή άλλο οπτικοακουστικό σύστημα καταγραφής σε παύση λειτουργίας. Επόμενο βήμα, η μονοήμερη αποβολή εάν ο μαθητής επαναλάβει το ίδιο.

Στον μαθητή, ο οποίος έχει το κινητό του σε λειτουργία είτε μέσα στη σχολική τάξη, είτε σε οποιονδήποτε άλλο χώρο του σχολείου, θα επιβάλλεται διήμερη ή τριήμερη αποβολή. Η αποβολή θα είναι πενθήμερη, σε περίπτωση υποτροπής.

Εάν ο μαθητής χρησιμοποιεί το κινητό του με κακόβουλο τρόπο, όπως για παράδειγμα, εάν εκφοβίζει ή διακωμωδεί συμμαθητές του αναπαράγοντας σχετικό υλικό στο διαδίκτυο, θα του επιβάλλεται αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και δεν θα μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο, από το οποίο του επιβλήθηκε η ποινή.